Πέταρ Ντένωφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέταρ Ντένωφ
Beinsa Duno.jpg
Γέννηση 11  Ιουλίου 1864
Θάνατος 27  Δεκεμβρίου 1944
Σόφια
Υπηκοότητα Βουλγαρία
Σπουδές Drew University και Boston University School of Theology
Ιδιότητα φιλόσοφος

Ο Πέταρ Ντένωφ (Петър Константинов Дънов, 11 Ιουλίου 1864 - 27 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Βούλγαρος πνευματικός δάσκαλος και ιδρυτής της Σχολής Εσωτερικού Χριστιανισμού.

Γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1864 κοντά στο Σουβόροβο, περίπου 60 χλμ. από τη Βάρνα. Στις 24 Φεβρουαρίου 1922, ο Πέταρ Ντένωφ άνοιξε μια απόκρυφη σχολή στη Σόφια της Βουλγαρίας με το όνομα «Παγκόσμια Λευκή Αδελφότης». Ο Πέταρ Ντένωφ ορίζει την Παγκόσμια Λευκή Αδελφότητα ως εξής: Η Εξαίρετη Παγκόσμια Λευκή Αδελφότης δεν είναι κάτι ορατό. Δεν είναι ούτε εκκλησία ούτε αίρεση. Είναι μία οντότητα η οποία υφίσταται έξω από τις διεφθαρμένες συνθήκες υπό τις οποίες ζει ο απλός κόσμος.
Η καταγωγή της ονομασίας αυτής προέρχεται από μια έννοια που αναπτύχθηκε στους κύκλους της Θεοσοφίας από την Helena Petrovna Blavatsky, η οποία δήλωνε ότι καθηγητές της ήταν οι Σοφοί δάσκαλοι της Mahâtmas που κατοικούν στο Θιβέτ ή Shambala και αποτελούν μια μεγάλη Λευκή Στοά, μια μεγάλη Λευκή Αδελφότητα, αυτή των Mahâtmas.

Μετά από προτροπή του Ντένωφ, ένας από τους οπαδούς του, ο Omraam Mikhaël Aïvanhov εγκαθίσταται στη Γαλλία, τον Ιούλιο του 1937, όπου δέκα χρόνια αργότερα, το 1947, δημιουργεί το γαλλικό τμήμα της Παγκόσμιας Λευκής Αδελφότητας.