Παιδιά χωρίς όνομα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παιδιά χωρίς όνομα
ΣκηνοθεσίαΦρεντ Τσίνεμαν[1][2][3]
ΠαραγωγήΛάζαρ Βέχσλερ
ΣενάριοΠολ Τζάρικο
Μοντγκόμερι Κλιφτ
Μπέτι Σμιθ
Ρίτσαρντ Σβάιτσερ (Ιστορία)
Ρόμπερτ Βέχσλερ (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΜοντγκόμερι Κλιφτ
Γουέντελ Κόρεϊ
Γιαμίλα Νόβοτνα
Ίβαν Γιαντλ
ΜουσικήΡόμπερτ Μπλουμ
ΦωτογραφίαEmil Berna
ΜοντάζHermann Haller
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer
Πρώτη προβολήCountry flag 23/03/1948
Κυκλοφορία1948
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία και Ελβετία
ΓλώσσαΑγγλικά

Παιδιά χωρίς όνομα (Πρωτότυπος τίτλος: The Search) είναι δραματική περιπέτεια παραγωγής 1948 σε σκηνοθεσία Φρεντ Τσίνεμαν, βασισμένη στην ιστορία των Ρίτσαρντ Σβάιτσερ και Ρόμπερτ Βέχσλερ. Πρωταγωνιστούν οι Μοντγκόμερι Κλιφτ, Γουέντελ Κόρεϊ, Γιαμίλα Νόβοτνα και Ίβαν Γιαντλ. Η ταινία προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού Ρόλου κερδίζοντας ένα συν ένα τιμητικό για τον Ίβαν Γιαντλ στον οποίο απένειμαν το Όσκαρ του καλύτερου νεαρού ηθοποιού της χρονιάς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία ήταν μια χώρα γεμάτη ερείπια και κόσμο που περιπλανιόταν στους δρόμους σαν χαμένος. Μεγαλύτερα θύματα της λαίλαπας του πολέμου, ήταν τα παιδιά, τα οποία είτε είχαν χάσει τους γονείς τους ή είχαν αποδράσεις από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο νεοσύστατος τότε Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βοηθήσει εκείνα τα παιδιά να βρουν τους δικούς τους ίδρυσε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας Κέντρα Ανεύρεσης ή Αναζήτησης, τα οποία προσέφεραν ένα καταφύγιο στα ταλαιπωρημένα εκείνα παιδιά μέχρι να μπορέσουν να βρουν τους εναπομείναντες συγγενείς τους ή μέχρι να βρεθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις που να τα φιλοξενήσουν. Σε ένα από αυτά τα κέντρα καταφθάνει μια μέρα ο Κάρελ Μάλικ (Ίβαν Γιαντλ), ένα εννιάχρονο αγόρι από την Τσεχοσλοβακία, το οποίο έχει τρομοκρατηθεί από την φρίκη του Πολέμου με αποτέλεσμα να χάσει τη μνήμη του και να μην έχει τη δύναμη να μιλήσει. Τα μέλη του Κέντρου του ΟΗΕ δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν μαζί του, ούτε να μάθουν πράγματα για την καταγωγή ή τους γονείς του. Λίγο αργότερα ο Κάρελ, ο οποίος είχε μείνει για κάμποσο καιρό με τη μητέρα του Χάνα (Γιαρμίλα Νοβότνα) στο Άουσβιτς το σκάει από το κέντρο. Παράλληλα η μητέρα του, η οποία είναι μια από τις λίγες γυναίκες που κατάφεραν να επιβιώσουν από το ολοκαύτωμα, τον ψάχνει επίσης απεγνωσμένα πηγαίνοντας από στρατόπεδο σε στρατόπεδο. Λίγο καιρό μετά την απόδρασή του, ο Κάρελ, συναντά έναν Αμερικανό στρατιώτη τον Ραλφ "Στιβ" Στίβενσον (Μοντγκόμερι Κλιφτ), ο οποίος μαζί με τον αξιωματικό Τζέρι Φίσερ (Γουέντελ Κόρεϊ) αποφασίζουν να του προσφέρουν καταφύγιο και να του δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας, ψάχνοντας παράλληλα να βρουν τους συγγενείς του άτυχου αγοριού. Ο Ραλφ μαθαίνει αγγλικά στον Κάρελ κι όταν κάποια στιγμή φτάνει από κάποιο Κέντρο Αναζήτησης η λανθασμένη είδηση ότι η μητέρα του Κάρελ, απεβίωσε σε θάλαμο αερίων, ο στρατιώτης αποφασίζει να πάρει το παιδί στην Αμερική έχοντάς τον σαν παιδί του, ενώ η μητέρα του Κάρελ, που είναι ζωντανή συνεχίζει να ψάχνει τον γιο της.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε στις πόλεις Νυρεμβέργη, Ίνγκοσταντ και Βίρτσμπουργκ και ήταν αμερικανό-ελβετικής παραγωγής[4]. Η ταινία αυτή του Τσίνεμαν ήταν αυτή που σύστησε στο κοινό τον Μοντγκόμερι Κλιφτ και παρά το γεγονός ότι είχε ήδη συμπρωταγωνιστήσει με τον Τζον Γουέιν στο γουέστερν του Χάουαρντ Χοκς Το Κόκκινο Ποτάμι (Red River), του οποίου τα γυρίσματα είχαν ολοκληρωθεί από το 1946, η δίχρονη καθυστέρηση της προβολής της ταινίας του Χοκς στους κινηματογράφους κατέστησε το Παιδιά Χωρίς Όνομα ως το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Κλιφτ.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ερμηνεία του Κλιφτ επαινέθηκε από τους κριτικούς και έλαβε την πρώτη του (από τις τέσσερις συνολικά) υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (το οποίο έχασε από τον Λόρενς Ολίβιε νικητή για την κινηματογραφική μεταφορά του Άμλετ), ενώ ο συμπρωταγωνιστής του, ο μικρός Ίβαν Γιαντλ, έλαβε τιμητικό όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία ως παιδί ηθοποιός. Ο Γιαντλ δε μιλούσε αγγλικά, σύμφωνα με τον Μπεν Μάνκιεβιτς και αποστήθισε όλες τις ατάκες του, στην ουσία χωρίς να ξέρει ακριβώς τι λέει. Ο Τσίνεμαν ήταν ήδη γνωστός στις Η.Π.Α. για τη σκηνοθεσία της ταινίας του 1944 Έβδομος Σταυρός (Seventh Cross) που είχε επίσης ως θέμα της τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Τσίνεμαν προτάθηκε έλαβε επίσης την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, αλλά το βραβείο πήγε στον παλαίμαχο, Τζον Χιούστον, ο οποίος το κέρδισε για το αριστουργηματικό Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε (The Treasure Of Sierra Madre)[5].

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ιστορίας - Ρίτσαρντ Σβάιτσερ & Ρόμπερτ Βέχσλερ

Τιμητικό:

  • Ερμηνείας από Νεαρό Ηθοποιό - Ίβαν Γιαντλ

Υποψηφιότητα:

  • Σκηνοθεσίας – Φρεντ Τσίνεμαν
  • Α' Ανδρικού Ρόλου - Μοντγκόμερι Κλιφτ
  • Πρωτότυπου Σεναρίου - Ρίτσαρντ Σβάιτσερ & Ρόμπερτ Βέχσλερ

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπόσλεϊ Κράουδερ των New York Times αποκάλεσε την ταινία ως ένα συγκινητικό δράμα, από τα καλύτερα του είδους, που απορροφά το θεατή. Ο Κράουδερ επαίνεσε επίσης ιδιαίτερα την ερμηνεία του Κλιφτ λέγοντας ότι ο ηθοποιός χρησιμοποίησε τον κατάλληλο συνδυασμό συναισθήματος και φυσικότητας για το ρόλο[6][6]. Ο Κλιντ Ίστγουντ δήλωσε ότι η ερμηνεία του Κλιφτ σε αυτήν την ταινία ήταν η μεγαλύτερη επιρροή για τη δική του καριέρα ως ηθοποιό[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0040765/. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  2. www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=54377.html. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  3. www.filmaffinity.com/en/film457800.html. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  4. «Filming locations for The Search (1948)». www.imdb.com. 
  5. Tom O'Neill, Movie Awards.New York, Perigee, 2001, p.133
  6. 6,0 6,1 Bosley Crowther (24 Μαρτίου 1948). «The Search». The New York Times (movies.nytimes.com). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2008. 
  7. Michael Costello. «Allmovie Review». Allmovie. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]