Πέταρ Ντένωφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέταρ Ντένωβ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Петър Константинов Дънов (Βουλγαρικά)
Γέννηση11  Ιουλίου 1864[1][2]
Nikolaevka
Θάνατος27  Δεκεμβρίου 1944
Σόφια
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΒουλγαρικά[3][4]
Αγγλικά
ΣπουδέςDrew University (1888–1892)
Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (1892–1893)
Boston University School of Theology
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
spiritual teacher[5]
esotericist[5]
μυστικιστής[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέταρ Ντένωφ (Петър Константинов Дънов, 11 Ιουλίου 1864 - 27 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Βούλγαρος πνευματικός δάσκαλος και ιδρυτής της Σχολής Εσωτερικού Χριστιανισμού.

Γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1864 κοντά στο Σουβόροβο, περίπου 60 χλμ. από τη Βάρνα. Στις 24 Φεβρουαρίου 1922, ο Πέταρ Ντένωφ άνοιξε μια απόκρυφη σχολή στη Σόφια της Βουλγαρίας με το όνομα «Παγκόσμια Λευκή Αδελφότης». Ο Πέταρ Ντένωφ ορίζει την Παγκόσμια Λευκή Αδελφότητα ως εξής: Η Εξαίρετη Παγκόσμια Λευκή Αδελφότης δεν είναι κάτι ορατό. Δεν είναι ούτε εκκλησία ούτε αίρεση. Είναι μία οντότητα η οποία υφίσταται έξω από τις διεφθαρμένες συνθήκες υπό τις οποίες ζει ο απλός κόσμος.

Η καταγωγή της ονομασίας αυτής προέρχεται από μια έννοια που αναπτύχθηκε στους κύκλους της Θεοσοφίας από την Έλενα Πέτροφνα Μπαλάτσκι, η οποία δήλωνε ότι καθηγητές της ήταν οι Σοφοί δάσκαλοι των Μαχάτμα που κατοικούν στο Θιβέτ ή Σαμπάλα και αποτελούν μια μεγάλη Λευκή Στοά, μια μεγάλη Λευκή Αδελφότητα, αυτή των Μαχάτμα.

Μετά από προτροπή του Ντένωφ, ένας από τους οπαδούς του, ο Ομραάμ Μιχαέλ Αϊβάνχωφ εγκαθίσταται στη Γαλλία, τον Ιούλιο του 1937, όπου δέκα χρόνια αργότερα, το 1947, δημιουργεί το γαλλικό τμήμα της Παγκόσμιας Λευκής Αδελφότητας.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]