Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης - ΠΟΙΑΘ ιδρύθηκε το 1961 με έδρα τον Πειραιά. Είναι από τους παλαιότερους και γνωστότερους ομίλους του αθλήματος στην Ελλάδα. Επίσης, ο όμιλος λειτουργεί από το 1969 την πρώτη στην Ελλάδα Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Σ.Ι.Α.Θ.), από την οποία έχουν αποφοιτήσει πάνω από 30.000 αθλητές. Ο ΠΟΙΑΘ ακόμη συνέβαλλε σημαντικά στην διάδοση του αθλήματος στην χώρα ιδρύοντας παραρτήματα σε πολλά μέρη της, τα περισσότερα από τα οποία έχουν πλέον αυτονομηθεί και να υφίστανται ως ξεχωριστοί όμιλοι.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μικρολίμανο, τα πλοία του ΠΟΙΑΘ βρίσκονται στη προβλήτα του κέντρου και φέρουν τη μπλε-κόκκινη σημαία.

Η έδρα του ομίλου είναι ένα τετραόροφο νεοκλασικό πάνω από το βόρειο άκρο του Μικρολίμανου, στην Ακτή Αθηνάς Δηλαβέρη 3 (δίπλα στο Τεχνητό Κανάλι Δελφιναρίου). Στο κτίριο στεγάζονται τα γραφεία του ομίλου, εντευκτήριο, βιβλιοθήκη, δύο αίθουσες εκπαιδεύσεως / σεμιναρίων χωρητικότητας 180 ατόμων, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και εργαστήρια μηχανών και αποθήκες ναυτιαθλητικού υλικού. Τα πλοία του ομίλου είναι ελλιμενισμένα στο Μικρολίμανο, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το κτίριο.

Αγώνες - εκδρομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όμιλος διοργανώνει πολλούς αγώνες με γνωστότερη τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Αιγαίου (Ράλλυ Αιγαίου) από το 1964, με μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων σκαφών. Επίσης, από το 2010 έχει διοργανώσει εκδρομές στα Μικρασιατικά παράλια και τη Μεγάλη Ελλάδα.

Ακαδημαϊκή δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΠΟΙΑΘ συνεργάζεται με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και με άλλα ιδρύματα για τη διοργάνωση διαλέξεων και ημερίδων πολιτιστικού περιεχομένου. Είναι ο επίσημος εκπαιδευτής του Πανεπιστημίου Αθηνών /ΤΕΦΑΑ για την ειδικότητα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Ο όμιλος επίσης εκδίδει βιβλία που σχετίζονται με την ιστιοπλοΐα και τη ναυτική τέχνη. Από το 1987 εκδίδει το διμηνιαίο περιοδικό "Ιστιοπλοϊκός Κόσμος" σε 3000 αντίτυπα ανά τεύχος, το οποίο καλύπτει θέματα που αφορούν την ιστιοπλοΐα, τη ναυτιλία και τη θάλασσα γενικότερα. Στον όμιλο απονεμήθηκε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2013. [1][2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2019.