Πέτρος Β΄ του Μπουρμπόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πέτρος Β΄ των Βουρβόνων
Pierre II de Bourbon Auguste de Creuse.JPG
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pierre II de Bourbon (Γαλλικά)
Γέννηση 1  Δεκεμβρίου 1438
Μουλέν
Θάνατος 10  Οκτωβρίου 1503
Μουλέν
Τόπος ταφής Souvigny Priory
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα Αντιβασιλέας
Οικογένεια
Σύζυγος Άννα της Γαλλίας (από 1473)
Τέκνα Σουζάνα, Δούκισσα των Βουρβόνων
Γονείς Κάρολος Α΄, δούκας των Βουρβόνων και Άννα της Βουργουνδίας
Αδέλφια Μαρία των Βουρβόνων
Κατερίνα των Βουρβόνων
Μαργαρίτα των Βουρβόνων
Ισαβέλλα των Βουρβόνων
Λουδοβίκος των Βουρβόνων
Λουδοβίκος των Βουρβόνων
Ιάκωβος των Βουρβόνων
Κάρολος Β΄ των Βουρβόνων
Ιωάννης Β΄ των Βουρβόνων
Οικογένεια Οίκος των Βουρβόνων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αντιβασιλέας
Θυρεός
Arms of Charles de Bourbon.svg

Ο Πέτρος Β΄ δούκας του Μπουρμπόν (1 Δεκεμβρίου 1438 - 10 Οκτωβρίου 1503) ήταν ένας από τους νεώτερους γιους του Καρόλου Α΄ δούκα του μπουρμπόν και της Αγνής της Βουργουνδίας σημαντικό μέλος της οικογένειας των Βουρβόνων αντιβασιλέας μαζί με την σύζυγο του Άννα της Γαλλίας του νεαρού Γάλλου βασιλιά Καρόλου Η΄ την εποχή που ήταν ανήλικος. Είχε μεγάλη εύνοια από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΑ΄ όπως και τα αδέλφια του που του χορήγησε πολλούς τίτλους τον έκανε σύμβουλο και λίγο πριν τον θάνατο του τον όρισε αντιβασιλιά για λογαριασμό του ανήλικου γιου του Καρόλου.

Αντιβασιλιάς της Γαλλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος ήθελε αρχικά να παντρευτεί την Μαρία της Ορλεάνης κόρη του μελλοντικού βασιλιά Λουδοβίκου ΙΒ΄ αλλά ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ για να μην χαλάσει η συμμαχία μαζί του ακύρωσε τον γάμο, ο Λουδοβίκος του πρόσφερε την μεγαλύτερη θυγατέρα του Άννα της Γαλλίας ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1473. Όταν πέθανε ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ (1483) ο Πέτρος με την σύζυγο του είχαν μεγάλη θέση στην βασιλική αυλή, ο Λουδοβίκος τον όρισε επίτροπο του νέου ανήλικου βασιλιά, του 13χρονου Καρόλου. Ο Πέτρος και η Άννα ανέλαβε με όρεξη τα καθήκοντα τους αλλά ο νεαρός βασιλιάς συμπεριφέρθηκε επιπόλαια, προτίμησε να ενεργεί αυτόνομα αυτό που ήθελε ο ίδιος χωρίς να ακούει τις συμβουλές των επιτρόπων τους παρόλα αυτά διατήρησαν την θέση τους στην βασιλική αυλή. Προσπάθησε να πείσει τον Κάρολο να μην πραγματοποιήσει την εκστρατεία του στην Ιταλία η οποία τελικά κατέληξε καταστροφική, δεν τα κατάφερε και παρέμεινε αντιβασιλιάς της Γαλλίας την εποχή που ο βασιλιάς απουσίαζε στο εξωτερικό.

Δούκας του Μπουρμπόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναζήτησε να έχει ηγεμονική θέση στον Οίκο των Βουρβόνων γι' αυτό ζήτησε να είναι ο ίδιος με την σύζυγο του διάδοχοι στο αξίωμα του δούκα αλλά ο μεγαλύτερος αδελφός Ιωάννης Β΄ δούκας του Μπουρμπόνπροτίμησε να ορίσει διάδοχο του τον άλλο αδελφό τους καρδινάλιο Κάρολο δούκα του Μπουρμπόν(1488). Μετά τις εμφύλιες προστριβές και τον αιφνίδιο θάνατο του Καρόλου πολύ σύντομα ο ίδιος ο Πέτρος έλαβε τελικά το αξίωμα του δούκα. Το ζεύγος προσπάθησε να εξασφαλίσει το δικαίωμα του δούκα σε δικούς του διαδόχους ή σε επιλογή τους άσχετα με την διαφορετική γνώμη του βασιλιά. Η επιρροή του στον βασιλιά εξασθένησε σημαντικά μετά την ενηλικίωση του βασιλιά (1491), μετά τον θάνατο του Καρόλου (1498) αποσύρθηκε από την βασιλική αυλή και αφοσιώθηκε στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στην κόρη του Σουζάνα που υπεραγαπούσε.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα είχε την πρώτη εγκυμοσύνη το 1476 αλλά οι πληροφορίες είναι αντιφατικές, μερικοί λένε ότι απέβαλλε [1] άλλοι λένε ότι γεννήθηκε γιος ο Κάρολος ο οποίος ήταν ο φυσικός διάδοχος του δουκάτου και πέθανε πρόωρα σε ηλικία 22 ετών (1498) χωρίς να αφήσει απογόνους.[2] [3] [4] [5] [6] Tο 1491 γεννήθηκε η κόρη τους Σουζάνα και ο τίτλος δικαιωματικά πέρασε σε αυτήν αλλά θα έπρεπε να της εξασφαλίσει πρώτα έναν μνηστήρα από την οικογένεια των Βουρβόνων προκειμένου να μην αμφισβητηθεί ο τίτλος από τον νέο βασιλιά του οποίου δεν ήταν πλέον ευνοούμενος. Αρχικά ο Πέτρος με την σύζυγο του αποφάσισαν να την παντρέψουν με τον ξάδελφο της Λουδοβίκο Β΄, κόμη του Μονπανσιέ μεγαλύτερο γιο και διάδοχο του κόμη Γιλβέρτου αλλά πριν γίνει ο γάμος ο έφηβος ακόμα Λουδοβίκος πρόσβαλλε πολύ σκληρά τον Πέτρο και την μελλοντική σύζυγο του Σουζάνα. Η δικαιολογία ήταν ότι τα εδάφη τα Μονπανσιέ τα θεωρούσε δική του κληρονομιά, θα τα έπαιρνε σε οποιαδήποτε περίπτωση σαν πρωτότοκος γι'αυτό δεν χρωστούσε καμιά χάρη στην μελλοντική του σύζυγο και τον πατέρα της. Ο Πέτρος εξοργισμένος διέλυσε τον αρραβώνα του Λουδοβίκου με την Σουζάνα και αποφάσισε να την παντρέψει με τον Κάρολο Δ΄ του Αλανσόν ο οποίος ήταν ευνοούμενος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΒ΄ προκειμένου να έχει καλές σχέσεις με την αυλή. Η Άννα σύζυγος του Πέτρου διαφώνησε με αυτόν τον αρραβώνα από φόβο μην δημιουργηθούν ταραχές, ο Πέτρος επέβαλλε την γνώμη του αλλά πέθανε από πυρετό πριν πραγματοποιηθεί ο γάμος. Η σύζυγος του Άννα μετά τον θάνατο του διέλυσε τον ανεπιθύμητο γι' αυτήν αρραβώνα με τον Κάρολο Δ΄ του Αλανσόν και την πάντρεψε τελικά με τον ξάδελφο της Κάρολο του Μπουρμπόν - Μονπανσιέ μικρότερο αδελφό του προηγούμενου μνηστήρα της Λουδοβίκου Β΄ κόμητος του Μονπανσιέ που είχε εν τω μεταξύ πεθάνει πολύ πρόωρα. Ο Κάρολος θα είναι τελικά ο νέος διάδοχος στο δουκάτο του Μπουρμπόν ως Κάρολος Γ΄ του μπουρμπόν μαζί με την σύζυγο του Σουζάνα.[7] [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Queens Mate" by Pauline Matarasso
  2. Charles de Bourbon, Comte de Clermont (ou d'Auvergne) (1488) in: Genealogy Database by Daniel de Rauglaudre [retrieved 14 August 2014].
  3. http://genealogy.euweb.cz/capet/capet22.html#P2 Γενεαλογία Ροβέρτου της Γαλλίας
  4. http://www.sologenealogia.com/gen/getperson.php?personID=I30741&tree=001&PHPSESSID=42d51cfc14af8bf8166661daf1212442 Κόμης του Κλερμόν, Κάρολος του Μπουρμπόν
  5. http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=65703572 Κάρολος του Μπουρμπόν
  6. http://www.stirnet.com/genie/data/continent/bb/bourbon01.php Γενεαλογία Βουρβόνων
  7. "The Man who Sacked Rome", by Vincent Pitts
  8. "Queens Mate" by Pauline Matarasso

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Queens Mate" by Pauline Matarasso
  • "The Man who Sacked Rome", by Vincent Pitts

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Κάρολος Β΄
Δούκας του Μπουρμπόν
14881503
Διάδοχος:
Σουζάνα και Κάρολος Γ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peter II, Duke of Bourbon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).