Πέρσι Τζάκσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο είναι για τη σειρά βιβλίων με ήρωα τον Πέρσι Τζάκσον. Για πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα με το όνομα Πέρσι Τζάκσον, δείτε το άρθρο Πέρσι Τζάκσον (χαρακτήρας).

Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι, ή Πέρσι Τζάκσον είναι το όνομα μιας σειράς πέντε μυθιστορημάτων φαντασίας από τον Αμερικανό συγγραφέα Ρικ Ρίορνταν και η πρώτη σειρά βιβλίων της σειράς Camp Half-Blood Chronicles (μετάφραση: Τα χρονικά της Κατασκήνωσης των Ημίαιμων). Έχουν επίσης εκδοθεί πέντε συμπληρωματικά βιβλία και graphic novels (που δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά). Έχουν πωληθεί περισσότερα από 69 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων σε περισσότερες από 35 χώρες.

Τα βιβλία περιγράφουν τις περιπέτειες ενός νεαρού αγοριού, του Πέρσι Τζάκσον. Το πρώτο μυθιστόρημα, Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής, κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2005 και στα ελληνικά τον Δεκέμβριο του 2009. Ο τίτλος του πέμπτου βιβλίου της σειράς, είναι Ο τελευταίος Ολύμπιος κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου 2009 το οποίο σύμφωνα με τους εκδότες έσπασε όλα τα ρεκόρ. Τα βιβλία της σειράς Πέρσι Τζάκσον είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε πωλήσεις. Τα βιβλία εκδίδονται από την Disney Hyperion στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πάπυρος.Το πρώτο βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες στις 11 Φεβρουαρίου 2010. Εμπορικά, η ταινία ήταν επιτυχής αλλά έλαβε μεικτές κριτικές από τους οπαδούς των βιβλίων, λόγω των αλλαγών σε πολλαπλές σκηνές και γεγονότα του βιβλίου. Η δεύτερη ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2012 και έλαβε επίσης μικτές κριτικές. Το σίκουελ της, Η κατάρα του Τιτάνα, είχε σχεδιαστεί να κυκλοφορήσει αλλά ποτέ δεν έφτασε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Τα βιβλία (περιέχει σπόιλερ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η κλοπή της αστραπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians:The Lightning Thief

Μετά από μία δυσάρεστη εμπειρία στη σχολική εκδρομή του, ο Πέρσι Τζάκσον γυρίζει σπίτι για τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου αυτός και η θνητή μητέρα του Σάλι Τζάκσον ταξιδεύουν στην καμπίνα τους στο Μόνταουκ προκειμένου να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από τον απαίσιο πατριό του Πέρσι, τον Γκέιμπ. Παρόλα αυτά, η "απόδραση" τους τελειώνει προτού καν αρχίσει, όταν ο Γκρόβερ Άντεργουντ (ο καλύτερος φίλος του Πέρσι) εμφανίζεται στο Μόνταουκ λέγοντας τους ότι πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν από εκεί και να πάνε σε ασφαλές μέρος. Στον δρόμο τους επιτίθεται ο Μινώταυρος και σκοτώνει τη μητέρα του Πέρσι. Τελικά φτάνουν στην Κατασκήνωση των Ημίαιμων, μία κατασκήνωση εκπαίδευσης ημίθεων. Ο Πέρσι ανακαλύπτει ότι είναι κι αυτός ημίθεος, γιος του θεού Ποσειδώνα. Επίσης μαθαίνει ότι ο Γκρόβερ είναι στην πραγματικότητα σάτυρος (μισός τράγος, μισός άνθρωπος) και ότι οι Έλληνες Θεοί (οι οποίοι υπάρχουν), τον κατηγορούν πως έκλεψε την αστραπή του Δία, το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο. Για να καθαρίσει το όνομά του, να σώσει τον κόσμο από έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμα και ίσως να σώσει τη μητέρα του, ο Πέρσι ξεκινάει μία αποστολή για την ανάκτηση του κεραυνού από τον Άδη που εικάζεται να είναι ο πραγματικός κλέφτης. Έτσι ο Πέρσι, ο Γκρόβερ και η Άναμπεθ Τσέις (μία από τις κόρες της Αθηνάς) ξεκινούν το ταξίδι τους για τον Κάτω Κόσμο και αντιμετωπίζουν πολυάριθμα μυθολογικά τέρατα στον δρόμο τους. Αφού συναντούν τον τελικά αθώο Άδη, μαθαίνουν ότι ο φίλος τους Λιούκ Καστέγιαν (γιος του Ερμή) είναι ο πραγματικός κλέφτης και έκλεψε την αστραπή προκειμένου να δώσει στον μοχθηρό Κρόνο, τον ηττημένο αρχηγό των Τιτάνων, την ευκαιρία να ηγηθεί ξανά του κόσμου αντί των θεών.

Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η θάλασσα των τεράτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians: The Sea of Monsters

Η Κατασκήνωση των Ημίαιμων δέχεται επίθεση όταν το δέντρο της Θάλεια, το οποίο προστατεύει τα σύνορα της κατασκήνωσης, δηλητηριάζεται και αρχίζει σιγά-σιγά να πεθαίνει. Για να σωθούν και το δέντρο και η κατασκήνωση, κάποιος πρέπει να βρει το Χρυσόμαλλο Δέρας που βρίσκεται κάπου στη Θάλασσα των Τεράτων. Ταυτόχρονα, ο Πέρσι μαθαίνει μέσα από τα όνειρά του ότι ο Γκρόβερ, ο οποίος έχει φύγει σε αποστολή για την αναζήτηση του θεού Πάνα, κινδυνεύει θανάσιμα. Μαζί με την Άναμπεθ και τον ετεροθαλή αδερφό του Τάισον, έναν Κύκλωπα, ο Πέρσι ξεκινάει την επιχείρηση διάσωσης του Γκρόβερ. Στο μεταξύ, η Κλαρίς Λα Ρου, κόρη του Άρη, αναλαμβάνει μια επίσημη αποστολή για την ανάκτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Το ταξίδι για τη Θάλασσα των Τεράτων είναι μακρύ και επικίνδυνο και κατά τη διάρκειά του οι ήρωες αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους όπως τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τη μάγισσα Κίρκη, τις Σειρήνες και τον πρώην φίλο τους, Λουκ Καστέγιαν. Επίσης ο Πέρσι μαθαίνει για έναν παλιό χρησμό του Μαντείου, που αφορά ένα παιδί των Τριών Μεγάλων Θεών (δηλαδή του Δία, του Ποσειδώνα και του Άδη) το οποίο θα παίξει ζωτικό ρόλο στη νεκρανάσταση του Κρόνου και στη σωτηρία του Ολύμπου. Οι ήρωες τελικά ανακτούν το Δέρας (που βρίσκεται στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου), σώζουν τον Γκρόβερ (που τόσο καιρό ήταν φυλακισμένος του Πολύφημου) και θεραπεύουν το δέντρο της Θάλεια, αλλά και εν αγνοία τους αναβιώνουν την ίδια τη Θάλεια, κόρη του Δία που μεταμορφώθηκε σε δέντρο από τον πατέρα της όταν θυσιάστηκε για να σώσει τον Λιούκ και την Άναμπεθ από Κύκλωπες στον δρόμο για την Κατασκήνωση των Ημίαιμων, πριν από πέντε χρόνια. Αυτό θα πυροδοτήσει νέα προβλήματα καθώς η Θάλεια, μπορεί να είναι το παιδί στο οποίο αναφέρεται ο χρησμός και όχι ο Πέρσι, όπως όλοι νόμιζαν.

Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η Κατάρα του Τιτάνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians:The Titan'sCurse

Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής για τη διάσωση των ημίαιμων Μπιάνκα Ντι Άντζελο και Νίκο Ντι Άντζελο ο Πέρσι, η Άναμπεθ, η Θάλεια και ο Γκρόβερ δέχονται επίθεση από έναν μαντιχώρα και διασώζονται από τη θεά Άρτεμις και τις Τοξότριες της. Παρόλα αυτά η Άναμπεθ πέφτει από έναν γκρεμό πολεμώντας των μαντιχώρα και πιστεύεται πως αιχμαλωτίζεται. Αργότερα, η υπαρχηγός των Τοξοτριών Ζωή Μπελλαντόνα (κόρη του Άτλαντα) έχει όνειρα πως η Άρτεμις διατρέχει μεγάλο κίνδυνο, στη διάρκεια του κυνηγιού του Οφιόταυρου, ενός ζώου μισό φίδι, μισό ερπετό, το οποίο σύμφωνα με μία προφητεία θα φέρει την πτώση του Ολύμπου όταν τα εντόσθια του θυσιαστούν στη φωτιά. Ο Πέρσι έχει παρόμοια όνειρα με την Άναμπεθ. Ονειρεύεται πως ο Λιούκ κοροϊδεύει την Άναμπεθ να συγκρατήσει την οροφή κάποιας σπηλιάς. Η Ζωή, οδηγεί τη Θάλεια, την Μπιάνκα και τον Γκρόβερ σε μία αποστολή για να σώσουν την Άρτεμις. Ο Πέρσι, στον οποίο δεν επιτράπηκε να συμμετάσχει στην αποστολή λόγω ενός χρησμού, τους ακολουθεί κρυφά επειδή έχει υποσχεθεί στον Νίκο ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την αδερφή του, την Μπιάνκα. Στη συνέχεια, όταν οι άλλοι τον ανακαλύπτουν, ενώνονται σε μία ομάδα. Γίνονται τα θηράματα αθάνατων σκελετών που τους κυνηγούν σε όλο τους το ταξίδι. Η Μπιάνκα καταφέρνει να σκοτώσει έναν, αφήνοντας τους φίλους της προβληματισμένους καθώς οι σκελετοί είναι αδύνατον να πληγωθούν. Ύστερα, η Μπιάνκα πεθαίνει όταν οι πέντε τους περνάνε μέσα από τον σκουπιδότοπο των θεών. Μετά, βρίσκουν την Άναμπεθ με τον Λιούκ και την Άρτεμις που βαστάει την οροφή της σπηλιάς στις πλάτες της αντί της Άναμπεθ. Η οροφή αποδεικνύεται τελικά πως είναι ο ίδιος ο ουρανός. Ο Πέρσι παίρνει τον ουρανό από την Άρτεμις και με ένα τέχνασμα κάνουν τον Άτλαντα να εγκλωβιστεί στη θέση που βρισκόταν εδώ και αιώνες, σηκώνοντας τον ουρανό. Η Θάλεια κλωτσάει τον Λιούκ στο στήθος, ρίχνοντας τον από τον γκρεμό. Η Ζωή σκοτώνεται από τον πατέρα της. Οι υπόλοιποι πηγαίνουν στον Όλυμπο. Εκεί η Θάλεια δέχεται να αντικαταστήσει τη θέση της Ζωή και να γίνει μέλος των Τοξοτριών, να λάβει αθανασία και έτσι να ξεφύγει από τον Μεγάλο Χρησμό. Ο Ποσειδώνας λέει στον Πέρσι ότι ο Λιούκ είναι ζωντανός. Ο Πέρσι, η Άναμπεθ και ο Γκρόβερ επιστρέφουν στην Κατασκήνωση των Ημίαιμων όπου ο Πέρσι ενημερώνει τον Νίκο για τον θάνατο της αδερφής του. Αυτός κατηγορεί τον Πέρσι για τον θάνατο της Μπιάνκα και όταν σκελετοί εισβάλλουν στην Κατασκήνωση, τους εξορίζει στον Κάτω Κόσμο σχίζοντας τη γη στα δύο. Αυτό οδηγεί τον Πέρσι στο συμπέρασμα ότι ο Νίκο είναι τελικά γιος του Άδη και πιθανός υποψήφιος για τον Μεγάλο Χρησμό. Τέλος, ο Νίκο φεύγει από την κατασκήνωση και ο Γκρόβερ πηγαίνει να βρει τον θεό Πάνα.

Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η Μάχη του Λαβυρίνθου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians:The Battle of the Labyrinth

  • Κυκλοφορία πρώτων αγγλικών εκδόσεων: 6 Μαΐου 2008 (Αμερική), 3 Ιουλίου, 2008 (Αγγλία)
  • Κυκλοφορία ελληνικής έκδοσης: Ιούνιος 2011 Ο Πέρσι, η Άναμπεθ, ο Γκρόβερ και ο Τάισον, πηγαίνουν σε μία αποστολή για να βρουν το εργαστήριο του Δαιδάλου και πιθανώς τον μίτο της Αριάδνης, τον οποίο ψάχνουν επίσης ο Λιούκ Καστέγιαν και ο στρατός του. Για να το καταφέρουν αυτό, πρέπει να διασχίσουν τον Λαβύρινθο, ένα μέρος που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο Δαίδαλος και μπορεί να σε οδηγήσει στην τρέλα. Ένας ξιφομάχος με το όνομα Κόιντος, αντικαθιστά τον διευθυντή της κατασκήνωσης, τον κύριο Δ., που προσπαθεί να φέρει τους κατώτερους θεούς με το μέρος των Θεών του Ολύμπου στον πόλεμο. Η ομάδα χωρίζεται, καθώς ο Γκρόβερ και ο Τάισον πηγαίνουν να βρουν τον θεό Πάνα, και ο Πέρσι με την Άναμπεθ να βρουν το εργαστήριο. Αποτυγχάνουν να το βρουν, και σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από τα φρικτά τέρατα που κατασκευάζουν όπλα για τον στρατό του Κρόνου, η Άναμπεθ αποχαιρετάει τον Πέρσι με ένα φιλί και φεύγει για να βρει τον Ήφαιστο που θα τους βοηθήσει. Ο Πέρσι ανατινάζει το όρος της Αγίας Ελένης ελευθερώνοντας τον Τυφώνα, και καταλήγει στην Ωγυγία με την Καλυψώ. Τον επισκέπτεται ο Ήφαιστος και τον ενημερώνει για πολλά γεγονότα από τον κόσμο των θνητών, κάνοντας τον Πέρσι να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να φύγει. Πίσω στην Κατασκήνωση των Ημίαιμων, ο Πέρσι ανακαλύπτει ότι ο μόνος τρόπος για να βρουν το εργαστήριο του Δαιδάλου αλλά και να βγουν ασφαλής από τον λαβύρινθο, είναι με την καθοδήγηση ενός θνητού (όπως έγινε με την Αριάδνη και τον Θησέα). Έτσι ο Πέρσι, η Άναμπεθ και η Ρέιτσελ ξεκινούν για τον Λαβύρινθο. Στη διάρκεια της αναζήτησής τους, πιάνονται αιχμάλωτοι από τον Λιούκ, δραπετεύουν και τελικά βρίσκουν το εργαστήριο. Εκεί ανακαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα ο Κόιντος είναι ο Δαίδαλος και πως με κάποιον τρόπο έχει καταφέρει να διατηρήσει την ψυχή του αλλάζοντας σώμα. Τους ενημερώνει ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να αντέξουν μια επίθεση από τους Τιτάνες και πως έχει ήδη βοηθήσει τον Λιούκ να διασχίσει τον λαβύρινθο. Αιφνιδιάζονται από τον στρατό του Λιούκ, με τον Νίκο αιχμάλωτο, και ο Δαίδαλος τους βοηθάει να σωθούν. Οι τέσσερις τους καταλήγουν πάλι στο λαβύρινθο και ανακαλύπτουν ένα πέρασμα για το όρος Όθρυς, το αρχηγείο των Τιτάνων, το οποίο ο Πέρσι πάει να εξερευνήσει. Εκεί ανακαλύπτει ένα φέρετρο μέσα στο οποίο κείτεται ο Λιούκ, του οποίου το σώμα είναι κυριευμένο από τον Κρόνο. Με τη βοήθεια των φίλων του, γλιτώνει παρατρίχα και μαζί με τον Γκρόβερ και τον Τάισον γίνονται μάρτυρες του θανάτου του Πάνα. Επιστρέφοντας στην κατασκήνωση, πολεμούν με τον στρατό του Λιούκ και κερδίζουν χάρη στον Γκρόβερ. Μετά τη μάχη, ο Πέρσι φεύγει από την κατασκήνωση και στο πάρτι των γενεθλίων του δέχεται μια επίσκεψη από τον Ποσειδώνα που του δίνει ένα αμμοδόλαρο και τον συμβουλεύει να το ξοδέψει σωστά. Τέλος ο Νίκο εμφανίζεται ξαφνικά και λέει στον Πέρσι το σχέδιο του για να νικήσουν τον Κρόνο μια και καλή.

Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Ο Τελευταίος Ολύμπιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αγγλικά: Percy Jackson & the Olympians:The Last Olympian

  • Κυκλοφορία πρώτων αγγλικών εκδόσεων: 5 Μαΐου, 2009
  • Κυκλοφορία ελληνικής έκδοσης: Δεκέμβριος 2011

Οι ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief - διεθνώς
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 12 Φεβρουαρίου 2010
    • Σκηνοθέτης: Κρις Κολόμπους
  2. Ο Πέρσι Τζάκσον και η Θάλασσα των τεράτων (ταινία)

Κύριος χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Περσέας Πέρσι Τζάκσον είναι ημίθεος, ο πατέρας του είναι ο θεός Ποσειδώνας και η μητέρα του είναι η Σάλυ Τζάκσον, μια θνητή.

Στο πρώτο βιβλίο «Η κλοπή της αστραπής», ο Πέρσι, ένα δωδεκάχρονο αγόρι ανακαλύπτει ότι είναι ημίθεος και ότι οι θεοί τον κατηγορούν ότι έχει κλέψει την αστραπή του Δία και έτσι μπαίνει σε δίαφορες περιπέτειες και δοκιμασίες για να αποδείξει ότι δεν είναι κλέφτης. Σε όλα τα βιβλία της σειράς ο Πέρσι μπαίνει σε περιπέτειες και δοκιμασίες για να σώσει τους φίλους του και τους θεούς του Ολύμπου.

Ο Λόγκαν Λέρμαν είναι ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον ρόλο του Πέρσι Τζάκσον στην πρώτη ταινία Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής η οποία είναι βασισμένη στο πρώτο βιβλίο Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής της σειράς βιβλίων «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι».

Nine people
Ο Λόγκαν Λέρμαν ως Πέρσι Τζάκσον στην ταινία Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής.

Από τις περιγραφές των βιβλίων, ο Πέρσι έχει γαλαζοπράσινα μάτια (το γαλάζιο από το χρώμα της θάλασσας) και μαύρα μαλλιά. Στην «κλοπή της αστραπής», ο Πέρσι δεν είναι τόσο αθλητικός τύπος όσο στις επόμενες περιπέτειες του, αφού θα εκπαιδεύεται για τις δυνάμεις του.

Ο Πέρσι συνήθως χαρακτηρίζεται ως καλόψυχος, φιλικός, γενναίος, και συχνά είναι διαθέσιμος να ρισκάρει τη ζωή του για να σώσει τους φίλους του, αλλά και να πολεμήσει τους εχθρούς του. Επίσης διαθέτει σαρκαστική αίσθηση του χιούμορ και λέει συνεχώς αστεία αλλά και χαρακτηρίζει τις καταστάσεις με χιούμορ. Έχει ένα πρόβλημα που διαθέτει και διστάζει να μιλήσει σε κορίτσια, όπως και τα περισσότερα αγόρια της ηλικίας του.

Ο Πέρσι όπως και οι περισσότεροι ημίθεοι έχουν τα παρακάτω προβλήματα

Διόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην «κλοπή της αστραπής», ο Πέρσι πήρε ένα μαγικό σπαθί το οποίο ονομάζεται Ανακλυσμός(Riptide). Είναι φτιαγμένο από ουράνιο μπρούντζο, ένα τεχνητό μέταλλο το οποίο μπορεί να τραυματίζει τέρατα και μη θνητούς, αλλά όχι θνητούς(ανθρώπους). Πολλοί ημίθεοι χρησιμοποιούν όπλα απο ουράνιο μπρούντζο.

Τα παιδιά των τριών μεγάλων θεών (Δίας, Ποσειδώνας ή Άδης) είναι πιο δυνατά και ισχυρά από τους ημίθεους των άλλων θεών. Επίσης ο Πέρσι διαθέτει ποικιλία από δυνάμεις.

Ο Πέρσι είναι πολύ καλός πολεμιστής και μπορεί να διαχειρίζεται άψογα ένα σπαθί. Διαθέτει φυσική δύναμη, έχει μια ειδική φυσική δύναμη με τον φίλο του Γκρόβερ, η οποία ονομάζεται εμπάθεια.

Στο τελευταίο μέρος Ο τελευταίος Ολύμπιος, ο Πέρσι κολυμπάει στο ποταμό Στύγα, όπως και ο Αχιλλέας, γίνεται ανίκητος με το αδύνατο σημείο ένα μικρό κομμάτι της πλάτης του, το οποίο είναι τρωτό.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη και του Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής, αλλά και του ίδιου του χαρακτήρα Πέρσι Τζάκσον, ξεκίνησε όταν ο Ρικ Ρίορνταν ξεκίνησε να δημιουργεί ιστορίες για τον γιο του Χάλεϊ όταν αυτός διαγνώστηκε με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και Δυσλεξία. Ο γιος του Χάλεϊ μάθαινε Ελληνική μυθολογία στο σχολείο, και ζήτησε από τον πατέρα του να του λέει ιστορίες βασισμένες σε ελληνικούς μύθους, πριν κοιμηθεί. Όταν ο Ρικ Ράιορνταν ξέμεινε από μύθους, ο Χάλεϊ του πρότεινε να φτιάξει νέες ιστορίες με ήδη υπάρχοντες μυθολογικούς χαρακτήρες και καινούριους. Αυτό οδήγησε τον Ράιορνταν να δημιουργήσει τον φανταστικό χαρακτήρα του Πέρσι Τζάκσον και την ιστορία του πως ταξιδεύει δια μέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να ανακτήσει τον κεραυνό του Δία. Ο Χάλεϊ του πρότεινε να κάνει την ιστορία βιβλίο και ο Ράιορνταν έγραψε το βιβλίο μέσα στον επόμενο χρόνο παρόλο που ήταν απασχολημένος.

Αφήνοντας το χειρόγραφό του στον ατζέντη και τον συντάκτη του,ο Ράιορνταν παρουσίασε το βιβλίο σε μαθητές ηλικίας 11 έως 14 χρονών για να το διαβάσουν και να το κριτικάρουν. Κέρδισε την έγκρισή τους και μαζί με τη βοήθειά τους σκέφτηκε ένα όνομα για το βιβλίο αλλά και τον τρόπο που δουλεύει το σπαθί του Πέρσι. Το 2004, το βιβλίο πωλήθηκε στη Miramax Books για αρκετά χρήματα ώστε ο Ράιορνταν να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να συγκεντρωθεί στο γράψιμο. Με την έκδοσή του στις 28 Ιουλίου του 2004, το βιβλίο πώλησε πάνω από 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο.