Πανεπιστήμιο και Ερευνητικό Κέντρο του Βάχενινγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Wageningen University & Research
Wageningen University & Research
ΤύποςPublic university
Ίδρυση1876 ώς κολλέγιο γεωργίας. Αναγνωρίστηκε το 1918 ώς δημόσιο πανεπιστήμιο
Προϊστάμενος ιδρύματοςArthur Mol
Executive Board PresidentLouise Fresco
Φοιτητές12.819 (2019-20)
Προπτυχιακοί5.928 (2019-20)
Μεταπτυχιακοί6.409 (2019-20)
Άλλοι φοιτητές482 (2019-20)
ΤοποθεσίαWageningen, Ολλανδία
ΧρώματαWageningen Green and Wageningen Blue[1]
         
ΣυνεργασίεςEuroleague for Life Sciences, EUA, 4TU
ΜασκότWUR Wolf
Ιστότοποςwww.wur.nl/en.htm

Wageningen University & Research (επίσης γνωστό ως Wageningen UR, συντομογραφία: WUR ) είναι ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο στο Βάχενινγκεν (Wageningen), στην Ολλανδία, στην περιοχή γνωστή και ως Food Valley .

Το WUR αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Wageningen και το πρώην ινστιτούτο γεωργικής έρευνας του Ολλανδικού Υπουργείου Γεωργίας. Το Πανεπιστήμιο Wageningen εκπαιδεύει ειδικούς (BSc, MSc και PhD) στις βιοεπιστήμες και τις επιστήμες κοινωνίας ενώ επικεντρώνει την έρευνά του σε επιστημονικά, κοινωνικά και εμπορικά προβλήματα στον τομέα των βιοεπιστημών και των φυσικών πόρων. Είναι ευρέως γνωστό για τα προγράμματα μελέτης στη γεωργία, τη δασοκομία και το περιβάλλον. Το πανεπιστήμιο έχει περίπου 12.000 φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες. Είναι επίσης μέλος του πανεπιστημιακού δικτύου της Ευρωλίγκας για τις Επιστήμες της Ζωής (ELLS).

Το WUR έχει τοποθετηθεί μεταξύ των 150 κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο σε τρεις σημαντικούς πίνακες κατάταξης. Το Wageningen ψηφίστηκε το νούμερο ένα πανεπιστήμιο στις Κάτω Χώρες για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια. Το πανεπιστήμιο κατατάσσεται στον αριθμό 59 στον κόσμο από την κατάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Times και το καλύτερο στον κόσμο στη γεωργία και τη δασοκομία από την κατάταξη QS World University 2016-2020. [2] [3] [4] [5] [6] Το Πανεπιστήμιο Wageningen κατατάσσεται νούμερο ένα στους τομείς της επιστήμης των φυτών / ζώων, του περιβάλλοντος / της οικολογίας και των γεωργικών επιστημών από την US News & World Report. Το πανεπιστήμιο θεωρείται ευρέως ως το κορυφαίο ίδρυμα γεωργικής έρευνας στον κόσμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1876 ιδρύθηκε το Rijkslandbouwschool (Εθνικό κολλέγιο γεωργίας) στο Wageningen. Λόγω της εξέλιξης της εκπαίδευσης στο ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο, το 1896 άλλαξε σε Hoogere Land- en Boschbouwschool (Κολέγιο Γεωργίας και Δασοκομίας) και το 1904 σε Rijks Hoogere Land-, Tuin- en Boschbouwschool (Εθνικό Κολλέγιο Γεωργίας Κηπουρικής και Δασοκομίας).

Το 1918 το σχολείο έγινε ακαδημαϊκό από το νόμο (Νόμος Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης). Το όνομα άλλαξε σε Rijks Landbouw Hoogeschool (National Agricultural College). Η επίσημη ημερομηνία έναρξης είναι η 9η Μαρτίου 1918.

Το 1986 το "hogescholen" (συγκρίσιμο με το επιστημονικό ινστιτούτο τεχνολογίας ) μετονομάστηκε σε Πανεπιστήμιο με τροποποίηση του νόμου περί ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Το νέο όνομα έγινε Landbouwuniversiteit Wageningen (LUW) (Γεωργικό Πανεπιστίμιο του Wageningen (WAU)). Οι αλλαγές του νόμου του 1986 οδήγησαν στη χρήση της ονομασίας hogeschool στο ολλανδικό σύστημα αποκλειστικά για πανεπιστήμια εφαρμοσμένης επιστήμης.

Με την πάροδο των χρόνων, η έρευνα και η διδασκαλία διακλαδίστηκαν γενικά στις βιοεπιστήμες, ενώ το ενδιαφέρον για τη γεωργία ως ευκαιρία σταδιοδρομίας μειώθηκε. Το 1997, όταν τα ινστιτούτα DLO συγχωνεύτηκαν με το πανεπιστήμιο, ο νέος οργανισμός μετονομάστηκε σε Wageningen UR (Πανεπιστήμιο και Ερευνιτικό Κέντρο Wageningen), με το πανεπιστήμιο να μετονομάζεται πλέον σε Πανεπιστήμιο Wageningen. Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, το Πανεπιστήμιο και τα ιδρύματα έπρεπε να παραμείνουν ως ξεχωριστά νομικά πρόσωπα.

Το 2006, το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών Van Hall Larenstein έγινε μέλος του Wageningen UR. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ εφαρμοσμένης διδασκαλίας και έρευνας στο Van Hall και της ακαδημαϊκής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Wageningen. Αυτό θα βοηθούσε επίσης τους μαθητές να συνεχίσουν σε ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου τους. Ωστόσο, λόγω διαφορών στην οργανωτική κουλτούρα και ασυμβατότητας των διαδικασιών, η συνεργασία παρέμεινε προβληματική. Το 2012 αποφασίστηκε ότι ο Van Hall Larenstein θα εγκαταλείψει το Wageningen UR και θα συνεχίσει ως ανεξάρτητο σχολείο για άλλη μια φορά. Την άνοιξη του 2015 ο διαχωρισμός χαρακτηρίστηκε από τη μετακίνηση των τελικών μελετών του Van Hall Larenstein με έδρα το Wageningen, πίσω στο Velp .

Το 2009 αποφασίστηκε ότι το Πανεπιστήμιο θα χρησιμοποιούσε το αγγλικό όνομα στην επικοινωνία του και ότι η πανεπιστημιακή έρευνα θα μπορούσε να παρουσιαστεί με το όνομα του πανεπιστημίου: Wageningen University (WU) (ως εναλλακτική λύση της χρήσης του ονόματος Wageningen UR). [7] [8] Στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 το Πανεπιστήμιο Wageningen και τα ερευνητικά ιδρύματα έγιναν ένα κοινό εμπορικό σήμα: Wageningen University & Research ( WUR ).

Στις 9 Μαρτίου 2018 το Πανεπιστήμιο Wageningen γιόρτασε τα 100 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους υπήρξαν πολλές εκδηλώσεις και γιορτές γύρω από την πανεπιστημιούπολη και την πόλη του Wageningen.

Ακαδημαϊκό προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο Wageningen ήταν το πρώτο ολλανδικό πανεπιστήμιο ή σχολείο που του επετράπη να χρησιμοποιήσει την ετικέτα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πίστωσης (ECTS). Αυτή η ετικέτα απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγγυάται την ποιότητα του προγράμματος σπουδών. Το πανεπιστήμιο εφαρμόζει με συνέπεια αυτό το σύστημα, προωθώντας έτσι την μετακίνηση των φοιτητών εντός της Ευρώπης και αποτρέποντας την καθυστέρηση σπουδών τους.

Προπτυχιακά προγράμματα (BSc)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φόρουμ, ένας από τα θεάματα της πανεπιστημιούπολης του Wageningen

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει 19 προγράμματα BSc [9] (2018-2019). Η γλώσσα διδασκαλίας είναι εν μέρει ολλανδικά και εν μέρει αγγλικά. Για περιορισμένα προγράμματα BSc η γλώσσα διδασκαλίας είναι μόνο η αγγλική. Τα προγράμματα ξεκινούν κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, διαρκούν τρία χρόνια, ενώ αποτελούνται από 180 μονάδες ECTS. Τα προγράμματα είναι στον τομέα της οικονομίας και κοινωνίας, της υγείας, των βιοεπιστημών και της τεχνολογίας, της φύσης και του περιβάλλοντος, των ζώων και των φυτών.

Μεταπτυχιακά προγράμματα (MSc)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανόραμα του θερμοκηπίου στο κτήριο Lumen

Το Πανεπιστήμιο Wageningen προσφέρει 36 διαφορετικά προγράμματα MSc [10] (2017-2018) και δύο διαδικτυακά. [11] Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Τα προγράμματα ξεκινούν κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, διαρκούν δύο χρόνια και αποτελούνται από 120 μονάδες ECTS. Τα περισσότερα προγράμματα προσφέρουν διάφορες εξειδικεύσεις και δυνατότητες για μεγάλες εταιρείες.

Διδακτορικό πρόγραμμα (PhD)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διδακτορικό πρόγραμμα είναι ένα τετραετές πρόγραμμα που αποτελείται από ένα ερευνητικό στοιχείο (διεξαγωγή έρευνας υπό επίβλεψη και σύνταξη διατριβής) και ένα μικρότερο εκπαιδευτικό στοιχείο (έως και 15 τοις εκατό του συνολικού διδακτορικού χρόνου). Για να υποβάλει αίτηση για διδακτορική θέση, ο αιτών θα πρέπει να επικοινωνήσει με ένα από τα έξι Μεταπτυχιακά Σχολεία του Πανεπιστημίου Wageningen. [12] Προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής εποπτεία, το ερευνητικό αντικείμενο πρέπει να ενταχθεί στο ερευνητικό πρόγραμμα μιας Μεταπτυχιακής Σχολής.

Ερευνητικά Ινστιτούτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ακόλουθα ερευνητικά ιδρύματα αποτελούν μέρος του Wageningen Research:

  • Wageningen Environmental Research, πρώην Alterra [13]
  • Wageningen Economic Research, πρώην LEI Wageningen UR [14]
  • Wageningen Bioveterinary Research, πρώην Central Veterinary Institute [15]
  • Wageningen Center for Development Innovation, πρώην Center for Development Innovation [16]
  • Wageningen Food & Biobased Research, πρώην Food & Biobased Research [17]
  • Wageningen Livestock Research [18]
  • Wageningen Marine Research, πρώην IMARES [19]
  • Wageningen Plant Research [20]
  • Dairy Campus [21] [22] [23]
  • Wageningen Food Safety Research, πρώην RIKILT [24]
Πανόραμα της πανεπιστημιούπολης του Wageningen University & Research

Κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον τομέα των βιοεπιστημών, των γεωργικών και περιβαλλοντικών επιστημών, το πανεπιστήμιο θεωρείται παγκόσμιας κλάσης. [25] [26] [27] Σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings, είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο στις Κάτω Χώρες και το Νο. 1 παγκοσμίως, στη γεωργία και τη δασοκομία για το 2017 στους πίνακες κατάταξης του QS World University Rankings . [28]

  • Στην κατάταξη των ειδήσεων και των παγκόσμιων εκθέσεων του 2019 στις ΗΠΑ [29] , το Wageningen University & Research κατατάσσεται πρώτο στις γεωργικές επιστήμες, στις φυτικές και ζωικές επιστήμες και στο περιβάλλον/οικολογία.
  • Στην Εθνική Κατάταξη της Ταϊβάν 2017/2018 [30] το Wageningen University & Research κατατάσσεται πρώτο στον τομέα της γεωργίας. [31]
  • Στην Εθνική Κατάταξη της Ταϊβάν 2017/2018 το Wageningen University & Research κατατάσσεται πρώτο στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Οικολογίας. [32]
  • Το 2016 το Shanghai Ranking το Wageningen University & Research κατατάσσεται στην κατηγορία 101-150 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο συνολικά [33] και 36ο καλύτερο στις επιστήμες της ζωής και της γεωργίας. [34]
  • Στην κατάταξη του 2017 στο Πανεπιστήμιο Times Higher Education World University [35] το Wageningen University & Research κατατάσσεται στην 25η θέση συνολικά στον κόσμο και στην 16η στις βιοεπιστήμες.
  • Στην ακαδημαϊκή κατάταξη των παγκόσμιων πανεπιστημίων 2017 [36] το Wageningen University & Research κατατάσσεται πρώτη στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας Τροφίμων. [37]
  • Στην κατάταξη QS World University 2016/2017, ττο Wageningen University & Research κατατάσσεται 119ο συνολικά στον κόσμο, πρώτο στον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας, τέταρτο στην περιβαλλοντική επιστήμη, 13ο στις αναπτυξιακές μελέτες και 83ο στις βιοεπιστήμες και την ιατρική. [38]

Εθνικές κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ολλανδική Keuzegids [nl] κατάταξη συγκρίνει τα ολλανδικά πανεπιστήμια με βάση των κριτικών από τους δικούς τους μαθητές. Το 2020 το Πανεπιστήμιο του Wageningen κατατάσσεται ως το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ολλανδία στην εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης για 16η συνεχόμενη φορά.
  • Το 2015 το Πανεπιστήμιο Wageningen απονεμήθηκε ως το πιο βιώσιμο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο από τον Morgen (organization) [nl] , για τρίτη συνεχόμενη φορά.
100 χρόνια WUR στην πανεπιστημιούπολη

Δραστηριότητες και ενώσεις μαθητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μασκότ του πανεπιστημίου, ο WURwolf
  • Το MSV Alchimica είναι ο σύλλογος σπουδών για φοιτητές των Μοριακών Βιοεπιστιμών. Από το 1970 διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες για τα μέλη του. [39]
  • Η CODON είναι η ένωση σπουδών για όλους τους μαθητές της Βιοτεχνολογίας (BBT και MBT), της Βιοπληροφορικής (MBF) και των Βιολογικών Επιστημών (MBS). Ιδρύθηκε από τους πρώτους μαθητές της Bioprocestechnologie στις 16 Σεπτεμβρίου 1991. Εκείνη την εποχή ο σύλλογος είχε το όνομα "BiPS" το οποίο αργότερα άλλαξε σε CODON. [40]
  • Η Nitocra είναι η ένωση σπουδών για φοιτητές της Διεθνούς Διαχείρισης Γης και Νερού.
  • Το HeerenXVII είναι ο σύλλογος σπουδών για φοιτητές Αγροτεχνολογίας που παρακολουθούν το πτυχίο «Agrotechnologie» ή το μάστερ «Biosystems Engineering». [41]
  • Ο Nicolas Appert είναι ο σύλλογος σπουδαστών της Τεχνολογίας Τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ονομάστηκε από τον διάσημο καθηγητή Nicolas Appert που εφηύρε την τεχνική της κονσερβοποίησης.
  • Το Mercurius είναι η μεγαλύτερη ένωση των κοινωνικών επιστημών για φοιτητές στο WUR, ακολουθώντας είτε το πτυχίο «σπουδές διαχείρισης και καταναλωτών» ή το «οικονομικά και νόμος».

Αξιοσημείωτοι απόφοιτοι και προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος γεωργικών πανεπιστημίων
  • Παγκόσμιο Μουσείο Εδάφους
  • Ανοιχτή πρόσβαση στις Κάτω Χώρες

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Huisstijlhandboek – website of the Wageningen University and Research
  2. «QS World University Rankings by Subject 2016 - Agriculture & Forestry». Top Universities (στα Αγγλικά). 17 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  3. «Agriculture & Forestry». Top Universities (στα Αγγλικά). 2 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  4. «Agriculture & Forestry». Top Universities (στα Αγγλικά). 22 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  5. «Agriculture & Forestry». Top Universities (στα Αγγλικά). 15 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  6. «Agriculture & Forestry». Top Universities (στα Αγγλικά). 24 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  7. «Wageningen Universiteit (WU)» (στα Dutch). Studie.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  8. «History of Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2013. 
  9. «Bachelor's». 30 Αυγούστου 2012. 
  10. «Master's». 6 Φεβρουαρίου 2019. 
  11. «Student Service Centre - Wageningen UR». Wageningenuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2013. 
  12. «PhD Programme - Wageningen University». Wageningenuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2013. 
  13. «Wageningen Environmental Research - Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  14. «Wageningen Economic Research - Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  15. «Wageningen Bioveterinary Research - Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  16. «Wageningen Centre for Development Innovation - Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  17. «Wageningen Food & Biobased Research - Wageningen UR». Wageningenur.nl. 10 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  18. «Wageningen Livestock Research - Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  19. «Wageningen Marine Research - Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  20. «Wageningen Plant Research - Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  21. Over Ons, website of the Dairy Campus
  22. Tiemen Roos, Op Dairy Campus leveren koeien vooral data, Reformatorisch Dagblad, 26 May 2016
  23. Meindert Schroor (ed.), Nieuwe Encyclopedie van Fryslân, Gorredijk/Leeuwarden (Utgeverij Bornmeer/Tresoar), 2016, (ISBN 978-9 05 61 53 755), pp. 2173-2174.
  24. «RIKILT - Wageningen UR». Wageningenur.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  25. «Subject Ranking 2015-2016: life sciences top 100». 9 Οκτωβρίου 2015. 
  26. «QS World University Rankings by Subject 2015 - Environmental Sciences». 22 Απριλίου 2015. 
  27. Viviano, Frank (September 2017). «This Tiny Country Feeds the World». National Geographic. http://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/09/holland-agriculture-sustainable-farming/. Ανακτήθηκε στις 1 September 2017. 
  28. «QS World University Rankings by Subject 2016 - Agriculture & Forestry». 17 Μαρτίου 2016. 
  29. «2019 U.S. News & World Report Rankings». https://www.usnews.com/.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  30. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. 
  31. «NTU Ranking, 2017 - Environment/Ecology». National Taiwan University Ranking. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2016. 
  32. «2017 National Taiwan University Ranking (NTURanking)». nturanking.lis.ntu.edu.tw. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  33. «University of Wageningen | Academic Ranking of World Universities - 2016 | Shanghai Ranking - 2016». www.shanghairanking.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016. 
  34. «Academic Ranking of World Universities in Life and Agriculture Sciences–2016». www.shanghairanking.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016. 
  35. «World rankings–Europe». Times Higher Education. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016. 
  36. «ARWU World University Rankings 2018 - Academic Ranking of World Universities». www.shanghairanking.com. 
  37. «ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2017 - Food Science & Technology | Shanghai Ranking - 2017». www.shanghairanking.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  38. «QS World University Rankings». Top Universities. QS Quacquarelli Symonds. 16 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016. 
  39. «M.S.V. Alchimica». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2015. 
  40. «CODON». Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2015. 
  41. «HeerenXVII». heeren17.nl. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2020. 
  42. «Profile: Fortuyn killer». 15 April 2003. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1974572.stm. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]