Πέταρ Λούμπαρντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέταρ Λούμπαρντα
Ο Πέταρ Λούμπαρντα σε γραμματόσημο του 2007 που εκδόθηκε από το Σερβικό Ταχυδρομείο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Петар Лубарда (Σερβικά)
Γέννηση27 Ιουλίου 1907
Λιουμπότεν, Μαυροβούνιο
Θάνατος13 Φεβρουαρίου 1974 (66 ετών)
Βελιγράδι,Σερβία
Τόπος ταφήςΝέο Κοιμητήριο Βελιγραδίου
Χώρα πολιτογράφησηςΗγεμονία του Μαυροβουνίου
Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας
ΣπουδέςΣχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού
ΙδιότηταΖωγράφος
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέταρ Λούμπαρντα (Σερβικά:Петар Лубарда , 27 Ιουλίου 1907 - 13 Φεβρουαρίου 1974) ήταν Σέρβος και Γιουγκοσλάβος ζωγράφος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Λιουμπότεν , κοντά στο Τσέτινιε, τότε μέρος του Πριγκιπάτου του Μαυροβουνίου . Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Βασιλικού Γιουγκοσλαβικού Στρατού που σκοτώθηκε από τους Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους , γεγονός που άφησε ένα σημάδι στην καριέρα και την ανατροφή του Λούμπαρντα. Πέρασε ένα μέρος της ζωής του σε ένα γερμανικό στρατόπεδο φυλακών. Ο Λούμπαρντα αυτοανακηρύχθηκε Σέρβος και έστειλε μια επιστολή ζητώντας να συμπεριληφθούν αυτές οι πληροφορίες ως μέρος της βιογραφίας του σε επερχόμενους καταλόγους τέχνης, καθώς και να απαιτήσει να παρουσιαστεί το έργο του ως μέρος του καλλιτεχνικού περιπτέρου της Σερβίας.

Σπούδασε ζωγραφική στο Βελιγράδι και το Παρίσι . Από το 1932 μέχρι το θάνατό του έζησε στο Βελιγράδι, με εξαίρεση την περίοδο 1946-1950, όταν ήταν καθηγητής σε μια σχολή τέχνης στο Χέρτσεγκ Νόβι. Το έργο του είναι εμπνευσμένο από τη Σερβική ιστορία και το τοπίο του Μαυροβουνίου.

Το πιο προτιμώμενο θέμα του ήταν η ιστορική Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, την οποία ο Λούμπαρντα ζωγράφισε σε διάφορες μορφές σε περισσότερες από 30 εκδόσεις.

Ο Λούμπαρντα κέρδισε πολλά βραβεία, όπως το διάσημο Βραβείο Χέρντερ , το Μετάλλιο της Τιμής από την Calcutta Art Society το 1968 και πολλά άλλα βραβεία σε Ευρώπη , Βραζιλία , Νέα Υόρκη και Μπιενάλε του Τόκιο .