Δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο δείκτης UV (Υπεριώδους Ακτινοβολίας) είναι μια μέτρηση της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου που μπορεί όταν ο δείκτης φτάσει ή ξεπεράσει το 3 να προκαλέσει βλάβες στα μάτια και στο δέρμα. Ο δείκτης αυτός δημιουργήθηκε το 1992 στον Καναδά.

Πως χρησιμοποιούμε τον δείκτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

UV δείκτης Περιγραφή Χρώμα απεικόνισης Προστασία
0–2 Κίνδυνος για ανθρώπους με υπερευαίσθητο δέρμα Πράσινο Φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό σε συνδυασμό ηλίου και θερμοκρασίας άνω των 30 βαθμών Κελσίου.
3–5 Μικρός κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα Κίτρινο Φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό, ρούχα, καπέλο και αποφεύγουμε τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.
6–7 Μεγάλος κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα Πορτοκαλί Φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό (με δείκτη >15), ρούχα, καπέλο και αποφεύγουμε τον ήλιο μετά τις 10 το πρωί και έως τις 4 το απόγευμα.
8–10 Πολύ μεγάλος κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα Κόκκινο Φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό, ρούχα, καπέλο. Δεν μένουμε στον ήλιο για πολύ.
11+ Ακραίος κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα Μωβ Αποφεύγουμε εντελώς την έξοδο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. καθώς ο κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα και μάτια είναι τεράστιος. Αν υπάρξει σοβαρή ανάγκη εξόδου κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας: φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό, φαρδιά ρούχα και μεγάλο καπέλο. Γενικώς, προσπαθούμε να κινούμαστε μόνο πριν από την ανατολή και μετά από τη δύση του ήλιου.