Πάουλ Έρενφεστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάουλ Έρενφεστ
Paul Ehrenfest.jpg
Γέννηση 18  Ιανουαρίου 1880
Τόπος γέννησης Βιέννη[1]
Θάνατος 25  Σεπτεμβρίου 1933
Τόπος θανάτου Άμστερνταμ[1]
Εθνικότητα Εβραίοι
Υπηκοότητα Βασίλειο των Κάτω Χωρών και Αυστρία
Σύζυγος Τατιάνα Αφανάσγιεβα
Τέκνα Τατιάνα Πάβλοβνα Έρενφεστ
Ερευνητικός τομέας θεωρητική φυσική
Σπουδές Technische Hochschule, Πανεπιστήμιο της Βιέννης και Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν
Διδακτορικός καθηγητής Λούντβιχ Μπόλτσμαν
Επάγγελμα/
ιδιότητες
φυσικός, θεωρητικός φυσικός, καθηγητής πανεπιστημίου και μαθηματικός
Εργοδότης Πανεπιστήμιο του Λέιντεν (1912)
Ακαδημαϊκός τίτλος Διδάκτωρ
Φοιτητές του Samuel Goudsmit
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάουλ Έρενφεστ (Paul Ehrenfest, 18 Ιανουαρίου 188025 Σεπτεμβρίου 1933) ήταν Αυστριακός φυσικός και μαθηματικός. Πέρασε άσχημα σχολικά χρόνια, μιας και, ως Εβραίος, ήταν δακτυλοδεικτούμενος στο σχολείο και έχασε και τους δυο γονείς του σε νεαρή ηλικία. Ο δάσκαλός του Λούντβιχ Μπόλτζμαν τον έκανε και αγάπησε τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Μετά από ένα διάστημα στην Αγία Πετρούπολη, όπου πήγε με τη σημαντική μαθηματικό ρωσίδα γυναίκα του Τατιάνα Αλεξέγεβνα, τελικά προσελήφθη καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία ως διάδοχος του Λορέντς το 1912. Εκεί έκανε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του και κέρδισε τη φήμη του καλύτερου δασκάλου της γενιάς του κατά τον Αϊνστάιν, με τον οποίο ήταν προσωπικός φίλος, όπως και με τον Μπορ.

Είχε πολλές σημαντικές συνεισφορές στη Στατιστική Φυσική, την Κβαντομηχανική (μεταξύ άλλων εργασίες για τη φύση του φωτονίου,τη στατιστική της Κβαντομηχανικής και το γνωστό πλέον σαν Θεώρημα του Έρενφεστ), τη Θερμοδυναμική και τις μετατροπές φάσεων.

Ο Έρενφεστ δεν ήθελε να συμβαδίσει με την επανάσταση της Κβαντομηχανικής την οποία θεωρούσε λανθασμένη. Όλα αυτά τα χρόνια δυστυχίας και αμφιβολίας τον κατέβαλλαν και, στις 23 Σεπτέμβρη του 1933, αυτοκτόνησε αφού πρώτα πυροβόλησε τον γιο του που υπέφερε από ανίατη ασθένεια.