Πίτερ ντε Κέμπενεϊρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίτερ ντε Κέμπενεϊρ
Γέννηση1503[1]
Βρυξέλλες[1]
Θάνατος1580[1][2][3]
Βρυξέλλες[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΚάτω Χώρες των Αψβούργων
Ιδιότηταζωγράφος[1][4], γλύπτης[5], αρχιτέκτονας, σκιτσογράφος[1] και σχεδιαστής ταπισερί[5]
Σημαντικά έργαThe Crucifixion και Flagellation of Christ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Πορτρέτο μιας κυρίας

Ο Πίτερ ντε Κέμπενεϊρ (φλαμανδικά: Pieter de Kempeneer[6], αποκαλούμενος Πέδρο Καμπάνια (ισπ. Pedro Campaña), (1503–1586) ήταν Φλαμανδός ζωγράφος της περιόδου της Αναγέννησης, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στην Ιταλία και στην Ισπανία (εξ ού και η μετονομασία του), αποδιδόμενο στα γαλλικά ως Champaigne, ενώ ήταν γνωστός και ως Πέτερ φαν ντε Φέλντε (Peter van de Velde).


Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πίτερ ντε Κέμπενεϊρ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου και εκπαιδεύτηκε από τον Μπέρναρντ φαν Ορλέι. Τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του φαίνεται πως τα πέρασε στην Ιταλία, όπου μελέτησε προσεκτικά τα έργα του Ραφαήλ και διακήρυξε τον εαυτό του μαθητή του. Το 1503 εργάστηκε σε ορισμένες σκηνογραφίες που ανεγέρθηκαν με την ευκαιρία της θριαμβευτικής εισόδου του Καρόλου Ε΄ τη Μπολόνια και στη συνέχεια αναχώρησε για την Ισπανία, λέγεται με τη συμβουλή του Καρδιναλίου Ντομένικο Γκριμάνι και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε αυτή τη χώρα, επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες μόνο γύρω στα 1563 ή 1565.

Μεταξύ 1532 και 1562 σχετίστηκε με τον Λουίς ντε Βάργκας και τον Ιταλό γλύπτη Τορρετζάνο (Torregiano) για τη δημιουργία μιας σχολής ζωγραφικής στη Σεβίλλη, η οποία σταδιακά έγινε η ακαδημία της πόλης: Μεταξύ των μαθητών που εκπαιδεύτηκαν σε αυτήν ήταν ο Λουίς ντε Μοράλες. Ζωγράφισε για τη μονή της Αγίας Μαρίας της Χάριτος, την εκκλησία του Σάντα Κρουθ στην πόλη, ένα ρετάμπλ που αναπαριστά την Αποκαθήλωση (1548), το οποίο σήμερα βρίσκεται στον καθεδρικό ναό, αφού αφαιρέθηκε όταν ο ναός κατέρρευσε σε ερείπια. Υπάρχουν και άλλα έργα του στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, ειδικότερα δύο πίνακες, Ο εξαγνισμός της Παρθένου και η Ανάσταση, ο εντυπωσιακός πίνακας της Αγίας Τράπεζας στον ναό Σάντα Άνα (Iglesia de Santa Ana)[7] και σε άλλες εκκλησίες της πόλης, όπως ο Σαν Ισίντορο, ο Σαν Πέδρο, η Σάντα Καταλίνα και ο Σαν Χουάν ντε λα Πάλμα. Ένα από τα τελευταία του έργα ήταν η αναστήλωση και επανεικονογράφηση ενός παρεκκλησίου, το οποίο ανήκε στον Χερνάντο δε Θαέν (Hernando de Jaen), έναν από τους σημαντικότερους κατοίκους της Σεβίλης. Ο Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο ζήτησε να ταφεί κοντά στην εικόνα του Καμπάνια και η ταφή του έγινε στην εκκλησία του Σάντα Κρουθ, κάτω από την Αποκαθήλωση. Δυστυχώς ολόκληρο το κτήριο κάηκε ως τα θεμέλια κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων και ο τάφος χάθηκε.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/43896. Ανακτήθηκε στις 29  Σεπτεμβρίου 2017.
  2. Faceted Application of Subject Terminology. 368517. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Artnet. pedro-campana. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/160647. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 500120432.
  6.  «Pedro Campaña». Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913. 
  7. «Pedro de Campaña regresa a Santa Ana, ABC de Sevilla» (στα Spanish). Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στο λήμμα έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Herbermann, Charles, ed. (1913). "Peter van de Velde" της Catholic_Encyclopedia
  • The Paintings of Francisco de Herrera, The Elder, by John S. Thacher. The Art Bulletin (1937); page 327.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]