Πιέτρο νταλε Κάρτσερι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πέτρος νταλε Κάρτσερι)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πιέτρο
Della Carceri of Euboea.tif
Το οικόσημο των νταλε Κάρτσερι
Περίοδος 1315 - 1341
Προκάτοχος Γκραπότσο νταλε Κάρτσερι
Διάδοχος Γεώργιος Β΄ Γκίζι
Περίοδος 1328 - 1340
Προκάτοχος Μαρία Ναβιγαγιόζο
Μπεατρίτσε ντα Βερόνα
Διάδοχος Τζιοβάνι νταλε Κάρτσερι
Προκάτοχος Μαρία νταλε Κάρτσερι
Διάδοχος Καταλανική Εταιρεία
Θάνατος 1383
Σύζυγος Γκίζι (;)
Μπαλτζάνα Γκοζαντίνι
Επίγονοι Τζιοβάνι νταλε Κάρτσερι
Οίκος νταλε Κάρτσερι
Πατέρας Γκραπότσο νταλε Κάρτσερι
Μητέρα Μπεατρίτσε ντα Βερόνα
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Πιέτρο νταλε Κάρτσερι (ιταλικά: Pietro dalle Carceri‎, αποβιώσας το 1340) ήταν κύριος των 2/3 της Εύβοιας και λόγω του γάμου του βαρόνος της Αρκαδίας.

Ήταν υιός του Γκραπότσο νταλε Κάρτσερι κυρίου του ημίσεως των Ωρεών, τον οποίο διαδέχθηκε. Η μητέρα του Μπεατρίτσε ντα Βερόνα ήταν κυρία του ημίσεως της Χαλκίδας· το άλλο ήμισυ ανήκε στην Μαρία Ναβιγαγιόζο, αλλά το 1328 διαδέχθηκε και τις δύο γενόμενος κύριος της Χαλκίδας. Ο ίδιος διαδέχθηκε τη Μαρία νταλε Κάρτσερι στο ήμισυ της Καρύστου. Συνολικά κατείχε τα 2/3 της Εύβοιας.

Νυμφεύθηκε δύο φορές. Η πρώτη σύζυγός του, σύμφωνα με εικασία του Καρλ Χοπφ, ήταν κόρη από τον πρώτο γάμο του Τζόρτζιο Α΄ Γκίζι άρχοντα της Τήνου και της Μυκόνου. Ωστόσο η υπόθεση αυτή απορρίπτεται από τον Λενέρτζ.[1]

Το 1324, ο Πιέτρο αναφέρεται ως κύριος του μισού τμήματος της Βαρωνίας της Αρκαδίας εντός του Πριγκιπάτου της Αχαΐας· υποθέτουμε πως αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός δεύτερου γάμου με την Μπαλτζάνα Γκοτζαντίνι, χήρα και κληρονόμο του βαρόνου Εράρ Β΄ ντ'Ωλναί. Η Μπαλτζάνα απεβίωσε λίγο καιρό αργότερα.[2]

Απεβίωσε το 1340 και τον διαδέχτηκε ο υιός του, Τζοβάννι, ο οποίος και ήταν ο μοναδικός του υιός από τον δεύτερο γάμο του. Τον διαδέχθηκε ως κύριος της Χαλκίδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. R-J Loenertz, Les Ghisi, dynastes vénitiens dans l'Archipel (1207-1390) (1975), p. 107
  2. Bon (1969), pp. 205, 236, 413

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peter dalle Carceri της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).