Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέτρος της Διόκλειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρος της Διόκλειας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1000 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΓιοβάν Βλαντιμίρ
ΓονείςΧβάλιμιρ
Οικογένειαd:Q11826970
Μολύβδινη σφραγίδα του άρχοντα Πέταρ (ή Πρεμιμίρ) (9ος αιώνας), βυζαντινού βιτρίου. Η Παναγία με το Χριστό παιδί (αριστερά) και επιγραφή στα ελληνικά "+ ΠΕΤΑΡ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΔΙΟΚΛΙΑ' ΑΜΗΝ" (δεξιά).

Ο Πέτρος της Διόκλειας ή Πέταρ (σερβικά κυριλλικά: Петaр‎‎) ήταν άρχων της Διόκλειας κατά τη διάρκεια του 10ου ή 11ου αιώνα. Η μοναδική πληροφορία σχετικά με το πρόσωπό του προέρχεται από σφραγίδα η οποία ανευρέθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η οποία είναι διακοσμημένη από τη μία πλευρά με μία προτομή της Παρθένου Μαρίας, ένα μενταγιόν εντός του οποίου αναπαριστάται ο Χριστός, ενώ, επίσης, πλαισιώνεται από δύο σταυροειδή επικλητικά μονογράμματα. Το κείμενο είναι σε ελληνικό αλφάβητο, ενώ αναφέρει ΠΕΤΡ[Ο]Υ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΔΙΟΚΛ[Ε]ΙΑ[Σ] ΑΜΗΝ. Η επιγραφή καταδεικνύει ότι παρά το γεγονός πως η Διόκλεια γνώρισε ταραχές κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα, ωστόσο η περιοχή παρέμεινε υπό βυζαντινή κυριαρχία ή, τουλάχιστον, πολιτισμική επιρροή.[1]

Η σφραγίδα φυλασσόταν εντός του γραφείου μεταλλίων του Βερολίνου, ενώ το 1884 ευρισκόταν σε κατάσταση φθοράς. Απεικόνιση η οποία βασίστηκε στην αρχική, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον Ντάρντελ, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1884 από τον Γκυστάβ Σλυμπερζέ.

Η ιστορία της Διόκλειας έως τον 10ο αιώνα είναι σχετικά άγνωστη.[2] Ένας κατάλογος των μυθολογικών μοναρχών εκείνης της περιόδου υφίσταται εντός του υπό αμφισβήτηση Χρονικού του Ιερέα της Διόκλειας, το οποίο συνεγράφη κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα ή, ακόμη, του 16ου και 17ου αιώνα. Εντός του συγκεκριμένου χρονικού, ο πατέρας του Ηγεμόνα Γιοβάν Βλαντιμίρ (βασίλευσε μεταξύ π. 1000 και 1016) αναφέρεται ως Πέτρισλαβ, το οποίο πιθανώς σημαίνει πως ο Πέτρος και ο Πέτρισλαβ αποτελούν το ίδιο πρόσωπο.[3] Αναφέρεται εντός του Χρονικού του Ιερέα της Διόκλειας πως ο Πέτρισλαβ ήταν απόγονος του Ηγεμόνα του Τρέμπινιε, Χβάλιμιρ, ενώ, επίσης, του παραχωρήθηκε η Διόκλεια, ώστε να την κυβερνήσει ως μέρος των εδαφών του Χβάλιμιρ.

  1. McGeer 2005, σ. 155.
  2. The former Yugoslavia's diverse peoples: a reference sourcebook, σ. 24.
  3. Živković 2006, "Владимир".
  • (Αγγλικά) McGeer, Eric (2005). Catalogue of Byzantine Seals at Dumbarton Oaks and in the Fogg Museum of Art: The East (continued), Constantinople and environs, unknown locations, addenda, uncertain readings. Dumbarton Oaks. (ISBN 0-88402-309-5), (ISBN 978-0-88402-309-8).
  • (Σερβικά) Živković, Tibor (2006). Портрети српских владара (IX-XII). Βελιγράδι: Zavod za udžbenike. (ISBN 86-17-13754-1).