Πέρε Τζουλιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέρε Τζουλιά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Θάνατος29  Μαΐου 1453
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο της Καταλωνίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
στρατιωτικός

Ο Πέρε Τζουλιά (? - 1453) ήταν ο ηγέτης της καταλανικής φρουράς στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης το 1453[1]. Ανέλαβε την ηγεσία της Καταλανικής Εταιρείας, καθώς και ορισμένων Καταλανών ναυτικών[2]. Αποτέλεσαν μέρος του μικρού τμήματος ξένων οι οποίοι συμμετείχαν στην υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης, στο πλευρό των Βυζαντινών οι οποίοι ευρίσκονταν υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου.

Ο Πέρε Τζουλιά ανέλαβε την υπεράσπιση του τμήματος των τειχών το οποίο ευρισκόταν στο ανατολικό άκρο των παράλιων της Θάλασσας του Μαρμαρά, πλησίον του Παλαιού Παλατιού[3]. Κατά την πτώση της πόλης στις 29 Μαΐου, αμύνθηκε με τους άνδρες του έως ότου όλοι τους σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν αιχμάλωτοι[4]. Όντας αιχμάλωτος, ο Πέρε Τζουλιά εκτελέστηκε από τους Οθωμανούς, μαζί με άλλους Καταλανούς[5].

Από την εποχή του Στίβεν Ράνσιμαν, θεωρείται γενικώς ως ο πρόξενος των Καταλανών στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο οι πηγές της εποχής εκείνης καταδεικνύουν πως πρόξενος των Καταλανών στην πραγματικότητα ήταν ο Ζοάν ντε λα Βία[6].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steven Runciman, p. 134
  2. Σφραντζής, σ. 252-253
  3. Runciman, p. 143
  4. Runciman, p. 207
  5. Runciman, p. 219
  6. Daniel Duran i Duelt, p. 30-51

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Steven Runciman, La Chute de Constantinople, 1453, éditions Texto, 2007.
  • Daniel Duran i Duelt, Monarquia, Consellers i Mercaders: Conflictivitat en el consolat català de Constantinoble a la segona meitat del segle XV, in Maria Teresa Ferrer i Mallol, Damien Coulon (Eds.), L'expansió catalana a la Mediterrània a la Baixa Edat Mitjana, CSIC Institució Milà i Fontanals, 1999.