Πέρινθος Συρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πέρινθος (αποσαφήνιση).

Η Πέρινθος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Συρία.

Την πόλη αναφέρει ο Αππιανός (Συριακής 57) ως μια των πόλεων που ιδρύθηκαν από τον Σέλευκο. Πολύ πιθανόν να είχε κτιστεί από αποίκους από την θρακική Πέρινθο (σαμιακή αποικία στις ευρωπαϊκές ακτές της Προποντίδας) με άδεια του γενάρχη της δυναστείας των Σελευκιδών.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο μια πόλη της Κομμαγηνής με το όνομα Πέρρη. Βρισκόταν στα βόρεια των Σαμοσάτων. Ίσως η συριακή Πέρινθος να ήταν η εν λόγω Πέρρη. Στα Ασσυριακά κείμενα αναφερόταν ως Perin ή Pirin. Το σημείο αυτό ήταν πολύ καλό, αφού ένωνε τα Σαμόσατα με τα Κόμανα του Πόντου. Δεν αποκλείεται ο Σέλευκος να επέλεξε το μέρος αυτό για να εγκαταστήσει τους Θράκες και να τους χρησιμοποιήσει για τις επικίνδυνες για αποστασία περιοχές της Αρμενίας και Κομμαγηνής. Μια άλλη εξίσου υποψήφια πόλη για να ταυτιστεί με την εν λόγω Πέρινθο, είναι ίσως η Φερενδίς ή Φέρενδος του Κλαυδίου Πτολεμαίου στην νότια μεγάλη Αρμενία που την εποχή εκείνη ήταν υπό την εξάρτηση του Σελεύκου του Νικάτορος. Θα ήθελε δηλαδή για να εξασφαλιστεί εκεί η εξουσία του να μεταφέρει στο σημείο εκείνο τους Θράκες.

Η τοποθεσία της αρχαίας πόλεως είναι παντελώς άγνωστη, αλλά αν πρόκειται για την αρχαία Πέρρη, τότε είναι η σημερινή Pirun του Κουρδιστάν, 5 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Adıyaman (η ελληνιστική Αντιόχεια του Ταύρου).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αππιανού Συριακή ιστορία