Παναγιώτης Γ. Νόρδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναγιώτης Γ. Νόρδας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Νόρδας (Ελληνικά)
Γέννηση1908
Κόρινθος
Θάνατος1983
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Παναγιώτης Νόρδας[1], 1908-1983, γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1908 και σπούδασε, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φαρμακευτική. Διετέλεσε Δήμαρχος Κορινθίων από το 1967 έως και το 1974.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παναγιώτης Νόρδας καταγόταν από μεγάλη αγροτική οικογένεια του Σοφικού Κορινθίας. Υπηρέτησε την πατρίδα κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, με το βαθμό του ανθυποφαρμακοποιού, στο Α' Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στη μονάδα παρασκευής φαρμάκων. Επί κατοχής, στο σπίτι του κρύφτηκαν οι τότε εν ενεργεία αξιωματικοί Τσιπάς και Μακρίδης, ενώ φιλοξένησε και Άγγλους φυγάδες. Η Βρετανική κυβέρνηση του έστειλε ευχαριστήρια επιστολή, την οποία όμως αργότερα, με τα γεγονότα της Κύπρου το 1956, επέστρεψε εκφράζοντας έτσι την αντίθεση του. Λίγο πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου, στις 8 Αυγούστου 1944, συνελήφθη και φυλακίσθηκε από αντάρτες του ΕΛΑΣ μαζί με άλλους 9 μεταξύ των οποίων ο Τ. Παπαδόπουλος, ο Β. Ειρήνης, ο Μ. Δουρδούμας και ο Κ. Αναγνωστόπουλος. Τα Δεκεμβριανά όμως άλλαξαν την κατάσταση και σώθηκε λίγο πριν την εκτέλεση του. Μετά το τέλος του πολέμου, το 1946, νυμφεύεται την οδοντίατρο Μαρία Μαυραγάνη και μαζί αποκτούν δύο παιδιά τον Γεώργιο και την Στυλιανή. Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας, του έγινε πρόταση να αναλάβει Δήμαρχος, όμως εκείνος αρνήθηκε προτείνοντας πέντε άλλα πρόσωπα με εξίσου μεγάλο κύρος και εκτίμηση στην πόλη, μεταξύ των οποίων τους δικηγόρους Μιχαήλ και Ειρήνη, καθώς και τον Στ. Κακάκη. Μετά από πολλές πιέσεις και προσωπική παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μανιαδάκη, ο Π. Νόρδας ορκίζεται δήμαρχος στις 4 Αυγούστου 1967. Ο Παναγιώτης Νόρδας έχει συνδέσει το όνομα του, με την κατασκευή μεγάλων έργων υδροδότησης από το Λουτράκι προς την Κόρινθο, την κατασκευή όλων των οδών εντός σχεδίου πόλεως του Συνοικισμού, την ασφαλτοποίηση δρόμων και πλακόστρωση πεζοδρομίων, τον φωτισμό της πόλης και τέλος την αποπληρωμή όλων των δανείων του Δήμου. Παρέδωσε την δημαρχία μετά από την περάτωση μεγάλων έργων χωρίς κανένα χρέος. Πέθανε στις 27 Αυγούστου 1983, στη δε κηδεία του σύσσωμη η πόλη της Κορίνθου, αφήνοντας πίσω τις όποιες πολιτικές διαφορές, αποχαιρέτησε τον παλιό της Δήμαρχο, αναγνωρίζοντας έτσι την μεγάλη συνεισφορά του στην πόλη.

Σημειώσεις, Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κορινθιακοί Ορίζοντες-Μηνιαίο Παγκορινθιακό Περιοδικό-Τεύχος 92-Νοέμβριος 2009-Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Νόρδα-Σελίδα 13