Παλάτι Κρασίνσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°14′57.01″N 21°0′14.00″E / 52.2491694°N 21.0038889°E / 52.2491694; 21.0038889

Παλάτι Κρασίνσκι
Χάρτης
Είδοςανάκτορο
Αρχιτεκτονικήμπαρόκ αρχιτεκτονική και μπαρόκ
Διεύθυνσηplac Krasińskich 3/5, 00-207 Warszawa
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°14′57″N 21°0′14″E
Διοικητική υπαγωγήΒαρσοβία
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1683
Ένοικοιd:Q780187 και Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας
Διαχειριστήςd:Q780187 και Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας
ΑρχιτέκτοναςΤίλμαν φαν Χάμερεν, Mieczysław Kuzma, Zygmunt Stępiński, Γιάκουμπ Φοντάνα, Ντομένικο Μερλίνι, Κρίστιαν Πιοτρ Άιγκνερ και Marian Lalewicz
ΧρηματοδότηςJan Dobrogost Krasiński
Προστασίααμετακίνητο μνημείο (από 1965)[1], d:Q25406836 (από 1959) και δημοτικό μητρώο μνημείων (από 2012)
Commons page Πολυμέσα

Το Παλάτι Κρασίνσκι (πολωνικά: Pałac Krasińskich), επίσης γνωστό ως Παλάτι της Κοινοπολιτείας, είναι ανακατασκευασμένο μπαρόκ παλάτι στη Βαρσοβία της Πολωνίας, στην Πλατεία Κρασίνσκι (πολωνικά: Plac Krasińskich). Αρχικά ανεγέρθηκε μεταξύ 1677 και 1683 για την ισχυρή οικογένεια των Κρασίνσκι, αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ανοικοδομήθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα.

Ιστορία και αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παλάτι Κρασίνσκι, 1770. Πίνακας από τον Μπερνάρντο Μπελλόττο.

Το παλάτι χτίστηκε το 1677-83 για τον βοεβόδα του Πουότσκ, Jan Dobrogost Krasiński, σύμφωνα με σχέδιο του Τίλμαν φαν Χάμερεν. Διακοσμήθηκε με ανάγλυφα αετώματα που απεικονίζουν τον θρίαμβο του θρυλικού «προγόνου» των πολωνικών φυλών Ślepowron και Korwin, του Ρωμαίου διοικητή Manius Valerius Maximus Corvinus Messalla (263 πΧ) και γλυπτά έργα, όλα από τον Αντρέας Σλούτερ.[2]

Ο Jan Dobrogost Krasiński, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως βασιλικός γραμματέας (Referendarz), ήταν απόγονος της παλιάς αριστοκρατίας της Μασοβίας και κληρονόμος μεγάλης περιουσίας. Μετά τον θάνατο του πατέρα του επιθυμούσε να ανεγείρει μια μεγαλοπρεπή κατοικία στην πρωτεύουσα, η οποία θα ικανοποιούσε τις υπερβολικές πολιτικές φιλοδοξίες του και θα έδειχνε την τεράστια υπερηφάνεια του, γεγονός που τον έκανε να καλλιεργήσει και να αναπτύξει έναν θρύλο του 16ου αιώνα σχετικά με την αρχαία καταγωγή και τις υποτιθέμενες βασιλικές διασυνδέσεις της οικογένειάς του.

Ο Κρασίνσκι γνώριζε καλά τη γαλλική κουλτούρα και αρχιτεκτονική- ενδιαφερόταν να προσλάβει εξειδικευμένους και διάσημους Γάλλους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες που θα εκτελούσαν το έργο. Τηρούσε λεπτομερές λογιστικό βιβλίο στο οποίο κατέγραφε συστηματικά την πρόοδο της κατασκευής. Η όλη ιδέα υλοποιήθηκε σύμφωνα με το σχέδιο του Τίλμαν φαν Χάμερεν. Ήταν ολλανδικής καταγωγής, με σπουδές στην Ιταλία, και τον έφερε στην Πολωνία η οικογένεια Λουμπομίρσκι. Έφτιαξε μεγάλο αριθμό διαφόρων σχεδίων για τους Λουμπομίρσκι, τη βασιλική οικογένεια, τους εκπροσώπους διαφόρων οικογενειών ευγενών και ευγενών, καθώς και για την Καθολική Εκκλησία. Ορισμένοι αρχιτέκτονες της Βαρσοβίας απασχολήθηκαν επίσης για την κατασκευή του παλατιού ως εργολάβοι οικοδομών, ως προμηθευτές υλικών ή για να ελέγχουν τους αρχιτεχνίτες, τους χτίστες ή τους τεχνίτες. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι Joseph Bellotti, Jacob Solari, Izydor Affaita και Maderni. Τον κύριο ρόλο στη διακόσμηση του παλατιού διαδραμάτισε ο Γερμανός γλύπτης Andreas Schlüter, ο οποίος είχε συνεργαστεί προηγουμένως με τον Tylman.

Η porte-fenêtre του πρώτου ορόφου (κάθετη γαλλική πόρτα και παράθυρο) στεφανώθηκε με ένα cartouche που υποστηρίζεται από δύο αγγέλους που φέρουν το μονόγραμμα του ιδρυτή JK για τον Γιαν Κρασίνσκι. Οι τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν από τον αυλικό ζωγράφο του Ιωάννη Γ' Σομπιέσκι, Michelangelo Palloni.[2][3] Μεταξύ των αξιοσημείωτων έργων του στο παλάτι, τα πιο αξιοσημείωτα είναι το πλαφόν και οι τοιχογραφίες στα supraportes (ο χώρος μεταξύ της πύλης και της οροφής) του προθαλάμου του παλατιού. Τα καλούπια που παραμένουν στον προθάλαμο και εν μέρει στο κλιμακοστάσιο, επίσης οι κεφαλές των παραστάδων ή τα φεστόνια στις εξωτερικές όψεις από στόκο, καθώς και το θυρεό της πρόσοψης από την πλευρά του κήπου έγιναν από άγνωστους καλλιτέχνες υπό την επίβλεψη του Joseph Belloti. Οι χαμένοι πίνακες στον προθάλαμο που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φιλοτεχνήθηκαν από τον Michael Palloni. Οι εσωτερικοί χώροι ολοκληρώθηκαν εν μέρει το 1699. Άλλοι πίνακες των Albrecht Dürer, Antonio da Correggio, Rembrandt και Peter Paul Rubens δεν υπάρχουν πλέον.[3]

Το συγκρότημα παλατιού-κήπου δημιουργήθηκε σε ένα τεράστιο ακίνητο μεταξύ των οδών Długa και Świętojerska, στη θέση του παλιού αρχοντικού με μικρό κήπο που ανήκε στον Krasiński. Ο Krasiński αγόρασε κάποια γύρω οικόπεδα για να επεκτείνει τους κήπους. Σύμφωνα με τη σύλληψη του Gameren, το ανάκτορο προοριζόταν για ένα ανάκτορο γαλλικού τύπου μεταξύ της αυλής εισόδου και του κήπου με δύο συμμετρικά βοηθητικά κτίσματα, κήπο με τρία ακτινωτά δρομάκια και ένα ανάκτορο στο κέντρο του άξονα, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως.

Το 1765 το παλάτι αγοράστηκε από την Rzeczpospolita (Κοινοπολιτεία - το πολωνικό κράτος) και έγινε έδρα της Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά από μια πυρκαγιά το 1783 αναδιαμορφώθηκε σύμφωνα με το σχέδιο του Domenico Merlini.[2][3] Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, το παλάτι στέγασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας.

Το παλάτι κάηκε και κατεδαφίστηκε εν μέρει από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με το εξωτερικό κέλυφος να παραμένει ως επί το πλείστον άθικτο.[4][5][6][7] Σήμερα αποτελεί μέρος του τμήματος Ειδικών Συλλογών της Πολωνικής Εθνικής Βιβλιοθήκης (με ειδίκευση στα χειρόγραφα και τις παλιές εκτυπώσεις) από τη Βιβλιοθήκη Załuski (μόνο το 5% της πρώην συλλογής παραμένει στο παλάτι, το υπόλοιπο καταστράφηκε σκόπιμα από τους Γερμανούς μετά την κατάρρευση της εξέγερσης της Βαρσοβίας τον Οκτώβριο του 1944).[6][7]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 Kieniewicz, Stefan, επιμ. (1984). Warszawa w latach 1526-1795 (Warsaw in 1526-1795) (στα Πολωνικά). Warsaw. 
  3. 3,0 3,1 3,2 https://um.warszawa.pl/
  4. «Pałac Krasińskich». web.archive.org. 28 Νοεμβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2023. 
  5. «Warszawa - oficjalny portal turystyczny stolicy Polski». Go2Warsaw.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2023. 
  6. 6,0 6,1 «DODATEK SPECJALNY». web.archive.org. 12 Ιουνίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2023. 
  7. 7,0 7,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]