Ψείρες (παιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παιχνίδι ψείρες)

Οι ψείρες είναι παιδικό παιχνίδι που παίζεται με μπάλα και συμμετέχουν τρεις ή παραπάνω παίκτες.[1][2][3]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι παίχτες συγκεντρώνονται σε κύκλο. Ένας μπαίνει μέσα στον κύκλο και φωνάζει ένα όνομα και πετάει την μπάλα. Το άτομο που θα ακούσει το όνομά του πρέπει να πιάσει την μπάλα. Αν πιάσει την μπάλα, τότε λέει ένα άλλο όνομα.

Αν όμως δεν πιάσει την μπάλα, τότε οι άλλοι παίχτες τρέχουν όσο πιο μακριά μπορούν. Ο παίχτης που δεν έπιασε την μπάλα λέει «123 στοπ!». Όταν ακούσουν οι παίχτες «123 στοπ!», σταματούν να τρέχουν και κάθονται ακίνητοι. Αν ο παίχτης που έχει την μπάλα δεν κοιτάζει, οι υπόλοιποι παίχτες μπορούν να κουνηθούν. Τότε ο παίχτης που κρατάει την μπάλα, κοιτάζει για να δει ποιος παίχτης είναι πιο κοντά και κάνει 3 βήματα. Μετά στοχεύει τον παίχτη που έχει για στόχο και ρίχνει την μπάλα. Αν η μπάλα δεν ακουμπήσει τον παίχτη, τότε ο παίχτης που έριξε την μπάλα παίρνει αρνητικό πόντο δηλαδή ψείρα, εάν όμως η μπάλα ακουμπήσει τον παίχτη, τότε ο παίχτης που ακούμπησε η μπάλα παίρνει ψείρα.

Αν ένας παίχτης φτάσει στις 5 ψείρες,τότε οι άλλοι παίχτες συγκεντρώνονται σε ένα μέρος, για να μην τους βλέπει ο παίχτης με τις 5 ψείρες. Στο χέρι ενός παίχτη βγάζουν παρατσούκλια όλοι οι παίχτες μαζί. Βγάζουν 3 κακά και 2 καλά και ο παίχτης με τις 5 ψείρες διαλέγει ένα δάκτυλο στην τύχη και ο,τι παρατσούκλι πετύχει έτσι πρέπει να φωνάζουν τον παίχτη αλλιώς θα πάρουν ψείρα. Αν ένας παίχτης φτάσει στις 10 ψείρες τότε κρύβουν το παπούτσι του παίχτη με τις 10 ψείρες χωρίς να βλέπει. Για να το βρει πιο εύκολα, οι παίχτες τον βοηθούν λέγοντάς του «κρύο»,δηλαδή ότι είναι μακριά από το κρυμμένο παπούτσι, και «ζέστη» δηλαδή ότι είναι κοντά στο κρυμμένο παπούτσι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Παιχνίδια για την αυλή». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016. 
  2. «παραδοσιακά παιχνιδια αυλής - 7. Ψείρες». Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016. 
  3. Πέτσου, Κατερίνα. «Παραδοσιακά παιγνίδια και παιδί - Ψείρες». www.diatrofi.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016.