Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών διεξάγεται κάθε χρόνο και πραγματεύεται θέματα, τα οποία άπτονται άμεσα ή έμμεσα της Βιβλιοθηκονομίας και των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Τη διοργάνωση του Συνεδρίου αναλαμβάνει κάθε χρόνο ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Ελλάδος με το οργανωτικό κομμάτι να αποτελεί, συνήθως, αντικείμενο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος αυτού. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται συχνά δύο ή και περισσότερα Ιδρύματα να συνεργάζονται και να διοργανώνουν από κοινού το εν λόγω συνέδριο. Ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου ποικίλει κάθε έτος και εξαρτάται από το Ίδρυμα που θα αναλάβει τη διοργάνωσή του. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποια καθιερωμένη ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, ωστόσο είθισται να διεξάγεται κατά τους χειμερινούς μήνες.


Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών[1] με θέμα «Το πρόσωπο των βιβλιοθηκών διαρκώς αλλάζει: συνέργεια και στρατηγικές ανάπτυξης με έμπνευση και όραμα» θα διεξαχθεί στις 18 – 19 Οκτωβρίου 2012 στους χώρους του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα πέντε πιο πρόσφατα Πανελλήνια Συνέδρια Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το θέμα τους είναι:

  • 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών [2]με θέμα: «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και η Οικονομική Κρίση: Στρατηγικές Επιβίωσης». Τη συνδιοργάνωση και διεξαγωγή του συνεδρίου ανέλαβαν οι Βιβλιοθήκες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο έλαβε χώρα 14-15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
  • 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών [3]με θέμα: «Επιστημονικές κοινότητες και βιβλιοθήκες στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης και συνέργειας». Η διοργάνωση του συνεδρίου έγινε από τη Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 3-5 Νοεμβρίου 2010 στην Αθήνα.
  • 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών [4]με θέμα: "Ψηφιακό Επιστημονικό Περιεχόμενο: δημιουργία, διάθεση, διατήρηση". Τη διεξαγωγή του συνεδρίου ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 5 - 6 Νοεμβρίου 2009.
  • 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών [5]με Θέμα: «Η αξιολόγηση των Βιβλιοθηκών ως στοιχείο ποιότητας των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων». Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέλαβε τη διεξαγωγή του συνεδρίου, στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2008 σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων.
  • 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών [6]με θέμα: «Ο ρόλος του ιατρικού βιβλιοθηκονόμου στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές.» Το συνέδριο διεξήχθη κατά το διάστημα 1 - 3 Οκτωβρίου 2007 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.


Το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες [7], όπως ήταν αρχικά γνωστό, διεξήχθη το 1992 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ήταν ουσιαστικά η πρώτη συνάντηση των διευθυντών των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Στη συνάντηση αυτή τέθηκε για πρώτη φορά η ιδέα της διεξαγωγής ενός πανελλήνιου συνεδρίου για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, πρόταση που εφαρμόστηκε από τον επόμενο χρόνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]