Πάρκο Μλάντεν Στογιάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πάρκο Μλάντεν Στογιάνοβιτς είναι το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Σερβικής Δημοκρατίας. Βρίσκεται στην Μπάνια Λούκα, στη τοπική κοινότητα Ρόσουλε, μεταξύ της οδού Μλάντεν Στογιάνοβιτς και της Λεωφόρου του Σερβικού Στρατού και καλύπτει μια περιοχή 10 εκταρίων με πανέμορφη βλάστηση. Καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, το πάρκο ζει με "γεμάτους πνεύμονες". Πραγματοποιούνται συναυλίες, μαζεύονται επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, οι δραστηριότητες για παιδιά προσελκύουν πολλά παιδιά και τους συνοδούς τους. Το πάρκο αυτό είναι γνωστό για τα γήπεδα τένις του TC Mladost, στα οποία διεξάγεται το διεθνές τουρνουά τένις ATP Banjaluka Open.

Το όνομα του πάρκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πάρκο πήρε το όνομά του από τον τιμημένο φυσικό και εθνικό ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Μλάντεν Στογιάνοβιτς. Οι γονείς του κατάγονταν από ορθόδοξες οικογένειες και είχαν αποκτήσει οκτώ παιδιά. Ο Μλάντεν ολοκλήρωσε τις ιατρικές σπουδές του στη Βιέννη και με την επιστροφή του στο Πρίγιεντορ το 1930, συχνά θεράπευε φτωχούς δωρεάν και τους έδινε χρήματα για να επιστρέψουν στο σπίτι. Σκοτώθηκε στις 2 Απριλίου 1942 αλλά παραμένει ένα σύμβολο αγάπης και μέριμνας για την ανθρωπότητα.

Σύμβολο νεότητας, αθλήματα και διασκέδαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στο πάρκο υπάρχουν γήπεδα τένις, διάδρομοι για ποδηλασία ή τρέξιμο, μπόουλινγκ, πινγκ πονγκ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο, εξοπλισμός για εξωτερική άθληση, σκάκι, παιδότοποι, ένα σιντριβάνι και μια αίθουσα τροφοδοσίας στο κεντρικό γήπεδο τένις και στις διοικητικές εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου Mladost. Ένα από τα σύμβολα του πάρκου θεωρείται το καταφύγιο που είναι χτισμένο στην καρδιά του πάρκου. Η έμφαση στην ψυχαγωγία δίνεται κατά την ετήσια εκδήλωση Fitness to Health, όπου οι πολίτες μπορούν να αθλούνται δωρεάν επί ενάμισι μήνα με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία προπονητή. Καθ'όλη την διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται συναυλίες, σχολικές αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]