Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης Ανδρών 2023

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το 19o Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών - Μουντομπάσκετ 2023, θα είναι η 19η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Καλαθοσφαίρισης. Θα είναι η δεύτερη διοργάνωση με την νέα μορφή με 32 ομάδες, που ξεκίνησε το 2019.

Όπως ανακοινώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2017, αυτό θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί σε πολλά έθνη : Ινδονησία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες. Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα φιλοξενηθεί στην Ινδονησία και το δεύτερο που θα φιλοξενηθεί στις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία μετά την πρώτη φορά που φιλοξένησαν το πρωτάθλημα το 1978 και το 2006 αντίστοιχα.

Οι οκτώ καλύτερες ομάδες αυτής της διοργάνωσης συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας ως οικοδέσποινα χώρα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 (όπου δυο ομάδες προέρχονται από την Αμερική και την Ευρώπη ; και οι καλύτερες ομάδες από την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία), θα δώσουν το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Επιλογή οικοδεσπότη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Ιουνίου 2016, η FIBA ξεκίνησε την διαδικασία επιλογής του οικοδεσπότη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης του 2023. Την 1η Ιουνίου 2017, η FIBA επιβεβαίωσε την λίστα με τους υποψηφίους για την διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Μόνο η Ρωσία και η Τουρκία απέσυραν τις προσφορές τους, αφήνοντας κοινές προσφορές για τις Φιλιππίνες-Ινδονησία-Ιαπωνία και Αργεντινή-Ουρουγουάη. Στις 9 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε ότι το ζευγάρι Φιλιππίνες-Ινδονησία-Ιαπωνία κέρδισε έναντι του ζευγαριού Αργεντινή-Ουρουγουάη και θα φιλοξενήσουν το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης.

Χώροι υποδοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έξι χώροι υποδοχής από έξι πόλεις θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης του 2023. Το Metro Manila θα φιλοξενήσει τέσσερις προκριματικούς γύρους, δυο Second Round Groups και την τελική φάση του πρωταθλήματος. Από την άλλη, η Οκινάουα και η Τζακάρτα θα φιλοξενήσει η καθεμιά από δυο προημιτελικούς γύρους και έναν όμιλο δεύτερου γύρου.

Προσόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία και η Ινδονησία, ως οι οικοδεσπότες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, προκρίθηκαν αυτόματα στα τελικά του πρωταθλήματος από την στιγμή που τους απονεμήθηκαν τα δικαιώματα οικοδεσπότη. Ωστόσο η αυτόματη πρόκριση για την Ινδονησία θεωρείται προσωρινή, με την FIBA να επιβάλλει ως σκληρή προϋπόθεση το γεγονός ότι η Ινδονησία θα πρέπει να κάνει την εθνική της ομάδα ανταγωνιστική μέχρι το 2021. Η Ινδονησία αναμένεται να κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης. 29 επιπλέον έθνη θα προκριθούν, ξεκινώντας από το 2021.

Μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρομοίως με το 2019, το πρωτάθλημα θα περάσει από τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι 32 προκρινόμενες ομάδες θα χωριστούν σε οκτώ γκρουπ των τεσσάρων (A-H) και κάθε ομάδα θα παίξει με όλες τις υπόλοιπες. Οι δυο καλύτερες ομάδες θα προκριθούν στο δεύτερο γύρο. Στη δεύτερη φάση, θα δημιουργηθούν τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων (I-L) από τις ομάδες που προκρίθηκαν από τον πρώτο γύρο, οι οποίες θα παίξουν μεταξύ τους. Οι δυο καλύτερες ομάδες από τα γκρουπ I-L θα προκριθούν στην τελική φάση νοκ-άουτ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]