Πανδροσίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανδροσίων
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πανδρόσιον (Αρχαία Ελληνικά)[1]
Γέννηση300[2]
Αλεξάνδρεια[3]
Θάνατος360 (περίπου)[3]
Αλεξάνδρεια[3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
Περίοδος ακμής4ος αιώνας[1]

Η Πανδροσίων υπήρξε μαθηματικός του πρώτου ημίσεος του 4ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παρελθόν, οι λόγιοι θεωρούσαν την Πανδροσίων για άνδρα. Αν και ο Πάππος αναφέρεται ξεκάθαρα στο φύλο της, ο μελετητής Friedrich Hultsch το θεώρησε ως γραμματικό λάθος και οι περισσότεροι ιστορικοί στη συνέχεια δεν το αμφισβήτησαν. Ο Αλεξάντερ Ρέιμοντ Τζόουνς το 1986 [4] είχε το θάρρος να αποκαταστήσει την αλήθεια. Ως μαθηματικός, η Πανδροσίων ήταν προγενέστερη της Υπατίας, και ίσως σύγχρονη του πατέρα της Υπατίας, Θέωνος. Σύμφωνα με τον Watts, η Υπατία ίσως την γνώριζε ή τουλάχιστον θα είχε λάβει πληροφορίες για αυτήν από εκείνους που την γνώριζαν ακόμη. [5]

Η λύση της για τη κυβική ρίζα σχετίζονταν με το κλασικό πρόβλημα του διπλασιασμού του κύβου, το οποίο μελετούσε και ο Πάππος. Χρησιμοποιούσε μια αναδρομική γεωμετρική μέθοδο σε τρεις διαστάσεις αντί να κινείται απλώς στο επίπεδο. [6] Σύμφωνα με την Knorr, είχε επίσης μια ακριβή μέθοδο κατασκευής του γεωμετρικού μέσου που ήταν απλούστερη από εκείνη του Πάππου. Ο Πάππος ίσως να την θεωρούσε ανταγωνίστριά του στη διδασκαλία των μαθηματικών και γι αυτό υποβάθμιζε τις ικανότητές της. Η κριτική του στο Βιβλίο 3 της συλλογής του σχετίζεται με μια νέα μέθοδο που πρότεινε η Πανδροσίων για τον προσδιορισμό των ριζών του κύβου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Πανδροσίων μελετούσε και το πρόβλημα του αριθμητικού, γεωμετρικού και αρμονικού μέσου όρου του ημικυκλίου. Ο Πάππος την ειρωνεύεται με καθόλου κολακευτικά λόγια για την κατ' αυτόν ελλειπή μαθηματική κατάρτιση της ίδιας και των μαθητών της. Σύμφωνα με τον βιογράφο της Υπατίας, τον Edward J. Watts, οι δηλώσεις του Πάππου μάλλον δίνουν την εντύπωση ότι την ζήλευε για τις επιδόσεις της.

Κανένα έργο της δεν είναι γνωστό και δεν γίνεται αναφορά σε κανένα από τα έργα της στην αρχαία λογοτεχνία (εκτός από τον Πάππο), ούτε αναφέρεται κανένας από τους μαθητές της και τα έργα τους. Όπως η Υπατία, φαίνεται να έδωσε δημόσιες διαλέξεις, με τους μαθητές της να είναι άντρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Edward Jay Watts: Hypatia. The Life and Legend of an Ancient Philosopher. Oxford University Press, Oxford 2017.
  • Gráinne McLaughlin: The Logistics of Gender from Classical Philosophy. In: Fiona McHardy, Eireann Marshall (Hrsg.): Women's Influence on Classical Civilization. Routledge, London / New York 2004, S. 7–25.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 διάφοροι συγγραφείς: «Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft» (Γερμανικά) J.B. Metzler, Verlag Alfred Druckenmüller. Στουτγκάρδη.
  2. 2,0 2,1 «Pandrosion of Alexandria». MacTutor History of Mathematics archive. Ανακτήθηκε στις 2  Σεπτεμβρίου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 MacTutor History of Mathematics archive.
  4. Alexander Jones (Hrsg.): Pappus of Alexandria. Book 7 of the Collection. Part 1: Introduction, Text, and Translation. Springer, New York 1986, S. 4.
  5. Edward Jay Watts: Hypatia. The Life and Legend of an Ancient Philosopher. Oxford University Press, Oxford 2017, S. 94–97.
  6. Wilbur Richard Knorr: Pappus’ Texts on Cube Duplication. In: Wilbur Richard Knorr: Textual Studies in Ancient and Medieval Geometry. Birkhäuser, Boston 1989, S. 63–76.