Πέτρος Α΄ των Βουρβόνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέτρος Α΄ των Βουρβόνων
Pierre Ier.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Πουατιέ
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Ισαβέλλα του Βαλουά, Δούκισσα των Βουρβόνων
Τέκνα Μπόννη των Βουρβόνων, Ιωάννα των Βουρβόνων, Μπλάνς των Βουρβόνων, Λουδοβίκος Β΄ των Βουρβόνων και Μαργαρίτα των Βουρβόνων
Γονείς Λουδοβίκος Α΄ των Βουρβόνων και Mary of Avesnes
Αδέλφια Ιάκωβος Α΄ του Μαρς, Μαρία των Βουρβόνων και Βεατρίκη των Βουρβόνων, βασίλισσα της Βοημίας
Commons page Πολυμέσα

Ο Πέτρος Α΄ των Βουρβόνων (Pierre Ier de Bourbon, 1311 - 19 Σεπτεμβρίου 1356) ήταν δεύτερος δούκας των Βουρβόνων (1342 - 1356), κόμης του Κλερμόν (1342 - 1356) και κόμης του Λα Μαρς (1342 - 1356) γιος του Λουδοβίκου Α΄ των Βουρβόνων που τον διαδέχθηκε σαν μέγας Αυλάρχης της Γαλλίας, και της Μαρίας του Αινώ. Ο δούκας Πέτρος είχε κληρονομική ψυχική αστάθεια, κάτι που κληρονόμησε η κόρη του Ιωάννα, και από αυτήν στη συνέχεια ο γιος της βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ΣΤ΄ ο τρελός.

Συμμετοχή στον Εκατονταετή πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος Α' των Βουρβόνων πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά την διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου, όπως το καλοκαίρι του 1339 στην αποτυχημένη επίθεση στο Μπορντό και το φθινόπωρο του 1341 μαζί με τον Ιωάννη, δούκα της Νορμανδίας στην εκστρατεία στην Βρετάνη.[1] Παραυρέθηκε στην στέψη του πάπα Κλήμεντος ΣΤ' στην Αβινιόν στις 19 Μαΐου/1342, [2]το καλοκαίρι του 1342 μαζί με τον Ραούλ Α' της Βρυέννης, κόμη του Έ διηύθυναν στρατιωτική ομάδα με αποστολή να προστατεύσει την Γαλλία απο επιθέσεις στα βόρεια. Τον Αύγουστο του 1343 μαζί με τον δελφίνο της Βιέννης ήταν απεσταλμένοι με προορισμό να κλείσουν ειρήνη με τους Άγγλους στην Αβινιόν, η συνάντηση δεν έγινε ποτέ επειδή ο πολεμοχαρής βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Γ' την υποτίμησε τόσο πολύ που έστειλε μονάχα το κατώτερο μέλος της αποστολής. [3] Έπεσε στην μάχη του Πουατιέ στις 19 Σεπτεμβρίου/1536.[4]

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ισαβέλλα του Βαλουά, δούκισσα των Βουρβόνων, κόρη του Καρόλου κόμη του Βαλουά και της τρίτης συζύγου του Μαώ της Σατιγιόν, παιδιά τους ήταν:

Ο γιος του Λουδοβίκος Β΄ των Βουρβόνων κληρονόμησε τον τίτλο του δούκα των Βουρβόνων και το Κλερμόν ενώ ο μικρότερος αδελφός του Ιάκωβος Α' που σκοτώθηκε και εκείνος αργότερα σε μάχη κληρονόμησε το Λα Μάρς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jonathan Sumption, Trial by Battle: The Hundred Years War I, (Faber and Faber, 1990), 387.
  2. Jonathan Sumption, Trial by Battle: The Hundred Years War I, 396.
  3. Jonathan Sumption, Trial by Battle: The Hundred Years War I, 436.
  4. David Nicolle, Poitiers 1356: The Capture of a King, (Osprey, 2004), 24.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David Nicolle, Poitiers 1356: The Capture of a King, Osprey, 2004.
  • Jonathan Sumption, Trial by Battle: The Hundred Years War I, Faber and Faber, 1990.


Προκάτοχος:
Λουδοβίκος Α΄
Δούκας των Βουρβόνων
13421356
Διάδοχος:
Λουδοβίκος Β΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peter I, Duke of Bourbon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).