Παγετώνας Τάσμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°37′00″S 170°12′00″E / 43.6167°S 170.2°E / -43.6167; 170.2 Ο Παγετώνας Τάσμαν (Tasman Glacier) είναι ο μεγαλύτερος από τους δεκάδες παγετώνες, οι οποίοι ρέουν νότια και ανατολικά προς τη Λεκάνη Μακένζι από τις Νότιες Άλπεις στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Έχει μήκος 27 χιλιόμετρα και μέχρι τρία χιλιόμετρα φάρδος και βρίσκεται εξ΄ ολοκλήρου εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Αοράκι/Όρος Κουκ.

Ο Τάσμαν ρέει νότια από τις νότιες πλαγιές της κορυφής Μιναρέτς, κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του Αοράκι/Όρους Κουκ, η κορυφή του οποίου είναι μόλις πέντε χλμ από τον παγετώνα. Κατά το μήκος του συναντάται μερικώς με το λιωμένο νερό του Παγετώνα Μέρτσισον, ο οποίος ενώνεται από τα βορειοανατολικά.

Τα νερά των δύο αυτών παγετώνων, μαζί με τα νερά των κοντινών Παγετώνων Χούκερ και Μιούλλερ χύνονται στην μεγάλη κοιλάδα του Ποταμού Τάσμαν, του οποίου οι διαπλεκόμενοι χείμαρροι χύνονται νότα στη Λίμνη Πουκάκι. Στο τέλος ρέουν μέσω του Ποταμού Γουαϊτάκι στον Ειρηνικό Ωκεανό βορείως του Οαμάρου.