Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανδημία COVID-19 στη Βραζιλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανδημία κορονοϊού 2020 στη Βραζιλία
ΑσθένειαCOVID-19
Στέλεχος ιούSARS-CoV-2
Ημερομηνία πρώτου κρούσματος31 Ιανουαρίου 2020
ΠροέλευσηΚίνα
Επίσημος ιστότοπος
covid.saude.gov.br

Η Πανδημία COVID-19 προκλήθηκε από τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 ο οποίος εξαπλώθηκε και στη Βραζιλία από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 και έπειτα, όταν διαπιστώθηκε για πρώτη φορά θετικό τεστ σε άτομο που επέστρεψα από ταξίδι στην Ιταλία στο Σάο Πάολο.[1] Η στάση του προέδρου της Βραζιλίας ήταν σε γενικές γραμμές κατά της εφαρμογής αυστηρών μέτρων, υπήρξαν ωστόσο συχνές αποκλίσεις λόγω αποφάσεων τόσο δικαστηρίων, όσο και τοπικών κυβερνήσεων.[2]

Μέτρα κατά της επέκτασης της επιδημίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις έχουν λάβει μια σωρεία αποφάσεων για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας. Αυτές οι αποφάσεις έχουν αντίκτυπο στην πολιτική, την εκπαίδευση, το περιβάλλον,[3] και την οικονομία. Στις 27 Μαρτίου, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο σε επισκέπτες από το εξωτερικό προσωρινά[4]. Οι περισσότεροι κυβερνήτες των 28 κρατιδίων της χώρας έχουν επιβάλει καθεστώτα καραντίνας στα κρατίδιά τους.[5] Στις 6 Ιουλίου, ο πρόεδρος Μπολσονάρο διεγνώσθη θετικός με κορωνοϊό.

Εξέλιξη της επιδημίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιουλίου 2020 ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, ενώ στις 8 Αυγούστου ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια. Επίσης, ο αριθμός των θανάτων ξεπερνούσε τους 100.000.[6][7] Βέβαια, όταν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις πρέπει να λάβουμε υπόψην και το μέγεθος του πληθυσμού, καθώς η Βραζιλία είναι η χώρα με τον 4ο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Από πλευράς καταγεγραμμένων θανάτων ανά εκατομύριο κατοίκους η Βραζιλία βρισκόταν στις αρχές Απριλίου του 2021 κάτω από την 12η θέση.

Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορούμε να διαπιστώσουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Το πρώτο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ξεκίνησε κατά τις αρχές Απριλίου. Το κύμα εξελίχθηκε σχετικά αργά, καθότι η Βραζιλία είναι μεγάλη χώρα και το κύμα παρουσίαζε έξαρση κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή. Το κύμα αυτό διήρκεσε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (αρχές καλοκαιριού για τη Βραζιλία). Όπως μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα για τον συνολικό αριθμό θανάτων, το κύμα αυτό ήταν μέτριο (για τα δεδομένα της Βραζιλίας).

Το δεύτερο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά το πρώτο. Το κύμα εξελίσσεται από τον Μαρτιο (αρχές φθινοπώρου για τη Βραζιλία) πιο έντονα. Το κύμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θάνατοι με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατανομή των θανάτων ανά ηλικία και φύλο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία

Επιδημία και γενική θνησιμότητα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ακόλουθα διαγράμματα βλέπουμε τη θνησιμότητα στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια για τα ημερολογιακά έτη (Θάνατοι ανά χίλιους κατοίκους μεταξύ 1ης Γενάρη και 31ης Δεκέμβρη για το αντίστοιχο έτος). Με τη βοήθεια τέτοιων διαγραμμάτων μπορούμε να κατανοήσουμε, πόσο η επιδημία επηρέασε τη γενική θνησιμότητα.[8]

θνησιμότητα στη Βραζιλία απο το 1981
(ημερολογιακά έτη)

  1. «Brasil confirma primeiro caso da doença». Ministerio da Saude. 26 Φεβρουαρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2020. 
  2. ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
  3. «Deforestation of Amazon rainforest accelerates amid COVID-19 pandemic». ABC News. 6 May 2020. https://abcnews.go.com/International/deforestation-amazon-rainforest-accelerates-amid-covid-19-pandemic/story?id=70526188. 
  4. Pedro Fonseca· Jamie McGeever (28 Μαρτίου 2020). «Coronavirus: Brazil bans foreign air travelers». The Mercury News. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2020. 
  5. «Brazil reports more than 1,000 coronavirus deaths». BBC News. 11 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2020. 
  6. Charner, Flora (19 Ιουνίου 2020). «Brazil tops 1 million Covid-19 cases. It may pass the US next, becoming the worst-hit country on the planet». CNN. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020. 
  7. «Painel Coronavírus». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  8. Για το έτος 2020 δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία και η απεικόνιση βασίζεται σε προβλέψεις