Πέρασμα Σέμερινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το πέρασμα Σέμερινγκ

Το Σέμερινγκ ή Ζέμερινγκ (γερμανική προφορά: [ˈzɛməʁɪŋ]) είναι ένα ορεινό πέρασμα στις ανατολικές βόρειες ασβεστολιθικές Άλπεις που συνδέει την Κάτω Αυστρία με τη Στυρία, μεταξύ των οποίων σχηματίζει φυσικό σύνορο. Βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, σε υψόμετρο 985 μέτρων.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πέρασμα Σέμερινγκ βρίσκεται δυτικά των ορέων Sonnwendstein και Hirschenkogel και ανατολικά του Pinkenkogel. Μαζί με το πέρασμα Βέξελ, το Σέμερινγκ αποτελεί την πιο σημαντική σύνδεση μεταξύ της Κάτω Αυστρίας και της Στυρίας. Το πέρασμα διευκολύνει τις επικοινωνίες της Βιέννης με τα Βαλκάνια μέσω της Στυρίας, με την Ιταλία μέσω της Καρινθίας και με το Ίνσμπρουκ μέσω της άνω κοιλάδας του ποταμού Ενς. Ο πρώτος δρόμος μέσω του περάσματος κατασκευάστηκε το 1728 και ανακατασκευάστηκε το 1839–42.[1] Μπορεί κανείς να το διασχίσει οδικώς μέσω του αυτοκινητόδρομου A2 περνώντας διαμέσου σήραγγας ή μέσω της επαρχιακής οδού S6 περνώντας στην κορυφή του, ή χρησιμοποιώντας τον σιδηρόδρομο που αποτελεί μέρος της νότιας αυστριακής σιδηροδρομικής γραμμής και κατασκευάστηκε μεταξύ 1848 και 1854. Το 1998, η Σιδηροδρομική γραμμή Ζέμερινγκ[2] εγγράφηκε στον Κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο πέρασμα βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό, ενώ λίγο πιο κάτω από το πέρασμα, στην πλευρά της Κάτω Αυστρίας, βρίσκεται το χωριό Maria Schutz και το χωριό Spital am Semmering στη Στυρία. Οι Schottwien και Mürzzuschlag είναι οι πιο κοντινές πόλεις εκατέρωθεν.

Χιονοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χιονοδρομικό κέντρο του Σέμερινγκ, με την ονομασία Zauberberg, φιλοξενεί εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και εκτείνεται μέχρι το όρος Hirschenkogel (υψόμετρο 1340 μέτρα). Είναι ένα μικρό σχετικά χιονοδρομικό κέντρο με μόλις τρεις αναβατήρες (ski lifts) και πίστες 14 χιλιομέτρων, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται για 355 μέτρα κάθετης κατάβασης και οι πίστες του διαθέτουν ένα από τα καλύτερα συστήματα φωτισμού στην Ευρώπη για νυχτερινό σκι.[3]

Νομισματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χαρτονόμισμα των 20 σελινιών του 1968, που κυκλοφορούσε έως το 1989, απεικόνιζε στην πίσω όψη το πέρασμα Σέμερινγκ με μια από τις χαρακτηριστικές οδογέφυρές του και στην μπροστινή όψη τον σχεδιαστή του σιδηροδρόμου Σέμερινγκ, τον Καρλ φον Γκέγκα.

Το πέρασμα εμφανίστηκε επίσης το 2004 σε ένα αναμνηστικό νόμισμα των 25 ευρώ για τα 150 χρόνια του αλπικού σιδηροδρόμου Σέμερινγκ. Στην πίσω όψη του κέρματος μια ατμομηχανή μόλις εξέρχεται από μια σήραγγα διασχίζοντας μια οδογέφυρα.[4]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Amy Tikkanen. «Semmering pass». Encyclopaedia Britannica. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. «Ρομαντικές διακοπές στην Ευρώπη με τρένο». Σ.Ε.Π. ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 14 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. «Χάρτης με τις χιονοδρομικές πίστες». Επίσημος ιστότοπος του χωριού Σέμερινγκ. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «THE 150TH ANNIVERSARY OF THE SEMMERING RAILWAY». Επίσημος ιστότοπος του Νομισματοκοπείου της Αυστρίας. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]