Πάουλ Έρενφεστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάουλ Έρενφεστ
Paul Ehrenfest.jpg
Γέννηση
Τόπος γέννησης Βιέννη
Θάνατος
Τόπος θανάτου Άμστερνταμ
Εθνικότητα Εβραίοι
Υπηκοότητα Βασίλειο των Κάτω Χωρών και Αυστρία
Σύζυγος Τατιάνα Αφανάσγιεβα
Τέκνα Τατιάνα Πάβλοβνα Έρενφεστ
Σπουδές Technische Hochschule, Πανεπιστήμιο της Βιέννης και Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν
Διδακτορικός καθηγητής Λούντβιχ Μπόλτσμαν
Επάγγελμα/
ιδιότητες
φυσικός, θεωρητικός φυσικός, καθηγητής πανεπιστημίου και μαθηματικός
Εργοδότης Πανεπιστήμιο του Λέιντεν ()
Ακαδημαϊκός τίτλος Διδάκτωρ
Φοιτητές του Samuel Goudsmit
Commons page Wikimedia Commons

Ο Πάουλ Έρενφεστ (Paul Ehrenfest, 18 Ιανουαρίου 188025 Σεπτεμβρίου 1933) ήταν Αυστριακός φυσικός και μαθηματικός. Πέρασε άσχημα σχολικά χρόνια, μιας και, ως Εβραίος, ήταν δακτυλοδεικτούμενος στο σχολείο και έχασε και τους δυο γονείς του σε νεαρή ηλικία. Σαν διέξοδο από τη δυστυχία της ζωής του είδε τα Μαθηματικά και τη Φυσική, την οποία αγάπησε χάρη στον Λούντβιχ Μπόλτζμαν, που υπήρξε δάσκαλός του. Παρά την εκτίμηση που του έτρεφαν οι σύγχρονοί του φυσικοί, έμεινε χρόνια χωρίς ακαδημαϊκή θέση. Μετά από ένα διάστημα στην Αγία Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τη γυναίκα του Τατιάνα Αλεξέγεβνα, τελικά το 1912 τον προσέλαβε το πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία. Εκεί έκανε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του και κέρδισε τη φήμη του καλύτερου δασκάλου της γενιάς του κατά τον Αϊνστάιν, με τον οποίο ήταν προσωπικός φίλος, όπως και με τον Μπορ.

Είχε πολλές σημαντικές συνεισφορές στη Στατιστική Φυσική, την Κβαντομηχανική (μεταξύ άλλων εργασίες για τη φύση του φωτονίου,τη στατιστική της Κβαντομηχανικής και το γνωστό πλέον σαν Θεώρημα του Έρενφεστ), τη Θερμοδυναμική και τις μετατροπές φάσεων.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Έρενφεστ ένιωσε να χάνει την επαφή με τη Φυσική που τόσο αγάπησε, καθώς δεν μπορούσε να συμβαδίσει με την επανάσταση της Κβαντομηχανικής. Εκτός απ' αυτό, ένα απ' τα παιδιά του γεννήθηκε καθυστερημένο. Όλα αυτά τα χρόνια ατυχίας, δυστυχίας και αμφιβολίας για τις ικανότητές του τελικά τον κατέβαλλαν και, στις 23 Σεπτέμβρη του 1933, αυτοκτόνησε αφού πρώτα πυροβόλησε τον γιο του.