Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°30′1.85″N 19°2′58.49″E / 47.5005139°N 19.0495806°E / 47.5005139; 19.0495806

Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης
Közép-európai Egyetem
λατινικά: Universitas Europae Centralis
Ίδρυση1991
ΙδρυτήςΤζωρτζ Σόρος
ΠρύτανηςΤζων Σάττουκ
Ακαδημαϊκό προσωπικό305
Φοιτητές1600
Μεταπτυχιακοί900
Διδακτορικοί410
ΤοποθεσίαΒουδαπέστη
Ιστότοποςceu.hu

Το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (Central European University (CEU), Közép-európai Egyetem) είναι ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης που προσφέρει αποκλειστικά μεταπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα και απονέμει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στην Επιστήμη του Δικαίου, στη Δημόσια Διοίκηση, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τις Επιστήμες του Περιβάλλοντος και τα Μαθηματικά. Το ίδρυμα αυτό βρίσκεται στη Βουδαπέστη ενώ είναι πιστοποιημένο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην ίδια την Ουγγαρία.

Το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης ιδρύθηκε το 1991 ώς συνέχεια των δημοκρατικών επαναστάσεων που επικράτησαν στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθώς και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ιδρύθηκε με όραμα την έρευνα επί των προκλήσεων της ανοιχτής κοινωνίας και του εκδημοκρατισμού. Ο αρχικός σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα σχεδιασμένο σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα το οποίο όμως να εκμεταλλευθεί στο ακέραιο τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης γεωγραφικής του θέσης, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ των περιοχών και εκπαιδεύοντας ένα νέο σώμα στελεχών που θα επανδρώσουν και θα ηγηθούν των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή.

Κατά τη δεύτερη δεκαετία ζωής του, το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης επεξέτεινε την εστίασή του από το τοπικό στο διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε έχει αναπτυχθεί υπό το πρίσμα μίας ιδιαίτερης ακαδημαϊκής προσέγγισης, συγκεράζοντας προσεγγίσεις τοπικού ενδιαφέροντος με μία διεθνή οπτική, δίνοντας έμφαση στη συγκριτική και διεπιστημονική έρευνα με σκοπό τη προώθηση νέων επιστημονικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, προωθώντας την εύρυθμη διακυβέρνηση και τη νομιμότητα.

Ο διεθνής χαρακτήρας του Πανεπιστημίου είναι πραγματικά μοναδικός στην Ευρώπη, με περισσότερους από 1500 φοιτητές από 100 χώρες και ένα επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό 300 ατόμων από περισσότερες από 30 χώρες. Η πλειοψηφία των φοιτητών του Πανεπιστημίου λαμβάνουν πλήρη ή μερική υποτροφία χάρη στην επιχορήγηση των 400 εκατομμυρίων ευρώ, ένα κεφάλαιο που συνεισέφερε ο συνιδρυτής του Πανεπιστημίου, Τζωρτζ Σόρος. [1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης γεννήθηκε μετά από μία σειρά διαλέξεων που διεξήχθησαν στο Ντουμπρόβνικ της Γιουγκοσλαβίας, στη σημερινή Κροατία, πριν από την πτώση του τείχους το 1989. Το αρχικό σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο στα δυτικά πρότυπα με σαφή αφοσίωση στην ιδέα της Ανοιχτής Κοινωνίας και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική μεταλλαγή της μετακομμουνιστικής Ευρώπης.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης ως ένα ανώτατο ερευνητικό ίδρυμα αφοσιωμένο στην ακαδημαϊκή έρευνα και την ανάλυση πολιτικής προωθώντας τον ακαδημαϊκό διάλογο και ως ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα οι απόφοιτοι του οποίου προορίζονται να επανδρώσουν την επόμενη γενιά ηγετικών στελεχών και ακαδημαϊκών. Το Πανεπιστήμιο είναι πρωτοπόρο σε πολλές περιοχές: ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που προσέφερε μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες του Φύλου (Gender Studies) και τις Επιστήμες του Περιβάλλοντος. Το 2009, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης κατατάχθηκε πάνω από το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. [2]

Το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης δίνει έμφαση στην Ανοιχτή Κοινωνία στη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την προώθηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που ευνοεί τη δημιουργική, κριτική και συγκριτική ανάλυση των ιδεών και των πρωτοβουλιών πολιτικής. Ακολουθώντας την επέκταση της δημοκρατίας από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, το Πανεπιστήμιο επεξέτεινε τη δραστηριότητά του μέσω των υποτροφιών και των ερευνητικών του προγραμμάτων στα Βαλκάνια και τη Κεντρική Ασία (Γεωργία, Κιργιζία, Αζερμπαϊτζάν κ.ά).[3]

Στις 14 Οκτωβρίου 2007 ο Τζωρτζ Σόρος παραιτήθηκε από Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, αφήνοντας στη θέση του των Λέων Μπότστιν, πρώην Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και Πρόεδρο του Κολεγίου Μπαρντ της Νέας Υόρκης για διάρκεια δύο ετών. Ο Τζωρτζ Σόρος παραμένει δια Βίου Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. [4] Την 1η Αυγούστου 2009, ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου εξελέγη ο διακεκριμένος ακτιβιστής στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικός ερευνητής Τζων Σάττουκ στη θέση του Γιεχούντα Ελκάνα.

Νομική Βάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης είναι οργανωμένο στα αμερικανικά πρότυπα. Κύριο διοικητικό του όργανο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Trustees), σε συνεργασία με μία αποστολή του Συμβουλίου Εφόρων (Board of Regents) του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εκ μέρους του Πολιτειακού Υπουργείου Παιδείας της Νέας Υόρκης. [5] Το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης είναι διαπιστευμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουγγαρία από το 2004 ως ιδιωτικό πανεπιστήμιο.[3]

Τμήματα και Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Οικονομικών Επιστημών
 • Επιστημών του Περιβάλλοντος
 • Επιστημών του Φύλου (Gender Studies)
 • Ιστορίας
 • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων
 • Επιστημών του Δικαίου
 • Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Rényi)
 • Μεσαιωνικών Σπουδών
 • Εθνικών Επιστημών (Nationalism Studies)
 • Φιλοσοφίας
 • Πολιτικών Επιστημών
 • Δημόσιας Διοίκησης
 • Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Μεταπτυχιακοί Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προγράμματα Ενός Έτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Προγράμματα σε επίπεδο Masters
  • (MA προγράμματα, Magister Artium) Ιστορία της Κεντρικής Ευρώπης, Οικονομικές και Νομικές Επιστήμες, Επιστήμες του Φύλου, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Μεσαιωνικές Σπουδές, Επιστημών του Έθνους, Φιλοσοφία, Πολιτική Επιστήμη, Δημόσια Διοίκηση, Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  • Magister Scientiae (MSc): Επιστημών του Περιβάλλοντος
 • Μεταπτυχιακός τίτλος στην επιστήμη του δικαίου (LLM): Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο, Οικονομικές και Νομικές Επιστήμες, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διεθνές Δίκαιο Επιχειρήσεων.
 • Μεταπτυχιακοί τίτλοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων: Διεθνής Μεταπτυχιακός Τίτλος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), Διεθνές MBA Στελεχών (πρόγραμμα 18 μηνών).

Προγράμματα Δύο Ετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • (MA προγράμματα, Magister Artium): Επιστήμες του Φύλου, Οικονομική Πολιτική των Διεθνών Αγορών, Επιστήμες του Περιβάλλοντος, Ιστορία, Φιλοσοφία, Πολιτική Επιστήμη, Δημόσια Διοίκηση, Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία, Ιστορία του Φύλου και της Γυναίκας.
 • Magister Scientiae (MSc): Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
 • Διοίκηση Επιχειρήσεων: MBA Στελεχών

Διδακτορικά Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιστήμη του Δικαίου: Συγκριτικές Επιστήμες του Φύλου, Συγκριτική Ιστορία της Κεντρικής, Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης, Οικονομικές Επιστήμες, Επιστήμες του Περιβάλλοντος, Μαθηματικών, Μεσαιωνικών Σπουδών, Φιλοσοφίας, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
 • Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιστήμη του Δικαίου


Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου είναι μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της περιοχής στην Αγγλική γλώσσα, με περιεκτικότατη ψηφιακή και μή συλλογή στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Η βιβλιοθήκη έχει στην κατοχή της περισσότερα από 250.000 τεκμήρια σε διάφορες μορφές, ενώ δίνει πρόσβαση σε μία ευρεία ποικιλία ακαδημαϊκών βάσεων δεδομένων.[6]

Τα Αρχεία της Ανοιχτής Κοινωνίας του Πανεπιστημίου (en:Open Society Archives, OSA) είναι ένα από τα πρώτα ερευνητικά ινστιτούτα του Ψυχρού Πολέμου στον κόσμο, έχοντας 7.000 μέτρα υλικού που αφορά στην πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της κομμουνιστικής περιόδου. Η Συλλογή του OSA περιέχει ένα εκτενές αρχείο αντιγράφων και αναφορών του Radio Free Europe/Radio Liberty, μαζί με τη μεγαλύτερη συλλογή λογοτεχνίας και άλλου υλικού αντιφρονούντων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά την περίοδο του κομμουνισμού. Το αρχείο επίσης στεγάζει μία συνεχώς αυξανόμενη συλλογή κειμένων και οπτικοακουστικού υλικού στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Εγκλημάτων Πολέμου.

Διακεκριμένοι Καθηγητές και Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακεκριμένοι Απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Central European University and George Soros Jointly Announce an Increase to 400 Million Euros in the CEU Endowment». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2010. 
 2. «Felvi.hu». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2010. 
 3. 3,0 3,1 http://ceu.bard.edu/about/ Αρχειοθετήθηκε 2008-05-05 στο Wayback Machine. Bard College: About CEU and Budapest
 4. «George Soros Steps down as Chairman of CEU Board». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2010. 
 5. «Board of Trustees | Central European University». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2010. 
 6. http://www.library.ceu.hu/missionstatement.html Αρχειοθετήθηκε 2008-05-02 στο Wayback Machine. CEU Library Webpage: Mission Statement

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]