Πέδη πυροβόλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέδη πυροβόλου σε πυροβόλο Mauser των 30mm.

Πέδη πυροβόλου ονομάζεται εξάρτημα που τοποθετείται στο στόμιο πυροβόλων όπλων και χρησιμεύει για την μερική ανάσχεση της ανάκρουσης του όπλου. Η πέδη πυροβόλου διαφέρει από τον φλογοκρύπτη, με τον οποίο παρουσιάζει μεν ομοιότητες, αλλά ο οποίος αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό της λάμψης από την εκπυρσοκρότηση.

Πέδη πυροβόλου σε τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Μ107.

Η λειτουργία της πέδης πυροβόλου βασίζεται στην αρχή της δράσης - αντίδρασης. Μετά την έξοδο του βλήματος από την κάνη, η πέδη οδηγεί αέρια της έκρηξης να εκτονωθούν πλευρικά της κάνης -και όχι προς τα εμπρός- περιορίζοντας την δύναμη της ανάκρουσης κατά το ποσοστό που συμβάλει σε αυτή η ορμή των αερίων. Επομένως, για είναι αποδοτική η λειτουργία της πέδης, πρέπει να υπάρχει μεγάλη ποσότητα αερίων, υπό υψηλή πίεση.

Η πέδη πυροβόλου μπορεί ωστόσο να έχει και αρνητικές επιπτώσεις: Συνήθως εμποδίζει την χρήση βλημάτων APDS (των οποίων το περίβλημα τείνει να διαλύεται μέσα στην πέδη), και ενισχύει την ένταση του ήχου της εκπυρσοκρότησης για το πλήρωμα του πυροβόλου. Επίσης, ανάλογα με τον σχεδιασμό της, μπορεί να δημιουργεί έντονη λάμψη, ή να σηκώνει στον αέρα σκόνη λόγω του έντονου στροβιλισμού που προκαλεί.