Πέρσι Τζάκσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το άρθρο είναι για τη σειρά βιβλίων με ήρωα τον Πέρσι Τζάκσον. Για πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα με το όνομα Πέρσι Τζάκσον, δείτε το άρθρο Πέρσι Τζάκσον (χαρακτήρας).

Πέρσι Τζάκσον είναι το όνομα μιας σειράς πέντε μυθιστορημάτων φαντασίας από τον Αμερικανό συγγραφέα Ρικ Ρίορνταν. Τα βιβλία περιγράφουν τις περιπέτειες ενός νεαρού αγοριού Πέρσι Τζάκσον. Το πρώτο μυθιστόρημα, Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής, κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2005 και στα ελληνικά τον Δεκέμβριο του 2009. Το πρώτο βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες στις 11 Φεβρουαρίου 2010. Ο τίτλος του πέμπτου βιβλίου της σειράς, είναι Ο τελευταίος Ολύμπιος κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου 2009 το οποίο σύμφωνα με τους εκδότες έσπασε όλα τα ρεκόρ. Τα βιβλία της σειράς Πέρσι Τζάκσον είναι εξαιρετικά δημοφιλή με πωλήσεις. Τα βιβλία εκδίδονται από την Disney Hyperion στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πάπυρος. Τα πέντε βιβλία σύντομα θα μεταφερθούν στον κινηματογράφο από τη 20th Century Fox. Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου 2010, ενώ τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2008. H δεύτερη ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2012 και πρόκειται να κυκλοφορήσει και σε 3D.

Η σειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής. Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians:The Lightning Thief
 2. Ο Πέρσι Τζάκσον και η θάλασσα των τεράτων. Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians: The Sea of Monsters
 3. Ο Πέρσι τζάκσον και η Κατάρα του Τιτάνα. Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians:The Titan'sCurse
 4. Ο Πέρσι Τζάκσον και η μάχη του λαβύρινθου. Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians:The Battle of the Labyrinth
 5. Ο Πέρσι Τζάκσον και ο τελευταίος Ολύμπιος. Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians:The Last Olympian
  • Κυκλοφορία πρώτων αγγλικών εκδόσεων: 5 Μαΐου, 2009
  • Κυκλοφορία ελληνικής έκδοσης:Δεκεμβρίος 2011

Οι ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief - διεθνώς
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 12 Φεβρουαρίου 2010
  • Σκηνοθέτης: Κρις Κολόμπους
 2. Ο Πέρσι Τζάκσον και η Θάλασσα των τεράτων (ταινία)

Κύριος χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Περσέας Πέρσι Τζάκσον είναι ημίθεος, ο πατέρας του είναι ο θεός Ποσειδώνας και η μητέρα του είναι η Σάλυ Τζάκσον, μια θνητή.

Στο πρώτο βιβλίο «Η κλοπή της αστραπής», ο Πέρσι, ένα δωδεκάχρονο αγόρι ανακαλύπτει ότι είναι ημίθεος και ότι οι θεοί τον κατηγορούν ότι έχει κλέψει την αστραπή του Δία και έτσι μπαίνει σε δίαφορες περιπέτειες και δοκιμασίες για να αποδείξει ότι δεν είναι κλέφτης. Σε όλα τα βιβλία της σειράς ο Πέρσι μπαίνει σε περιπέτειες και δοκιμασίες για να σώσει τους φίλους του και τους θεούς του Ολύμπου.

Ο Λόγκαν Λέρμαν είναι ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον ρόλο του Πέρσι Τζάκσον στην πρώτη ταινία Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής η οποία είναι βασισμένη στο πρώτο βιβλίο Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής της σειράς βιβλίων «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι».

Nine people
O Λόγκαν Λέρμαν ως Πέρσι Τζάκσον στην ταινία Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής.

Από τις περιγραφές των βιβλίων, ο Πέρσι έχει γαλαζοπράσινα μάτια (το γαλάζιο από το χρώμα της θάλασσας) και μαύρα μαλλιά. Στην «κλοπή της αστραπής», o Πέρσι δεν είναι τόσο αθλητικός τύπος όσο στις επόμενες περιπέτειες του, αφού θα εκπαιδεύεται για τις δυνάμεις του.

Ο Πέρσι συνήθως χαρακτηρίζεται ως καλόψυχος, φιλικός, γενναίος, και συχνά είναι διαθέσιμος να ρισκάρει τη ζωή του για να σώσει τους φίλους του, αλλά και να πολεμήσει τους εχθρούς του. Επίσης διαθέτει σαρκαστική αίσθηση του χιούμορ και λέει συνεχώς αστεία αλλά και χαρακτηρίζει τις καταστάσεις με χιούμορ. Έχει ένα πρόβλημα που διαθέτει και διστάζει να μιλήσει σε κορίτσια, όπως και τα περισσότερα αγόρια της ηλικίας του.

Ο Πέρσι όπως και οι περισσότεροι ημίθεοι έχουν τα παρακάτω προβλήματα

Στην «κλοπή της αστραπής», o Πέρσι πήρε ένα μαγικό σπαθί το οποίο ονομάζεται Ανακλυσμός(Riptide). Είναι φτιαγμένο από ουράνιο μπρούντζο, ένα τεχνητό μέταλλο το οποίο μπορεί να τραυματίζει τέρατα και μη θνητούς, αλλά όχι θνητούς(ανθρώπους). Πολλοί ημίθεοι χρησιμοποιούν όπλα απο ουράνιο μπρούντζο.

Τα παιδιά των τριών μεγάλων θεών (Δίας, Ποσειδώνας ή Άδης) είναι πιο δυνατά και ισχυρά από τους ημίθεους των άλλων θεών. Επίσης ο Πέρσι διαθέτει ποικιλία από δυνάμεις.

Ο Πέρσι είναι πολύ καλός πολεμιστής και μπορεί να διαχειρίζεται άψογα ένα σπαθί. Διαθέτει φυσική δύναμη, έχει μια ειδική φυσική δύναμη με τον φίλο του Γκρόβερ, η οποία ονομάζεται εμπάθεια.

Στο τελευταίο μέρος Ο τελευταίος Ολύμπιος, ο Πέρσι κολυμπάει στο ποταμό Στύγα, όπως και ο Αχιλλέας, γίνεται ανίκητος με το αδύνατο σημείο ένα μικρό κομμάτι της πλάτης του, το οποίο είναι τρωτό.