Πέτρος Ραϋμόνδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρος Ραϋμόνδος της Βαρκελώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1040
Θάνατος16  Νοεμβρίου 1071
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΡαϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ της Βαρκελώνης και Elisabet de Nimes
ΑδέλφιαΡαϋμόνδος Βερεγγάριος Β΄ της Βαρκελώνης
Σάντσα της Βαρκελώνης

Ο Πέτρος-Ραϋμόνδος (ισπαν. Pere-Ramon, Pedro Raymundi, γενν. 1050) από τον Οίκο της Βαρκελώνης ήταν διάδοχος στην κομητεία της Βαρκελώνης. Έμεινε γνωστός ως ο φονέας της μητριάς του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτόοτκος γιος τού Ραϋμόνδου-Βερεγγαρίου Α΄ κόμη της Βαρκελώνης και της πρώτης συζύγου του Ισαβέλλας των Τρανκαβέλ, κόρης τού Σάντσο κόμη της Γασκώνης.

Ο πατέρας του έκανε και τρίτο γάμο με την Αλμοντίς, κόρη τού Βερνάρδου Α΄ κόμη τού Λα Μαρς, με την οποία απέκτησε τρεις γιούς ακόμη. Ο Πέτρος-Ραϋμόνδος ανησυχούσε για την επιρροή της και μάλλον φοβούμενος, ότι εξ' αιτίας της ο πατέρας του θα τον αποκλήρωνε, τη σκότωσε. Έτσι αποκληρώθηκε και εξορίστηκε.

Το 1073 ο Πάπας Γρηγόριος Ζ΄ έδωσε εντολή σε καρδιναλίους να τιμωρήσουν τον Πέτρο-Ραϋμόνδο με μία ασυνήθιστη ποινή: αντί τού να γίνει μοναχός ή να πάει σε προσκύνημα, τού επέβαλε να μην φέρει όπλα για 24 έτη, με εξαίρεση την περίπτωση της υπεράσπισης τού εαυτού του έναντι εχθρών και της συμμετοχής του σε μάχη εναντίον των Σαρακηνών. Έτσι ο Πέτρος-Ραϋμούνδος για να διατηρήσει τον πλούτο και την επιρροή του δεν είχε παρά να συμμετάσχει στην Ανακατάκτηση και να κερδίσει από τη λεηλασία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jotischky, Andrew (2014). Crusading and the Crusader States. Routledge. p. 27. ISBN 1317876024 – via Google Books.
  • Jotischky, Andrew (2015). The Crusades: A Beginner's Guide. 1780745028: Oneworld Publications – via Google Books.