Πάρη Λεβέντη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάρη Λεβέντη
Η Πάρη Λεβέντη στην ταινία Τέρμα τα Δίφραγκα
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πάρη Λεβέντη (Ελληνικά)
Γέννηση29 Οκτωβρίου 1936 (1936-10-29) (87 ετών)
Αθήνα
Εθνικότητα Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΕκπαίδευσηΑμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων, Orlinda Childs Pierce College
ΣπουδέςΩδείο Αθηνών
ΙδιότηταΗθοποιός, σχεδιάστρια κοσμημάτων
Εν ενεργεία1960-1967
ΣύζυγοςΦίλιππος Φυλακτός (1959-1965)
Τζον Ρουζέκι, (1999-)
Τέκνα1
Αδέλφια3
Είδος τέχνηςΚινηματογράφος

Η Πάρη Λεβέντη (επίσημο σημερινό όνομα: Kris Ruzecki) γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1936. Είναι πρώην Ελληνίδα ηθοποιός και σχεδιάστρια κοσμημάτων. Από το 1968 και έπειτα είναι μόνιμη κάτοικος του εξωτερικού, ενώ την Ελλάδα επισκέπτεται κάθε χρόνο για 2-3 εβδομάδες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πάρη Λεβέντη είναι η πρώτη από τις τέσσερις κόρες του Κωνσταντίνου Λεβέντη, χημικού, ιδιοκτήτη επιχείρησης αλουμινίου και της Ουρανίας, κόρης του Ιωάννη Οικονομάκη, ανώτατου αξιωματικού του πυροβολικού, από τη Μάνη, ο οποίος από το 1912 μέχρι το 1922 πήρε μέρος σε όλες τις μάχες και πολέμους της Ελλάδας εκείνα τα χρόνια και πέθανε σε ηλικία 47 ετών από τις κακουχίες των πολέμων εκείνων. Η γυναίκα του Αγγελική Οικονομάκη, η Γιαγιακούλα της Πάρης Λεβέντη, αντί για παραμύθια έλεγε στα τέσσερα κορίτσια ιστορίες από τις μάχες του παππού που δεν γνώρισαν ποτέ. Οι πιο ανατριχιαστικές ήταν αυτές για την Μάχη του Αφιόν Καραχισάρ. Εκεί είχε τραυματιστεί δύο φορές ο παππούς. Οι ιστορίες αυτές κέντρισαν το ενδιαφέρον της Πάρης Λεβέντη για την ιστορία τόσο της Ελλάδας όσο και όλου του κόσμου. Η Γιαγιακούλα ήταν ξαδέρφη του συνταματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, του ήρωα της Αλβανίας.

Το 1948 η Πάρη Λεβέντη έδωσε εξετάσεις στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων στο Ελληνικό (το επίσημο όνομα του τότε ήταν Orlinda Childs Pierce College), και αποφοίτησε το 1954. Αμέσως μετά πήγε στην Αγγλία, στο Frankfield Business College. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πήρε μέρος σε Πανελλαδικές Εξετάσεις της Εταιρείας Υδάτων και στις αρχές Ιανουαρίου του 1957 προσλήφθηκε και έγινε Γραμματέας του Αρχιμηχανικού Χραντ Φενερτζιάν.

Καλλιστεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1959 για ένα στοίχημα που έβαλε με τη παρέα της στο Παλαιό Φάληρο, πήρε μέρος στα Καλλιστεία. Κέρδισε το στοίχημα αφού μπήκε στη τελική δωδεκάδα. Στις 20 Ιουνίου 1959 συμμετείχε στον διαγωνισμό ομορφιάς εκείνης της χρονιάς με παρουσιαστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Χριστίνα Σύλβα. Τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς» κατέκτησε η Ζωή Λάσκαρη, η οποία συμμετείχε με το ψευδώνυμο Αμαρυλλίς, ενώ τον τίτλο «Μις Ελλάς» τον κέρδισε η Υακίνθη Καραβίτη. Η Πάρη Λεβέντη με το ψευδώνυμο Καρυάτις κέρδισε τον τίτλο της «Ελληνίς 1959».[1] Στις αρχές Αυγούστου του 1959 ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, και στις 7 Αυγούστου 1959 πήρε τον τίτλο «Μις Ευρώπη» και μετά τον τίτλο «Βασίλισσα της Διεθνούς Ομορφιάς».[2]

Κινηματογραφική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1960 η Λεβέντη έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία «Η αυγή του θριάμβου» σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Φυλακτού και σε παραγωγή της δικής της εταιρείας, Ρίσσα Φιλμ. Ακολούθησαν οι ταινίες Η ζωή μου αρχίζει με σένα» (1961) και «Τέρμα τα δίφραγκα» (1962), πάλι παραγωγές της Ρίσσα Φιλμ. Το 1962 γύρισε δύο ταινίες με τον Θανάση Βέγγο, ο βασιλιάς της γκάφας και Ζήτω η τρέλα, επίσης την ταινία «Το καλοκαίρι της οργής με τον Κώστα Κακκαβά. Η τελευταία της ταινία ήταν οι «Υπερήφανοι αετοί» σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Φυλακτού, (χατήρι στη κόρη της που ήθελε οι γονείς της να συνεργαστούν πάλι).

Τον Αύγουστο 1962 παραιτήθηκε από την Εταιρεία Υδάτων. Μέχρι τότε μπορούσε να δουλεύει στην Εταιρεία και συγχρόνως να γυρίζει τις ταινίες γιατί ήταν η ίδια η παραγωγός τους και τα γυρίσματα γινόντουσαν όποτε μπορούσε εκείνη. Επίσης όλες οι εσωτερικές σκηνές γυρίζονταν στο πατρικό της σπίτι, όπου ζούσε με τον Φίλιππο Φυλακτό και τη κόρη τους. Όταν όμως είχε τη πρόταση για τις δύο ταινίες με τον Θανάση Βέγγο από την εταιρεία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, που γυρίστηκαν στη Κω, αποφάσισε ν' αφήσει μετά από έξι σχεδόν χρόνια την θέση της στην Εταιρεία Υδάτων.

Μετέπειτα σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φθινόπωρο του 1962 η Πάρη Λεβέντη μπήκε στη Σχολή του Ωδείου Αθηνών και αποφοίτησε το 1965. Στη καλοκαιρινή σαιζόν του 1965 έπαιξε στο θίασο Μίμη Φωτόπουλου στο έργο του Νίκου Τσιφόρου «Πάρτυ για νέους». Στη χειμερινή σαιζόν 1965-1966 ήταν στο θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα στο έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Υπάρχει και φιλότιμο». Τελικά πήγε τουρνέ στη Γερμανία με το θίασο Αναλυτή/Ρηγόπουλου.

Στην τηλεόραση επιμελήθηκε και παρουσίασε την εβδομαδιαία ζωντανή εκπομπή «Βιτρίνες της εβδομάδος» το 1967.

Αποχώρηση από την Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1968 μετακόμισε στο Λονδίνο με τη μητέρα της και τη κόρη της. Εκεί άνοιξε δύο μπουτίκ γυναικείας μόδας, κοντά στο αγγλικό πολυκατάστημα Harrods. Η κόρη της σπούδασε στο Λονδίνο και τη δεκαετία του 1980 πήρε το πτυχίο της αρχιτεκτονικής. Έχει συνολικά τέσσερα πανεπιστημιακά πτυχία. Το τέταρτο είναι το Cambridge University Master Degree στη δεκαετία του 1990. Tην ίδια δεκαετία, η Πάρη Λεβέντη έκλεισε τις μπουτίκ, μπήκε στο Πανεπιστήριο Brunel του Λονδίνου και ακολούθησε ένα σύνθετο τμήμα - Ευρώπη του Μεσοπολέμου, Αμερικανικοί Θρησκευτικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Ιουδαισμός και Ισλάμ.

Σχεδιάστρια κοσμημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία 21 χρόνια η Πάρη Λεβέντη σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα με την επωνυμία Pari. Το σπίτι της και το στούντιό της είναι στην Ουαλία, στη Μεγάλη Βρετανία. Από το 2002 μέχρι το 2014 ήταν μέλος του όμιλου Origin, που τα 34 μέλη του ήταν από τους πιο ξεχωριστούς αντιπροσώπους arts and crafts της Ουαλίας. Το Σεπτέμβριο του 2014 το Εμπορικό Επιμελητήριο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο δήμαρχος της Carmarthen, της ανέθεσαν να οργανώσει και να επιμεληθεί την αναζωογόνηση του πιο σημαντικού τμήματος της πόλης για την περίοδο των χριστουγενιάτικων μηνών. Για τέσσερις μήνες συνεργάστηκε με 42 μαγαζιά, 5 γκαλερί και 15 επιχειρήσεις. Επίσης παράλληλα διατηρούσε εκείνη την εποχή δύο μπουτίκ σε ξενοδοχεία της περιοχής. Τα κοσμήματα Pari είχαν το δικό τους website Pari unique creations by Kris Ruzecki. Σήμερα τα κοσμήματα μπορεί να τα βρει κανείς σε δύο μαγαζιά στη περιοχή του Carmarthen. Τα κοσμήματα Pari και τα πλεκτά Rissa παίρνουν μέρος σε εκθέσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ουαλία. Τα τελευταία τρία χρόνια η Πάρη Λεβέντη είναι μέλος του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Aberystwyth με μεγάλη επιτυχία. Με τον άντρα της αγόρασαν ένα σπίτι στη Φλόριντα και από καιρό σε καιρό επισκέπτονται την Αμερική για δυο-τρεις μήνες για να προωθήσουν τα κοσμήματά της. Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν της αρέσει το κλίμα στη Φλόριντα, εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και υγρασίας που έχει. Από το Μάιο 2015 δεν έχει ξαναπάει στη Φλόριντα και όλες οι συναλλαγές με την Αμερική γίνονται με το ταχυδρομείο.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επιστροφή της από την Κωνσταντινούπολη η Πάρη Λεβέντη σε μια καλλιτεχνική εκδήλωση στην Αθήνα γνώρισε το σκηνοθέτη Φίλιππο Φυλακτό. Ο γάμος τους έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 1959. Ήταν ο πρώτος γάμος της Λεβέντη και ο δεύτερος του Φυλακτού. Το Σεπτέμβριο 1960 γεννήθηκε η κόρη τους Αγάπη. Το 1962 η Πάρη Λεβέντη υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και στις 17 Μαΐου 1965 και επίσημα πια το ζεύγος Λεβέντη - Φυλακτού χώρισε.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1999 η Πάρη Λεβέντη παντρεύτηκε τον καθηγητή Τζον Ρουζέκι (John Ruzecki), έτσι πήρε το σημερινό επίσημο όνομά της, Kris Ruzecki.

Η Πάρη Λεβέντη είναι τα τελευταία 50 χρόνια χορτοφάγος. Η ίδια δεν χρησιμοποιεί πια μέικ-απ, δεν πάει σε κομμωτήρια, ούτε σε ινστιτούτα καλλονής, δεν χρησιμοποιεί κρέμες, αλλά ούτε οδηγεί αυτοκίνητο. Περπατάει όμως τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε χρόνο για 2-3 εβδομάδες και διατηρεί στενή επαφή με συγγενείς και φίλους, μερικοί από τους οποίους είναι από τα παιδικά της χρόνια.

Πλήρης Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος
Έτος Τίτλος Ρόλος Παρ.
1960 Η αυγή του θριάμβου Μαρία
1961 Η ζωή μου αρχίζει με σένα Νανά
1962 Ζήτω η τρέλα Μάρθα [3]

[4]

Βασιλιάς της γκάφας Μαίρη [5]
Τέρμα τα δίφραγκα Ρίτα
Το καλοκαίρι της οργής σύζυγος
1971 Υπερήφανοι αετοί κατάσκοπος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η συμμετοχή της Πάρη Λεβέντη στα καλλιστεία του 1959». enimerotiko.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2020. 
  2. «Πάρη Λεβέντη: Η «μονομαχία» με τη Ζωή Λάσκαρη στην πασαρέλα και οι ταινίες με τον Θανάση Βέγγο». gossip-tv.gr. 24 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2021. 
  3. Δελβερούδη, Ελίζα-Άννα (2004). Οι νέοι στις κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου 1948-1974. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. σελ. 191. 
  4. «Ζήτω η τρέλλα». karagiannis-karatzopoulos.com. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2021. 
  5. «Βασιλιάς της γκάφας». karagiannis-karatzopoulos.com. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]