Πέτρος Α΄ της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πέτρος Α' της Σερβίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέτρος Α' της Σερβίας
PetarI-Karadjordjevic.jpg
Γέννηση
Βελιγράδι
Θάνατος
Βελιγράδι
Υπηκοότητα Γαλλία, Βασίλειο της Σερβίας και Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας
Σπουδές Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Σαιν-Σιρ ()
Ιδιότητα αξιωματικός
Σύζυγος Princess Zorka of Montenegro
Τέκνα Αλέξανδρος Α' της Γιουγκοσλαβίας, Princess Helen of Serbia και Γεώργιος, Πρίγκιπας της Σερβίας
Γονείς Αλέξανδρος Καραγεώργεβιτς της Σερβίας και Περσίντα Νενάντοβιτς
Αδέλφια Αρσένιος της Γιουγκοσλαβίας και Κλεοπάτρα Καραγεώργεβιτς
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, 1ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας, Τάγματου Λευκού Αετού, Τάγμα του Αγίου Στανισλάβ, Τάγμα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι, Τάγμα του Αγίου Ανδρέα και Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, 3η τάξη

Ο Πέτρος Α' ή Πέτρος Α' Καραγιώργεβιτς (Петар I Карађорђевић, 11 Ιουλίου 1844 - 16 Αυγούστου 1921) ήταν βασιλιάς της Σερβίας, μέλος του ομώνυμου Οίκου των Καραγιώργεβιτς. Ήταν γιος του Πρίγκιπα Αλέξανδρου Καραγιώργεβιτς. Γεννήθηκε το 1844 και από ηλικίας 14 ετών (1858) έζησε στην εξορία με τον πατέρα του μέχρι το 1903. Το 1870 κατά τον Γαλλοπρωσσικό πόλεμο υπηρέτησε ως εθελοντής και αργότερα μαζί με τους Βόσνιους κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1903 όταν δολοφονήθηκε ο Βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος Ομπρένοβιτς και η Βασίλισσα Ντράγκα, από συνωμότες αξιωματικούς ο Πέτρος βρισκόταν στη Γενεύη. Τότε κλήθηκε από την εθνοσυνέλευση η οποία και τον ανακήρυξε Βασιλιά της Σερβίας.

Ο Πέτρος Καραγιώργεβιτς αναλαμβάνοντας επέδειξε ιδιαίτερη δυναμική στα τότε δρώμενα στη Βαλκανική. Άρχισε μια σειρά διπλωματικών προσεγγίσεων και Συμφωνιών κυρίως κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ανεξάρτητα αυτών εισήγαγε στη χώρα του πλείστες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας και τα θεμέλια ενός εξοπλιστικού προγράμματος παραγωγής όπλων. Υπήρξε από τα κυρίαρχα πρόσωπα στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Το 1914, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, αναγκάσθηκε να μεταβιβάσει τα βασιλικά του καθήκοντα στον διάδοχο Αλέξανδρο Καραγιώργεβιτς ο οποίος και ανακηρύχθηκε αντιβασιλεύς.

Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Πέτρος έλαβε τον τίτλο «Βασιλεύς των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων», μολονότι είχε αποσυρθεί στη Τοπόλα όπου και πέθανε το 1921.

το στέμμα του πρώτου βασιλιά των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων Πέτρου Α΄