Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παναμερικανική εθνική οδός)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο χάρτης της Παναμερικανικής εθνικής οδόυ

Παναμερικανική εθνική οδός (Carretera Panamericana ή Autopista Panamericana Ισπανικά Estrada Panamericana Πορτογαλικά Autoroute Panamιricaine Γαλλικά) ονομάζεται ένα δίκτυο δρόμων συνολικού μήκους 47.958 χιλιομέτρων, που συνδέει σχεδόν όλα τα κράτη της Αμερικανικής ηπείρου σε ένα ενοποιημένο σύστημα εθνικών οδών. Η ιδέα της παναμερικανικής εθνικής οδού προέκυψε στην πέμπτη Διεθνή Διάσκεψη των αμερικανικών κρατών το 1923, όπου επινοήθηκε αρχικά ως ενιαία διαδρομή.

Που εκτείνεται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παναμερικανικό σύστημα εθνικών οδών εκτείνεται από το Fairbanks της Αλάσκα στη Βόρεια Αμερική μέχρι τη Χιλή στην Νότια Αμερική, αν και το κομμάτι του δρόμου το οποίο βρίσκεται στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει επίσημα ως δρόμος. Μεταξύ της Διώρυγας του Παναμά και της βορειοδυτικής Κολομβίας υπάρχει ένα χάσμα το οποίο ονομάζεται Χάσμα Darin και σε αυτό οφείλεται η διακοπή του δρόμου. Είναι ένα χάσμα 54 μιλίων με ορεινή ζούγκλα. Το "χάσμα" έχει διασχιστεί από τους τυχοδιώκτες με ποδήλατο, μοτοσικλέτα και περπατώντας, διανύοντας ζούγκλα, κινούμενη άμμο και έλη.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί αντιτάσσονται στην ολοκλήρωση της μερίδας Dariιn της εθνικής οδού, για ποικίλους λόγους: για να προστατευθεί το τροπικό δάσος, να περιοριστεί η εξάπλωση τροπικών ασθενειών, για την προστασία των οικονομικών πόρων των γηγενών λαών στην περιοχή και για να αποτραπεί η είσοδος του αφθώδους πυρετού στη Βόρεια Αμερική.

Η παναμερικανική εθνική οδός περνά μέσω πολλών διαφορετικών κλιμάτων και οικολογικών τύπων, από τις πυκνές ζούγκλες στα κρύα περάσματα βουνών. Δεδομένου ότι η εθνική οδός περνά μέσω πολλών χωρών, είναι μακριά από ομοιόμορφο. Μερικά τεντώματα της εθνικής οδού είναι μέτρια μόνο κατά τη διάρκεια της ξηρασίας περιόδου, και σε πολλές περιοχές η οδήγηση είναι περιστασιακά επικίνδυνη.

Η διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διάσημα τμήματα της παναμερικανικής εθνικής οδού περιλαμβάνουν την Εθνική οδό της Αλάσκας και την Διαμερικανική εθνική οδό, που είναι το τμήμα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και του καναλιού του Παναμά. Αυτό το μέρος είναι αρκετά δημοφιλές μεταξύ των αμερικανικών τουριστών που οδηγούν Μεξικό.

Κανένας δρόμος στο u.το Θ*ς. ή ο Καναδάς έχει υποδειχθεί επίσημα ως παναμερικανική εθνική οδός, και έτσι ο δρόμος αρχίζει επίσημα το Θ*u.το Θ*ς.- Σύνορα του Μεξικού. Η αρχική διαδρομή άρχισε στα σύνορα Nuevo Λαρέντο, Tamaulipas (απέναντι από Λαρέντο, Τέξας) και πήγε νότια κατευθείαν Πόλη του Μεξικού. Οι πιο πρόσφατοι κλάδοι χτίστηκαν στα σύνορα Nogales, Sonora (Nogales, Αριζόνα), Ciudad Juαrez, Chihuahua (Ελ Πάσο, Τέξας), Piedras Negras, Coahuila (Πέρασμα αετών, Τέξας), Reynosa, Tamaulipas (Pharr, Τέξας), και Ματαμόρος, Tamaulipas (Brownsville, Τέξας). Αφ' ετέρου, διάφοροι δρόμοι στο u.το Θ*ς. ονομάστηκε τοπικά μετά από την παναμερικανική εθνική οδό. Όταν το τμήμα Διακρατικά 35 SAN Antonio, Τέξας χτίστηκε, ονομάστηκε Παν οδός ταχείας κυκλοφορίας AM, όπως αυτό μια επέκταση της αρχικής διαδρομής από το Λαρέντο. Διακρατικά 25 Αλμπικέρκη, Θ*Νεω Mexico έχει ονομαστεί Παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος, σαν επέκταση της διαδρομής στο Ελ Πάσο.

Η αρχική διαδρομή στο Λαρέντο ταξιδεύει επάνω Μεξικάνικη ομοσπονδιακή εθνική οδός 85 από την Πόλη του Μεξικού. Τα διάφορα κεντρίσματα ακολουθούν: Nogales κέντρισμα - Μεξικάνικη ομοσπονδιακή εθνική οδός 15 από την Πόλη του Μεξικού Κέντρισμα του Ελ Πάσο - Μεξικάνικη ομοσπονδιακή εθνική οδός 45 από την Πόλη του Μεξικού Κέντρισμα περασμάτων αετών - άγνωστο, ενδεχομένως Μεξικάνικη ομοσπονδιακή εθνική οδός 57 από την Πόλη του Μεξικού Κέντρισμα Pharr - Μεξικάνικη ομοσπονδιακή εθνική οδός 40 από Μοντερρέυ Κέντρισμα Brownsville - Μεξικάνικη ομοσπονδιακή εθνική οδός 101 από Ciudad Βικτώρια Από την Πόλη του Μεξικού στα σύνορα με Γουατεμάλα, η εθνική οδός ακολουθεί Μεξικάνικη ομοσπονδιακή εθνική οδός 190. Μέσω Κεντρικής Αμερικής χώρες, ακολουθεί Κεντρικής Αμερικής εθνική οδός 1, τελείωμα Yaviza, Παναμάς στην άκρη Χάσμα Dariιn. Ο δρόμος είχε τελειώσει στο παρελθόν Caρita, Παναμάς, 110 μίλια (178 χλμ) βόρεια του τρέχοντος τέλους του. Το νότιο μέρος της εθνικής οδού αρχίζει στη βορειοδυτική Κολομβία, από όπου ακολουθεί Εθνική οδός 52 της Κολομβίας Medellνn, Κολομβία. Medellνn, Εθνική οδός 54 της Κολομβίας μόλυβδοι Bogotα, Κολομβία, αλλά Εθνική οδός 11 της Κολομβίας νότος στροφών για μια αμεσότερη διαδρομή. Εθνική οδός 72 της Κολομβίας νοτιοδυτικό σημείο τρεξιμάτων από Bogotα ενώνω την εθνική οδό 11 Murillo, Κολομβία. Η εθνική οδός 11 τρέχει όλο τον τρόπο στα σύνορα με τον Ισημερινό, όπου Εθνική οδός 35 του Ισημερινού τρέχει ολόκληρο το μήκος της χώρας. Εθνική οδός 1 του Περού φέρνει την παναμερικανική εθνική οδό όλος ο τρόπος μέσω του Περού στα σύνορα με τη Χιλή, όπου παίρνει Εθνική οδός 5 της Χιλής σε ένα σημείο βόρεια Σαντιάγο, Χιλή. Η ανατολή στροφών εθνικών οδών εκεί επάνω Εθνική οδός 60 της Χιλής, όποιος γίνεται Εθνική οδός 7 της Αργεντινής (και ενδεχομένως εν μέρει Εθνική οδός 8 της Αργεντινής) Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, το τέλος της κύριας εθνικής οδού. Μια συνέχεια της παναμερικανικής εθνικής οδού Ρίο de Janeiro, Βραζιλία χρησιμοποιεί ένα πορθμείο από το Μπουένος Αιρες Colonia, Ουρουγουάη και Εθνική οδός 1 της Ουρουγουάης Μοντεβίδεο, Ουρουγουάη. Εθνική οδός 9 της Ουρουγουάης και Εθνική οδός 471 της Βραζιλίας τρέξιμο πλησίον Πελότες, Βραζιλία, από όπου Εθνική οδός 116 της Βραζιλίας μόλυβδοι στο Ρίο de Janeiro. Ένας κλάδος, γνωστός ως Εθνική οδός bolνvar Simσn, τρεξίματα από Bogotα, Κολομβία Guiria, Βενεζουέλα. Αρχίζει με τη χρησιμοποίηση Εθνική οδός 71 της Κολομβίας όλος ο τρόπος στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Από εκεί χρησιμοποιεί Εθνική οδός 1 της Βενεζουέλας Καράκας, Βενεζουέλα και Εθνική οδός 9 της Βενεζουέλας στο τέλος του σε Guiria.

Ένας άλλος κλάδος, από Μπουένος Αιρες, Αργεντινή Θ*Ασuνθηον, Παραγουάη, κεφάλια από το Μπουένος Άιρες επάνω Εθνική οδός 9 της Αργεντινής. Μεταπηδά Εθνική οδός 11 της Αργεντινής Ροσάριο, Αργεντινή, όποιος διασχίζει τα σύνορα με το δικαίωμα της Παραγουάης στην Asuncion. Άλλοι κλάδοι υπάρχουν πιθανώς σε ολόκληρο το κέντρο της Νότιας Αμερικής.

Οι χώρες που την εμπερικλείουν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παναμερικανική εθνική οδός διέρχεται μέσω των ακόλουθων 15 χωρών:

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]