Παλάτι Ρουζάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα ερείπια του κάστρου και θεάτρου Ρουζάνι το 2007.

Το Παλάτι Ρουζάνι (λευκορωσικά: палац у Ружанах, πολωνικά: Pałac w Różanie)[1] είναι ένα ερειπωμένο παλάτι στο χωριό Ρουζάνι, στην επαρχία Προυζάνι, στην περιφέρεια Μπρεστ της δυτικής Λευκορωσίας. Ανάμεσα στο 16ο και 19ο αιώνα το Ρουζάνι, τότε γνωστό ως Ρόζανι, ήταν η κύρια έδρα της ανώτερης γραμμής της οικογένειας ευγενών Σαπιέχα, γνωστοί ως Σαπιέχα του Ρουζάνι. Το κάστρο είναι υπό συστηματική διαδικασία ανακατασκευής με την διακοσμημένη πύλη του παλατιού και το κτίριο εισόδου έχει ήδη αποκατασταθεί.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ρουζάνι ξεκίνησε την ζωή του στα τέλη του 16ου αιώνα, ως ο χώρος του κάστρου του Λεβ Σαπιέχα. Το κάστρο ολοκληρώθηκε το 1602.[2] Η κατοικία του Σαπιέχα καταστράφηκε στην διαμάχη στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας όταν οι δυνάμεις του Μιχάλ Σερβάτσι Βισνιοβιέτσκι επιτέθηκαν στο κάστρο το 1700.

Το παλάτι Ρουζάνι ξαναχτίστηκε ως μεγάλη Νεοκλασική κατοικία την δεκαετία του 1770 από τον Αλεξάντερ Μιχάλ Σαπιέχα, με τις υπηρεσίες του αρχιτέκτονα Γιαν Σάμουελ Μπέκερ της Σαξονίας, που όρισε το παλάτι σε ένα τοπίο Αγγλικού πάρκου.[2] Εκτός από το παλάτι, υπήρχε ένα θέατρο (1784-88) και πολλά άλλα βοηθητικά κτίρια. Ο Μπέκερ σχεδίασε επίσης την τοπική εκκλησία (ξαναχτίστηκε το 1850).

Η πύλη του κάστρου ανακατασκευάστηκε πρόσφατα το 2012.

Μέχρι την επίσκεψη του Βασιλιά Στάνισλαβ Β' το 1784, οι εργασίες για το παλάτι είχαν ανασταλεί. Τα οικόπεδα Σαπιέχα εθνικοποιήθηκαν μετά την Εξέγερση του Νοεμβρίου (1831). Τρία χρόνια αργότερα, το συγκρότημα του παλατιού χρησιμοποιήθηκε ως εργοστάσιο .[3]

Το 1914 το παλάτι κάηκε από φωτιά που προκλήθηκε κατά λάθος από τους εργάτες του εργοστασίου. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι επακόλουθες οικονομικές δυσκολίες απέτρεψαν την αποκατάσταση του κτιρίου μέχρι το 1930, ωστόσο το μερικώς ανακαινισμένο παλάτι καταστράφηκε και πάλι μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, μια συνέπεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η διακοσμημένη πύλη του παλατιού επιβιώνει μέχρι σήμερα και πρόσφατα αποκαταστάθηκε.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ruzhany Castle at the Official Website of the Republic of Belarus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «Land of Ancestors: Ruzhany Palace». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2013. 
  3. «Ruzhany Palance under the ownership of the Pines family». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]