Παβάο Τιγιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παβάο Τιγιάν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Ιουνίου 1908[1]
Σένι
Θάνατος2  Ιουλίου 1997[1]
Μαδρίτη
Χώρα πολιτογράφησηςΚροατία
Ισπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά[2]
Κροατικά[2][3]
ΣπουδέςΣχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεγκυκλοπαιδιστής
λεξικογράφος
σλαβολόγος[4]
δοκιμιογράφος[4]
Οικογένεια
ΣύζυγοςNedjeljka Luetić Tijan[5]

Ο Παβάο Τιγιάν (κροατικά: Pavao Tijan, γεννήθηκε στο Σένι το 1908, πέθανε στη Μαδρίτη το 1997) ήταν Κροάτης εγκυκλοπαιδιστής που πέρασε το δεύτερο μισό της ζωής του στην Ισπανία.

Ο Τιγιάν γεννήθηκε στο Σένι το 1908. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, όπου και τελείωσε το πτυχίο Κροατιστικής και Σλαβιστικής το 1930. Στη συνέχεια ήταν καθηγητής ενός γυμνασίου. Έχει επιμεληθεί το Hrvatski jezik και ήταν μέρος του έργου της Κροατικής Εγκυκλοπαίδειας. Ήταν μέλος του Κροατικού Εκδοτικού και Βιβλιογραφικού Ινστιτούτου και να επεξεργάστηκε τη δημοσίευσή του Književni tjednik. Με την πτώση του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας το 1945 έφυγε από τον επερχόμενο Γιουγκοσλαβικό Παρτιζανικό στρατό λόγο των φόβων για αντίποινα. Εκείνος και μέλη της οικογένειάς του, ταξίδευσαν μέσα από την Αυστρία και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου ο Τιγιάν παρέμεινε μέχρι το 1947. Από εκεί ταξίδεψε στη Μαδρίτη, η οποία έγινε το σπίτι του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το 1993, ο Τιγιάν επέστρεψε στο Ζάγκρεμπ και το Σένι για την πρώτη του επίσκεψη στην Κροατία σε 48 χρόνια.[6] Ο Τιγιάν έγινε επίτιμος πολίτης του Σένι. Πέθανε στη Μαδρίτη το 1997. Το 2007, η Κυβέρνηση της Κροατίας είχε φέρει γραπτά έργα του στο Ζάγκρεμπ από τη Μαδρίτη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]