Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πέτρος Α' της Πορτογαλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας

Ο Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας (Pedro I de Portugal, 8 Απριλίου 132018 Ιανουαρίου 1367) ή Πέτρος ο δίκαιος ήταν ο 8ος βασιλιάς της Πορτογαλίας από το 1357 έως το 1367, τρίτος αλλά μοναδικός επιζήσας γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Αλφόνσου Δ΄ και της Βεατρίκης της Καστίλης.

Συχνά ο Πέτρος της Πορτογαλίας συνδέεται με τον Πέτρο της Καστίλλης, που βασίλευσαν την ίδια εποχή.

Πέτρος και Ινές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του, Αλφόνσος Δ΄, πάντρεψε την κόρη του, Μαρία, με τον βασιλιά της Καστίλλης Αλφόνσο ΙΑ΄, αλλά γρήγορα έμαθε ότι κακομεταχειριζόταν την κόρη του. Ο ξάδελφος του Αλφόνσου της Καστίλλης, Χουάν Μανουέλ, δούκας του Πενιαφιέλ, ήταν δυσαρεστημένος με τον ξάδελφο του, γιατί είχε απορρίψει σαν σύζυγο την δική του θυγατέρα για λογαριασμό της πριγκίπισσας από την Πορτογαλία. Ο Αλφόνσος Δ΄ της Πορτογαλίας συμμάχησε με τον Χουάν Μανουέλ, παντρεύοντας τον γιο του Πέτρο με την κόρη του, Κωνσταντία.

Όταν η Κωνσταντία έφτασε στην Πορτογαλία, έπεσε σκάνδαλο με τον ξαφνικό έρωτα του συζύγου της, Πέτρου, με την Ινές ντε Κάστρο, μιας γυναίκας από την συνοδεία της. Οι διαπληκτισμοί ήταν ασταμάτητοι ως τον θάνατο της Κωνσταντίας το 1345. Ο βασιλιάς Αλφόνσος ενοχλημένος διέταξε την εξορία της Ινές, όπως και τον γιο του να διακόψει κάθε σχέση μαζί της. Ο Πέτρος όμως εξακολουθούσε μυστικά να ευνοεί σκανδαλωδώς την Ινές παραχωρώντας της αξιώματα, ενώ η σύγκρουση κορυφώθηκε, όταν ο βασιλιάς Αλφόνσος Δ΄ έστειλε τρεις άντρες να δολοφονήσουν την Ινές το 1355 και ο Πέτρος επαναστάτησε κατά του πατέρα του. Για έναν χρόνο λεηλατούσε την χώρα. Τελικά ηττήθηκε και συμφιλιώθηκε με τον πατέρα του λίγο πριν τον θάνατο του, όταν και τον διαδέχθηκε στον θρόνο.

Βασιλιάς της Πορτογαλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμέσως με την άνοδο του στον θρόνο φρόντισε να αποδώσει δικαιοσύνη απέναντι στους δολοφόνους της Ινές που είχαν διαφύγει στην Καστίλλη. Ο Πέτρος κατάφερε να τους ανταλλάξει με Καστιλιάνους φυγάδες που είχαν καταφύγει στην Πορτογαλία. Από τους τρεις δολοφόνους, ο ένας δραπέτευσε, ενώ τους άλλους δύο κατά τον Λοπέζ ο ίδιος ο βασιλιάς Πέτρος ξερίζωσε τις καρδιές τους με τα χέρια του.

Προσπάθησε να επιβάλει δίκαιους νόμους και να εδραιώσει την ειρήνη στην χώρα. Απαγόρευσε να δημοσιοποιούνται οι παπικές βούλες που εισέρχονταν στην χώρα χωρίς την άδεια του, γιατί πολλές από αυτές ήταν πλαστές, άρχισε την εθνικοποίηση των στρατιωτικών ταγμάτων. Σε ένα από αυτά, στο τάγμα της Αβίς, τοποθέτησε τον νόθο γιο του από την Ινές, Ιωάννη: ο ίδιος ο Πέτρος θεωρούσε νόμιμα τα παιδιά του με την Ινές. Αναφέρονται μακάβριες πράξεις του την περίοδο που ήταν βασιλιάς, όπως το ότι ξέθαψε τον σκελετό της Ινές, τον τοποθέτησε στον βασιλικό θρόνο με τα βασιλικά ρούχα και το στέμμα, επιβάλλοντας στους ευγενείς να φιλάνε τα οστά του χεριού της. Οι μακάβριες αυτές πράξεις του Πέτρου δεν είναι επιβεβαιωμένες, αλλά εκείνη την περίοδο όντως είχαν μετακινηθεί τα οστά της Ινές από τον τάφο της στην Κόιμπρα.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peter I of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]