Πέραν των Άλπεων Γαλατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Πέραν των Άλπεων Γαλατία, αργότερα Ναρβωνική Γαλατία

Ο όρος Πέραν των Άλπεων Γαλατία (λατινικά: Gallia Transalpina ή Gallia Ulterior)[1] είναι η ρωμαϊκή ονομασία μιας περιοχής που αρχικά περιλάμβανε σχεδόν το σύνολο της Γαλατίας. Ο όρος δήλωνε τη Γαλατία δυτικά (πέρα, σε σχέση με τη Ρώμη) των Άλπεων. Διακρίνονταν έτσι από την Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία (Gallia cisalpine), η οποία βρισκόταν ανατολικά των Άλπεων και καταλάμβανε τα εδάφη της σημερινής Βόρειας Ιταλίας.

Μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους του νότιου τμήματος αυτής της περιοχής (που αντιστοιχεί περίπου με τις σημερινές πρώην περιοχές Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν, Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή και Ρον-Αλπ) μεταξύ 122 και 118 π.Χ., το όνομα της Πέραν των Άλπεων Γαλατίας άρχισε να υποδηλώνει μόνο αυτά τα κατακτημένα εδάφη. Η περιοχή έλαβε το καθεστώς επαρχίας της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας το 70 π.Χ.[2] Και αργότερα, υπό τον Αύγουστο, η περιοχή πήρε το όνομα Ναρβωνική Γαλατία (Gallia Narbonensis).

Το υπόλοιπο τμήμα της Γαλατίας κατακτήθηκε μεταξύ του 58 και του 51 π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα κατά τη διάρκεια των Γαλατικών Πολέμων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απομνημονεύματα περί του Γαλατικού πολέμου (Ιούλιος Καίσαρας)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gaule transalpine ou Gaule ultérieure, Cicéron, Pro lege Manilia
  2. Frédéric Hurlet (dir.), Rome et l'Occident (iie siècle av. J.-C. - iie siècle apr. J.-C.), Gouverner l'Empire, Rennes, PUR, 2009, p. 31.