Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις
Mykolo Romerio universitetas | |
Άλλες ονομασίες | Νομική Σχολή της Λιθουανίας |
---|---|
Τύπος | Δημόσιο Πανεπιστήμιο |
Ίδρυση | Έτος 1991 |
Προϊστάμενος ιδρύματος | Καθηγητής Δόκτωρ Inga Žalėnienė |
Διοικητικό προσωπικό | 385 |
Φοιτητές | 6,500 |
Τοποθεσία | Βίλνιους, Λιθουανία |
Χρώματα | κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο |
Ιστότοπος | www.mruni.eu |
Το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις (ΠΜΡ) (λιθ. Mykolas Romerio universitetas) είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Λιθουανίας. Φέρει το όνομα του Λιθουανού νομικού, δικαστή και πατέρα του Συνταγματικού Δικαίου της Λιθουανίας Μύκολας Ρέμερις. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1990 μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Λιθουανικής Δημοκρατίας (η οποία αναγνωρίστηκε από την Σοβιετική Ένωση στις 6 Σεπτεμβρίου 1991 μαζί με την ανεξαρτησία Εσθονίας και Λετονίας) και έγινε ένα κρατικό πανεπιστήμιο.
Αυτή τη στιγμή το πανεπιστήμιο έχει περίπου 6.500 φοιτητές από 58 χώρες. Οι δύο πανεπιστημιουπόλεις του πανεπιστημίου βρίσκονται στο Βίλνιους και το Κάουνας. Για τους ξένους φοιτητές των τμημάτων Κοινωνικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο προσφέρει αγγλόφωνα τμήματα μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικού.
Το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε διάφορες παγκόσμιες ενώσεις πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (ΣΕΠ) και του Διεθνούς Συνδέσμου Πανεπιστημίων (ΔΣΠ). Το πανεπιστήμιο έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες με πάνω από 300 πανεπιστήμια στο εξωτερικό, τόσο με δημόσια όσο και με ιδιωτικά ιδρύματα. Το ασιατικό κέντρο του ΠΜΡ, το Κέντρο Γαλλόφωνων Σπουδών και το ίδρυμα του Βασιλιά Σεγιόνγκ είναι γνωστά για την συνεργασία τους, τις εκδηλώσεις τους, τα συνέδρια και τις πολυάριθμες διαλέξεις που διοργανώνουν. Οι διεθνείς σχέσεις του πανεπιστημίου βελτιώνονται περαιτέρω μέσω των επισκέψεων και διαλέξεων που πραγματοποιούνται από ερευνητές, υπαλλήλους πρεσβειών και γνωστούς αντιπροσώπους των πανεπιστημιακών οργανισμών.
Το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις εκτελεί αποτελεσματικά μία από τις πιο σημαντικές αποστολές του – να υποστηρίξει την διαμόρφωση ενός πολιτισμού έρευνας και καινοτομίας. Το 2015 οι φοιτητές του πανεπιστημίου δημοσίευσαν σχεδόν 900 έρευνες και διοργάνωσαν πάνω από 50 ακαδημαϊκές εκδηλώσεις. Το πανεπιστήμιο προσφέρει 6 διδακτορικά προγράμματα σπουδών. Τα αποτελέσματα των ερευνών του πανεπιστημίου είναι διαθέσιμα για όλο το κόσμο.
Το 2015 το Εργαστηριακό Κέντρο Κοινωνικών Καινοτομιών - Εργαστήριο του ΠΜΡ, η νέα συνδεδεμένη δομή του ΠΜΡ, εγκαινίασε 19 εργαστήρια στην πανεπιστημιούπολη. Τα Εργαστήρια επιδιώκουν να συμβάλλουν στην γενική εφαρμογή των τελευταίων ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Στις 28 Οκτωβρίου 2004, το λιθουανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση (αρ. ΙΧ-2515), η οποία ονομαζόταν «Αλλαγή του ονόματος του Πανεπιστημίου Νομικής της Λιθουανίας και Έγκριση του καταστατικού του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις».
- Στις 16 Δεκεμβρίου 2004, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό του Καθηγητή Αλβίντα Πουμπούτις στη θέση του Πρύτανη ( Απόφαση υπ’ αριθμόν 1SN-9).
- Στις 23 Ιουλίου 2009, το λιθουανικό Κοινοβούλιο με την Απόφαση υπ’ αριθμόν ΧΙ-411 ενέκρινε το νέο καταστατικό του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις.
- Σύμφωνα με την Απόφαση υπ’ αριθμόν ΧΙ-411 της 23 Ιουλίου 2009 που πάρθηκε από το λιθουανικό Κοινοβούλιο, η οποία ενέκρινε το καθεστώς του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις καθώς επίσης και με την Απόφαση υπ’ αριθμόν 1SN-10 της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις στις 6 οκτωβρίου 2009, το βασισμένο σε κρατικό προϋπολογισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ίδρυμα ονόματι «Πανεπιστημίο Μύκολας Ρόμερις» αναδιοργανώθηκε σε κρατικό τριτοβάθμιο δημόσιο ίδρυμα.
- 29 Απριλίου 2015, ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις με τίτλο Βοηθού Καθηγητή Αλγκρίδας Μονκεβίτσιους ανακηρύχθηκε σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη. Από τις 15 Ιανουαρίου 2019 ο Βοηθός Καθηγητή Αλγκρίδας Μονκεβίτσιους διορίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας , Επιστήμης και Αθλητισμού.
- 14 Μαρτίου 2019, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις ψήφισε για την έγκριση του Καθηγητή Δόκτωρ Ίνγκα Ζαλένιενε του τμήματος Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις ως νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Ο Ζαλένιενε διορίστηκε σε αυτή τη θέση για τα επόμενα 5 χρόνια.
Δομή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο ιδρυτής του πανεπιστημίου είναι το λιθουανικό Κοινοβούλιο.
Τα σώματα που ασκούν τη διεύθυνση του πανεπιστημίου είναι το Συμβούλιο, η Σύγκλητος και ο Πρύτανης.
Σχολές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Σχολή Οικονομικών και Επιχειρήσεων
- Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
Ινστιτούτα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ινστιτούτο Επικοινωνίας
- Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Επιστημών και Κοινωνικής Εργασίας
- Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών
Ινστιτούτο Ψυχολογίας
Άλλα Τμήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ακαδημία Δημόσιας Ασφάλειας (Κάουνας)
- Νομική Σχολή Μύκολας Ρόμερις
Διοικητικές μονάδες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Κέντρο Ακαδημαϊκών Ζητημάτων
- Κέντρο Καριέρας
- Μονάδα Ψηφιακών Μέσων
- Τμήμα Βελτίωσης Προσόντων και Αναγνώρισης Ικανοτήτων
- Βιβλιοθήκη
- Κέντρο Υποστήριξης Έρευνας και Καινοτομίας
- Γραφείο Ποιότητας Έρευνας και Ανάλυσης
- Διδακτορική Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
- Τμήμα Επικοινωνιακών Ερευνών
- Γραφείο Μεταβίβασης Γνώσης και Τεχνολογιών
- Γραφείο Εργασιών
- Διεθνές Γραφείο
- Ασιατικό Κέντρο
·
Το Ασιατικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις καθιερώθηκε τον Απρίλιο του 2013 και επικεντρώνεται στη συνεργασία με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ινδία. Επίσης, προσφέρει δωρεάν μαθήματα στα κορεάτικα, κινέζικα και ιαπωνικά.
- Ινστιτούτο του Βασιλιά Σεγιόνγκ
Το Ινστιτούτο του Βασιλιά Σεγιόνγκ στο Βίλνιους και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημίο Μύκολας Ρόμερις προωθεί την κατανόησης κουλτούρας μεταξύ της Λιθουανίας και της Ν. Κορέας μέσω μαθημάτων της κορεάτικης γλώσσας, κουλτούρας, οικονομικών και πολιτικών. Το Ινστιτούτο του Βασιλιά Σεγιόνγκ διδάσκει την κορεάτικη γλώσσα και κουλτούρα στους ξένους που θέλουν να μάθουν κορεάτικα σαν δεύτερη ή σαν ξένη γλώσσα.
- Κέντρο Φραγκόφωνων Σπουδών
- Γραφείο Γραμματείας
- Γραφείο Εγγράφων
- Νομικό Γραφείο
- Γραφείο Προσωπικού
- Κέντρο Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης
- Γραφείο Διαχείρισης Περιουσίας
- Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Κτιρίων
- Μονάδα Επισκευών
- Κέντρο Τεχνολογικών Πληροφοριών
- Κέντρο Υγείας και Αθλητισμού
Σπουδές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Για τους διεθνείς φοιτητές, το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις προσφέρει 9 μπάτσελορ, 18 μάστερ και 6 διδακτορικά προγράμματα στα αγγλικά.
- Είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στη Λιθουανία, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα επιλογής συνδυαστικών διεθνών προγραμμάτων σπουδών που οδηγούν στην απόκτηση διπλών ή ακόμα και τριπλών πτυχίων. Τα συνδυαστικά προγράμματα προσφέρονται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, και τη Νότια Κορέα.
- Περίπου 500 φοιτητές κάθε χρόνο σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγής ( για σπουδές και πρακτική άσκηση) μέσω του Εράσμους, του Νόρντπλας ή άλλων διεθνών προγραμμάτων.
- Προς το παρόν, οι φοιτητές που επιλέγουν τα προγράμματα σπουδών έρχονται από 58 διαφορετικές μεταξύ τους χώρες, όπως για παράδειγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Τζαμάικα, τη Γερμανία, την Ουκρανία, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και άλλες.
- Τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις ανανεώνονται και αναβαθμίζονται συνεχώς, ώστε να ανταποκρίνονται στην ανάγκη της κοινωνίας και να παρέχουν στους νέους ανθρώπους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να χτίσουν μια επιτυχημένη καριέρα.
- Ένα λιθουανικό πτυχίο αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Αναγνώρισης της Λισαβόνας-η οποία είναι υπογεγραμμένη από 50 χώρες και διεθνείς οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές που απέκτησαν το πτυχίο τους στη Λιθουανία μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτό θα αναγνωριστεί και θα ισχύει σε όλες αυτές τις χώρες.
- Το 2010 το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις βραβεύτηκε με τον Τίτλο Διπλώματος Παραρτήματος που υποδεικνύει ότι το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις συμβαδίζει με το υπόδειγμα που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO/CEPER.
- To 2012, το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις βραβεύτηκε με τον Τίτλο για τις πιστωτικές μονάδες ECTS. Αυτός ο τίτλος ανυψώνει το προφίλ του ιδρύματος ως έναν ολοφάνερο και αξιόπιστο συνεργάτη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο συνεργασίας (δόθηκε μόνο σε 64 ιδρύματα στην Ευρώπη και μόλις σε 2 στη Λιθουανία). Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τεκμήρια που πιστοποιούν τις υψηλής ποιότητας σπουδές στο Πανεπιστήμιο.
- Το 2019, το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις ήταν το μοναδικό λιθουανικό πανεπιστήμιο στην Διεθνή Κατάταξη Πανεπιστημίων QS ανά μάθημα το 2019, κατέχοντας τη θέση 251 ανάμεσα στις 300 καλύτερες Νομικές Σχολές στον κόσμο.
Προπτυχιακά προγράμματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Διεθνή και Διαπολιτισμική Επικοινωνία
- Εκπαίδευση Ψυχαγωγίας και Ελεύθερου Χρόνου
- Χρηματοπιστωτική Βιομηχανία
- Πληροφορική και Ψηφιακά Περιεχόμενα ( πρόγραμμα σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ντόνγκσεο, Νότια Κορέα)
- Διοίκηση Τουρισμού και Κληρονομιάς
- Επικοινωνία και Ψηφιακό Μάρκετινγκ
- Αγγλικά για Συγκεκριμένους Σκοπούς και Δεύτερη Ξένη Γλώσσα
- Ψυχολογία
- Κοινωνική Εργασία και Βασικές Νομικές Αρχές
Πτυχιακά προγράμματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μάστερ στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων Χρηματοοικονομικές Αγορές
- Ηλεκτρονική Διοίκηση Επιχειρήσεων
- Διεθνές Δίκαιο
- Δημόσια Διοίκηση
- Πληροφορική και Ψηφιακά Περιεχόμενα ( πρόγραμμα σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ντόνγκσεο, Νότια Κορέα)
- Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο των Επιχειρήσεων (πρόγραμμα σπουδων σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Σάβουα, Γαλλία)
- Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διακυβέρνηση (διπλό πτυχιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, Γαλλία)
- Κοινωνική Εργασία με Νέους και Παιδιά (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Στραντίνς στη Ρίγα, Λετονία)
- Νομική Ρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Τάρας Σεφτσένκο», Ουκρανία)
- Ευρωπαϊκό συνδυαστικό πρόγραμμα μάστερ στον Στρατηγική Διαχείρηση των Συνόρων (συνδυαστικές σπουδές με την Ολλανδία, Λετονία, Ισπανία)
- Ιδιωτικό Δίκαιο (σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Τάρας Σεφτσένκο», Ουκρανία)
- Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Τάρας Σεφτσένκο», Ουκρανία)
- Συγκριτική Κοινωνική Πολιτική και Πρόνοια (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, Φινλανδία και το Πανεπιστήμιο «Γιοχάνες Κέπλερ» στο Λίντς, Αυστρία)
- Διαχείρηση Δημοσίων Σχέσεων
- Λογιστική
- Επιχειρηματική Ψυχολογία
- Διεθνείς Πολιτικές και Οικονομία (πρόγραμμα σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ντόνγκσεο, Νότια Κορέα)
Μεταπτυχιακά προγράμματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Νομική
- Νομική, Επιστήμη και Τεχνολογία (το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Μπολόνιας, του Τορίνου στην Ιταλία, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου στο Λουξεμβούργο και το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ στην Ολλανδία)
- Διαχείρηση / Μάνατζμεντ
- Οικονομικά
- Ψυχολογία
- Εκπαίδευση
Έρευνα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις ασχολείται με τη θεμελιώδη και εφαρμοσμένη έρευνα, παίρνει μέρος σε εθνικά, τοπικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και εργασίες, και εφαρμόζει στην πράξη τα ερευνητικά αποτελέσματα και τα διαδίδει στο κοινό. Τα ερευνητικά αποτελέσματα που διεξάγονται στις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και στα εργαστήρια, τα ινστιτούτα και τα κέντρα, συνθέτουν τη βάση της ολοκλήρωσης ανάμεσα στην έρευνα και τις σπουδές. Παραδοσιακά, το Πανεπιστήμιο έχει πάρει μέρος σε έρευνα στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών και πιο πρόσφατα έχει ξεκινήσει με δική του πρωτοβουλία έρευνα στη βιοϊατρική, την τεχνολογία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Διεθνοποίηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η διεθνής συνεργασία στο Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις είναι προσανατολισμένη έτσι ώστε να ενισχύσει τη διεθνοποίηση των σπουδών και της έρευνας. Σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα δημιουργούνται από κοινού προγράμματα σπουδών. Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα ανταλλαγής, διεθνή συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Οι διεθνείς σύνδεσμοι του Πανεπιστημίου καλύπτουν όλες τις περιοχές του κόσμου. Έχει δεσμούς με πάνω από 400 ξένα ακαδημαϊκά και κρατικά ιδρύματα. Από το 2006, το Πανεπιστήμιο προσφέρει συνδυαστικά προγράμματα σπουδών για μάστερ και ενθαρρύνει τους φοιτητές του να αποκτήσουν διπλά ή και τριπλά πτυχία. Ένας από τους στόχους της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου είναι η διαφοροποίηση του φοιτητή, έτσι ο αριθμός των διεθνών φοιτητών αυξάνεται συνεχώς. Αυτό δίνει τη δυνατότητα τόσο στους Λιθουανούς φοιτητές όσο και στους διεθνείς να μοιράζονται εμπειρίες και ιδέες, καθώς επίσης και να δουλεύουν μαζί σε διεθνή πρότζεκτ επεκτείνοντας τις απόψεις τους για τον κόσμο και την πολιτισμική τους συνείδηση.
Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις έχει πάνω από 500 διεθνείς φοιτητές με την πλειοψηφία τους να έρχονται από την Ουκρανία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία. Κάθε εξάμηνο ο αριθμός των φοιτητών που αναζητούν διεθνή πτυχία και των φοιτητών που ανήκουν σε προγράμματα ανταλλαγής ( Εράσμους+ και άλλες διμερείς συμφωνίες) αυξάνεται.
Πανεπιστημιούπολη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Πανεπιστήμιο φημίζεται για τις μοντέρνες-και κάποιες από τις καλύτερες- υποδομές που έχει στη χώρα. Η κεντρική πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του Βίλνιους, περιβαλλόμενο από το δάσος.
- Η πανεπιστημιούπολη είναι εύκολα προσβάσιμη με τη δημόσια συγκοινωνία από οποιοδήποτε μέρος του Βίλνιους. Χρειάζεται περίπου 25 λεπτά για να φτάσει κανείς στο κέντρο της πόλης με το λεωφορείο.
- Διαμονή στη πανεπιστημιούπολη προσφέρεται σε όλους τους διεθνείς φοιτητές, σε τρίκλινο ή δίκλινο δωμάτιο στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου με κόστος 85-100 ευρώ το μήνα.
- Για την διευκόλυνση των φοιτητών, το πανεπιστήμιο έχει καντίνα και καφετέριες, όπου οι φοιτητές μπορούν να φάνε πρωινό, μεσημεριανό, ή βραδινό με 2-4 ευρώ.
- Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και οι αίθουσες διαλέξεων βρίσκονται 5 λεπτά με τα πόδια από την φοιτητική εστία.
- Πολλές ακόμη υπηρεσίες που προσφέρονται από το πανεπιστήμιο είναι εντελώς δωρεάν- ένας τεράστιος χώρος στάθμευσης, αθλητικές αίθουσες, γυμναστήρια, υπαίθριος αθλητικός εξοπλισμός, ασύρματο διαδίκτυο, πολιτισμικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθήματα ξένων γλωσσών, κ.α.
Αθλήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις είναι το τέλειο μέρος για προπόνηση ή εκγύμναση. Οι φοιτητές ενθαρρύνονται μέσω οργανωμένων δραστηριοτήτων και προώθησης της ατομικής υγείας στο να έχουν έναν ενεργό τρόπο ζωής στην πανεπιστημιούπολη. Έχουν συσταθεί νέες αθλητικές αίθουσες για γυμναστική, αγωνίσματα και επιτραπέζια αντισφαίριση.
- Το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις ήταν συνεργάτης του Ευρωμπάσκετ το 2011, και εδώ έκαναν προπονήσεις οι 8 καλύτερες ομάδες.
- Το Πανεπιστήμιο Μύκολας Ρόμερις καλλιεργεί το Ολυμπιακό πνεύμα εδώ και πολύ καιρό, και σαν απόδειξη αυτού την 1η Δεκέμβρη 2010, η Εθνική Λιθουανική Ολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε με τιμητικό μετάλλιο τον Καθηγητή Αλβίντα Πουμπούτη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις για τη συνεισφορά του Πανεπιστημίου στον αθλητισμό. Ο πρόεδρος της Εθνικής Λιθουανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αρτούρας Ποβιλιούνας, είπε ότι οι αθλητές σε αυτό το πανεπιστήμιο έχουν τις καλύτερες συνθήκες σπουδών, οι οποίες συνεισφέρουν τα μέγιστα στις πιθανότητες που έχουν για να φτάσουν τα Ολυμπιακά επίπεδα.
Ολυμπιονίκες με μετάλλια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016: Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις, Μιντάουγκας Γκρισκόνις και Σαούλιους Ρίτερ κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο στη διθέσια Κωπηλασία Ανδρών.
- Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο το 2012: η απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις, Λάουρα Ασανταυσκάιτε-Ζαντνεπροβσκιένε κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο πένταθλο, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις, Γέβγκεντζι Σούκλιν κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους τελικούς του μονοθέσιου Κανόε-Καγιάκ των 200 μέτρων.
- Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο το 2008: οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις, Εντβίνας Κρούνγκολτσας και Αντρέγιους Ζαντνέπροβσκις στέφθηκαν με ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα στο πένταθλο.
- Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 2004: ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις, Αντρέγιους Ζαντνέπροβσκις κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο πένταθλο.
Άλλοι αθλητές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις, Γκιέντριους Τίτενις είναι 2 φορές ολυμπιακός κολυμβητής , ο οποίος κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο το 2009 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ύδατος.
- Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Μύκολας Ρόμερις, Αντρέι Ολίγνικ πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, και το 2011 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Κανό της Διεθνής Ομοσπονδίας Κανό.
Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- (στα αγγλικά) University Website
- (στα αγγλικά) European Commission Joint Research Center[νεκρός σύνδεσμος]