Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Eastern Mediterranean University (EMU)
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Ρητό"Virtue, Knowledge, Advancement"
Τύποςκρατικό πανεπιστήμιο
Ίδρυση1979
Φοιτητές18,000
ΤοποθεσίαΑμμόχωστος (τουρκικά: Gazimağusa‎‎), Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου
Ιστότοποςwww.emu.edu.tr

Το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου (τουρκικά : Doğu Akdeniz Üniversitesi) είναι ένα πανεπιστήμιο στην Βόρεια Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1979 υπό την ηγεσία του Onay Fadıl Demirciler ως ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα για τους Τουρκοκύπριους.[1] Το 1986 έγινε κρατικό πανεπιστήμιο. Η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αμμοχώστου.

Το πανεπιστήμιο διαθέτει 141 προγράμματα (11 σχολές και 5 τμήματα) προσφέροντας προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές καθώς και υποδομές για έρευνα.[2][3] Οι γλώσσες διδασκαλίας είναι τα τουρκικά και τα αγγλικά. Ωστόσο, ένα αγγλικό προπαρασκευαστικό σχολείο είναι διαθέσιμο για φοιτητές που χρειάζεται να βελτιώσουν τα αγγλικά. Το πανεπιστήμιο προσφέρει μια ποικιλία αθλημάτων και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Τα ακαδημαϊκά προγράμματα είναι ευρεία και περιλαμβάνουν φυσικές και κοινωνικές επιστήμες με σημαντικές ερευηνητικές σπουδές μέσω του ερευνητικού συμβουλευτικού σώματος.

Πανεπιστημιούπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου είναι μια από τις μεγαλύτερες στο νησί, με μια συλλογή που περιλαμβάνει περισσότερα από 120,000 βιβλία, και προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε εκατοντάδες βάσεις και πηγές πληροφοριών στους χρήστες.

Η πανεπιστημιούπολη επεκτάθηκε εδαφικά την δεκαετία του 1990 ώστε να συμπεριλάβει αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πανεπιστημιούπολη περιλαμβάνει γήπεδα του τένις, του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου, δίπλα από ένα αθλητικό στάδιο για αγώνες του στίβου. Άλλο σημαντικό αθλητικό κέντρο είναι το Lala Mustafa Pasha για αθλήματα σε εσωτερικό χώρο, που λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής για σημαντικές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κοινωνικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο λειτουργεί τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό στο 106.5 FM, που ονομάζεται Radio EMU και μεταδίδεται σε όλο το νησί.[4] Φοιτητές από το Τμήμα Τηλεπικοινωνιών διαχειρίζονται τον σταθμό.

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο είναι μέλος του Caucasus University Association.

Σημαντικοί απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Buğra Gülsoy - ηθοποιός
  • Ebru Polat - τραγουδιστής
  • Mehmet Muş - βουλευτής στην Τουρκία
  • Bülent Turan - βουλευτής στην Τουρκία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. yiğit açıkgöz, fatma; karakaya, çiğdem (2019-01-14). «Akademik Örgütlerde İtibar Algısı: Akdeniz Üniversitesi’nin İç ve Dış Paydaşları Üzerine Bir Araştırma». Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi: 191–217. doi:10.31123/akil.463240. ISSN 1304-3846. http://dx.doi.org/10.31123/akil.463240. 
  2. «Turkish Universties - Bilgi University, Eastern Mediterranean University, Marmara University, Yeditepe University - Directory of International and English Schools in Turkey». www.english-schools.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  3. «Wayback Machine» (PDF). web.archive.org. 6 Μαρτίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «RadioStationWorld - Radio Broadcast Directory and Listing of Radio Stations on the Web». radiostationworld.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]