Παλάτσο Κιαραμόντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλάτσο Κιαραμόντε
Χάρτης
Είδοςπαλάτσο και ανάκτορο[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°7′4″N 13°22′12″E
Διοικητική υπαγωγήΠαλέρμο[2][3]
ΧώραΙταλία[2][3]
ΧρηματοδότηςΜανφρέντι Α΄ Κιαραμόντε
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[3]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Ένα δίλοβο παράθυρο.

Το Παλάτσο Κιαραμόντε-Στέρι, ιταλ.: Palazzo Chiaramonte-Steri, είναι ένα παλάτι γοτθικού στιλ, που βρίσκεται στην οδό Πιάτσα Μαρίνα, απέναντι από τον Κήπο Γαριβάλδι (Giardino Garibaldi) στην αρχαία συνοικία Kάλσα του Παλέρμο, περιοχή της Σικελίας, Ιταλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο, που προοριζόταν να είναι το οικογενειακό παλάτι ή το κάστρο, ξεκίνησε το 1320 υπό την αιγίδα του ισχυρού Σικελού άρχοντα Mανφρέντι Γ΄ Κιαραμόντε. Παρήγγειλε τη διακόσμηση της Μεγάλης Αϊθουσας (Sala Magna), με ζωγραφισμένη ξύλινη οροφή από τους Τσέκο ντι Νάρo, Σιμόνε ντα Κορλεόνε και Πελεγκρίνο Νταρένα. Από τα τέλη του 15ου αι. έως το 1517 στέγασε τους Αραγονο-Ισπανούς αντιβασιλείς της Σικελίας. Αργότερα έγινε η έδρα του Βασιλικού Τελωνείου και, από το 1600 έως το 1782, του δικαστηρίου της Ιεράς Εξέτασης.

Το ισόγειο είναι κυρίως ένας ρουστίκ πέτρινος τοίχος, ενώ ο δεύτερος όροφος, των ευγενών (piano nobile), είναι στολισμένος με δίλοβα παράθυρα. Η γραμμή της οροφής του πύργου είναι τεθλασμένη.

Το παλάτι αναστηλώθηκε τον 20ο αι., με πολλά στοιχεία που συνδέονται με τον ρόλο του ως φυλακή της Ιεράς Εξέτασης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ανακαλύφθηκαν στην πρόσοψη τα αυλάκια, που άφησαν τα σιδερένια κλουβιά, στα οποία ήταν κρεμασμένα τα κομμένα κεφάλια των ευγενών, που είχαν επαναστατήσει εναντίον του αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄ της Γερμανίας. Το παλάτι είναι πλέον και μουσείο και στεγάζει τα γραφεία του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Μεταξύ των έργων τέχνης που φιλοξενούνται στο μουσείο, είναι το Vucciria (η αγορά του Παλέρμο) του Ρενάτο Γκουτούζο. Στο πίσω μέρος βρίσκεται η μικρή γοτθική εκκλησία του Σαντ Αντόνιο Αμπάτε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13573. Ανακτήθηκε στις 16  Ιουνίου 2021.
  2. 2,0 2,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13573. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  3. 3,0 3,1 3,2 dati.beniculturali.it.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gabrici, Ettore· Ezio Levi (2003). Lo Steri di Palermo e le sue pitture. Palermo: L'Epos. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]