Πανέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανέλα
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΠιλονσίγιο, τσανκάκα
Περιοχή
Πληροφορίες
Κύρια συστατικάΚαστανή ζάχαρη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η πανέλα (ισπανικά: panela) ή ραπαντούρα (πορτογαλικά: rapadura) είναι ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, τυπική της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής. Είναι μια στερεή μορφή σακχαρόζης που προέρχεται από το βρασμό και την εξάτμιση του χυμού ζαχαροκάλαμου.[1][2] Μη επεξεργασμένη, χρησιμοποιείται συνήθως στο Μεξικό, όπου υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Φτιαγμένος από θρυμματισμένο ζαχαροκάλαμο, ο χυμός συλλέγεται, βράζεται και χύνεται σε καλούπια, όπου σκληραίνει σε κομμάτια.[1]

Η πανέλα πωλείται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων υγρών, κοκκοποιημένων και στερεών τεμαχίων, και χρησιμοποιείται στην κονσερβοποίηση τροφίμων, καθώς και στη ζαχαροπλαστική, τα αναψυκτικά, το ψήσιμο και το ξύδι, τη μπύρα και την οινοποίηση.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραζιλιάνικη ραπαντούρα

Ο κύριος παραγωγός της πανέλα είναι η Κολομβία (περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνοι/έτος),[3] όπου η παραγωγή της πανέλα είναι μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες, με τον υψηλότερο δείκτη κατανάλωσης πανέλα κατά κεφαλήν παγκοσμίως. Η πανέλα παράγεται επίσης στον Ισημερινό, στη Γουατεμάλα, στο Μεξικό,[4] στον Παναμά, στο Περού, στη Χιλή, στη Βενεζουέλα, στη Βραζιλία και στη Βολιβία.

Στην Κολομβία, η βιομηχανία πανέλα είναι μια σημαντική πηγή απασχόλησης, με περίπου 350.000 άτομα να εργάζονται σε σχεδόν 20.000 φάρμες πανέλα (trapiches). Το 2003, το κολομβιανό ζαχαροκάλαμο συνεισέφερε το 4,2% της αξίας της γεωργικής παραγωγής (χωρίς να υπολογιστεί ο καφές) και το 1,9% της εθνικής γεωργικής δραστηριότητας αυτής της χώρας. Εκείνο το έτος, ήταν 9ο σε συνεισφορές στην αξία παραγωγής.

Ισχυρισμοί υγείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κατασκευαστές και οι υποστηρικτές της πανέλα ισχυρίζονται ότι η ουσία είναι πιο υγιεινή από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, υποδηλώνοντας ότι έχει ανοσολογικά οφέλη, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και υψηλότερη περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Jaffé, Walter R. (June 2012). «Health Effects of Non-Centrifugal Sugar (NCS): A Review». Sugar Tech 14 (2): 87–94. doi:10.1007/s12355-012-0145-1. 
  2. Smith, Jennie Erin; Escobar, Federico Rios (26 January 2021). «Colombians Ask: Who Would Dare Patent Panela?». The New York Times. https://www.nytimes.com/2021/01/26/science/colombia-panela-patent-gonzalez.html. Ανακτήθηκε στις 24 March 2021. 
  3. «Colombia – Actividades del sector primario – Sector agrícola vegetal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «Dentro del Táchira: El Dulce Proceso de la Panela». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]