Παγετώνας Χούμπου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο «καταρράκτης πάγου» του παγετώνα Χούμπου

Ο Παγετώνας (Κ)χούμπου (Khumbu) είναι μεγάλος παγετώνας των Ιμαλαΐων στο βορειοανατολικό Νεπάλ. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή Χούμπου, στο Διαμέρισμα Σολουχούμπου της «Επαρχίας Νο. 1», δηλαδή της ανατολικότερης από τις επτά νέες επαρχίες στις οποίες διαιρείται το Νεπάλ. Πηγάζει από το τμήμα των Ιμαλαΐων που είναι γνωστό ως Μαχαλανγκούρ Χιμάλ.

Ο παγετώνας ρέει μεταξύ του όρους Έβερεστ (στα ανατολικά του παγετώνα) και της κορυφογραμμής Λότσε-Νούπτσε (στα δυτικά του παγετώνα). Με υψόμετρο 4.900 μέτρα στο τέρμα του και πάνω από 7.600 μέτρα στην πηγή του (κατά μερικές πηγές έως και 8.000 μέτρα), ο Χούμπου είναι ο υψηλότερος παγετώνας σε ολόκληρο τον κόσμο.[1] Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παγετώνας σε ολόκληρο το Νεπάλ, με μήκος 17 έως 18 χιλιόμετρα. Το πλάτος του στον κατώτερο ρου του είναι περίπου 900 μέτρα. Ρέει με γενική κατεύθυνση πρώτα προς τα δυτικά-βορειοδυτικά και μετά προς τα νότια-νοτιοδυτικά.

Ο παγετώνας Χούμπου ακολουθείται στο τελευταίο μέρος της διαδρομής προς μία από τις δύο Κατασκηνώσεις-Βάσεις του όρους Έβερεστ. Η αρχή του παγετώνα είναι στη Δυτική Κουμ, κοντά στο Έβερεστ.[2] Ο παγετώνας έχει έναν μεγάλο «καταρράκτη πάγου» λίγο πριν από το μέσο του, σε υψόμετρο 5.486 μέτρα, στο δυτικό άκρο της χαμηλότερης Δυτικής Κουμ. Αυτό το τμήμα του «καταρράκτη πάγου» είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο (και μεταξύ των πλέον επικίνδυνων) στη στάση της νότιας οδού προς την κορυφή του Έβερεστ: Η ταχύτητα κινήσεως του πάγου του παγετώνα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε μεγάλα χάσματα να ανοίγονται σχεδόν απροειδοποίητα, και τα μεγάλα πυργώματα πάγου (τα λεγόμενα «σεράκ») του καταρράκτη πάγου έχουν τη γνωστή πλέον συνήθεια να καταρρέουν αιφνιδίως. Τέραστια τεμάχια πάγου κατρακυλούν στον παγετώνα από καιρού σε καιρό, με το μέγεθός τους να κυμαίνεται από τρία μέχρι πάνω από δεκαπέντε μέτρα. Εκτιμάται ότι ο πάγος του Χούμπου κινείται με ταχύτητα από 90 εκατοστόμετρα μέχρι και 1,2 μέτρο την ημέρα. Η κάτω άκρη του παγετώνα βρίσκεται σε γεωγραφικές συντεταγμένες 27°55΄55΄΄ Βόρειο πλάτος και 86°48΄18΄΄ Ανατολικό μήκος.

Ο παγετώνας Χούμπου με ονομασίες και κλίμακα

Γκαλερί εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Khumbu Glacier στο Wikimedia Commons