Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παγκόσμιος χάρτης του Πτολεμαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο παγκόσμιος χάρτης του Πτολεμαίου (έκδοση του 1486)

Ο παγκόσμιος χάρτης του Πτολεμαίου είναι γεωγραφικός χάρτης που εικονίζει όλα τα μέρη της Γης όπως ήταν γνωστά κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέρος του πεντάτομου βιβλίου του Πτολεμαίου «Γεωγραφικὴ Ὑφήγησις» που γράφτηκε το 150 μ.Χ. και πιθανόν να συνοδευόταν από λεπτομερείς επιμέρους χάρτες, όπως συμπεραίνουμε από την αναλυτική τους περιγραφή που σώζεται. Το γνήσιο χάθηκε στην πάροδο των αιώνων, επειδή οι βιβλιογράφοι, όταν αντέγραφαν το βιβλίο, για ευκολία παραμελούσαν τον χάρτη, επειδή ήταν δύσκολο να αντιγραφεί. Κατά το Μεσαίωνα, το έργο του Πτολεμαίου «ανακαλύφθηκε» εκ νέου και μελετήθηκε εκτενώς την εποχή των εξερευνήσεων. Ο χάρτης ανατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1475 στην Ιταλία και το 1482 στη Γερμανία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο, η κατοικήσιμη περιοχή της Γης είχε πλάτος εβδομήντα μοίρες και εκτεινόταν από την Δυτική Ευρώπη μέχρι την Καθαία (Κίνα). Εσφαλμένα παρουσιάζει τη νότιο Αφρική ενωμένη με την ανατολική Ασία, και τη Μεσόγειο θάλασσα μεγαλύτερη του πραγματικού. Τα σχήματα της Ινδίας και της Σκωτίας δεν είναι σωστά. Υπερβάλλει επίσης ως προς την απόσταση της θάλασσας Αζόφ από τη Βαλτική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]