Πέτρος Α΄ της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πέτρος Α' της Σερβίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέτρος Α' της Σερβίας
PetarI-Karadjordjevic.jpg
Γέννηση
Βελιγράδι
Θάνατος
Βελιγράδι
Υπηκοότητα Γαλλία, Βασίλειο της Σερβίας και Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας
Ιδιότητα αξιωματικός
Σύζυγος Princess Zorka of Montenegro
Τέκνα Αλέξανδρος Α' της Γιουγκοσλαβίας, Princess Helen of Serbia και George, Crown Prince of Serbia
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι
Σχολές Φοίτησης Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Σαιν Συρ ()
Γονείς Alexander Karađorđević, Prince of Serbia και Persida Nenadović
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Πέτρος Α' ή Πέτρος Α' Καραγιώργεβιτς (Петар I Карађорђевић, 11 Ιουλίου 1844 - 16 Αυγούστου 1921) ήταν βασιλιάς της Σερβίας, μέλος του ομώνυμου Οίκου των Καραγιώργεβιτς. Ήταν γιος του Πρίγκιπα Αλέξανδρου Καραγιώργεβιτς. Γεννήθηκε το 1844 και από ηλικίας 14 ετών (1858) έζησε στην εξορία με τον πατέρα του μέχρι το 1903. Το 1870 κατά τον Γαλλοπρωσσικό πόλεμο υπηρέτησε ως εθελοντής και αργότερα μαζί με τους Βοσνίους κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1903 όταν δολοφονήθηκε ο Βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος Ομπρένοβιτς και η Βασίλισσα Ντράγκα, από συνωμότες αξιωματικούς ο Πέτρος βρισκόταν στη Γενεύη. Τότε κλήθηκε από την εθνοσυνέλευση η οποία και τον ανακήρυξε Βασιλιά της Σερβίας.

Ο Πέτρος Καραγιώργεβιτς αναλαμβάνοντας επέδειξε ιδιαίτερη δυναμική στα τότε δρώμενα στη Βαλκανική. Άρχισε μια σειρά διπλωματικών προσεγγίσεων και Συμφωνιών κυρίως κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ανεξάρτητα αυτών εισήγαγε στη χώρα του πλείστες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας και τα θεμέλια ενός εξοπλιστικού προγράμματος παραγωγής όπλων. Υπήρξε από τα κυρίαρχα πρόσωπα στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Το 1914, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, αναγκάσθηκε να μεταβιβάσει τα βασιλικά του καθήκοντα στον διάδοχο Αλέξανδρο Καραγιώργεβιτς ο οποίος και ανακηρύχθηκε αντιβασιλεύς.

Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Πέτρος έλαβε τον τίτλο «Βασιλεύς των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων», μολονότι είχε αποσυρθεί στη Τοπόλα όπου και πέθανε το 1921.