Πάβλε Σίμιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάβλε Σίμιτς
Γέννηση1818
Νόβι Σαντ, Αυστριακή Αυτοκρατορία
Θάνατος17 Ιανουαρίου 1876,
Αυστροουγγαρία
Τόπος ταφήςAlmaš cemetery (45°16′5″ s. š., 19°49′43″ v. d.)
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Σερβίας
ΙδιότηταΖωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάβλε Σίμιτς (σερβικά κυριλλικά: Павле Симић, γεννηθείς το 1818 στο Νόβι Σαντ και αποβιώσας στις 17 Ιανουαρίου 1876 στο Νόβι Σαντ) ήταν Σέρβος ζωγράφος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάβλε Σίμιτς ήταν γόνος οικογένειας εμπόρων. Έχοντας χάσει τους γονείς του σε νεαρή ηλικία, την φροντίδα του ανέλαβε ο πάππος του, ο οποίος ήταν ιερέας στη Στάρα Κανγίζα, όπου από θαυμασμό προς το ζωγραφισμένο εικονοστάσιο από τον Τεοντόρ Ίλις Τσέσλγιαρ και το οποίο ευρισκόταν εντός της εκκλησίας της πόλεως, αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Πραγματοποίησε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο Σόμπορ και τη Σουμπότιτσα, ενώ στην συνέχεια σπούδασε ζωγραφική στο Νόβι Σαντ, στο εργαστήριο της Αλοΐζα Καστάγκνι, Ιταλίδας καταγόμενης από τη Μάντοβα. Τον Δεκέμβριο του 1837, εγκαταστάθηκε στη Βιέννη, όπου και παρακολούθησε μαθήματα της Ακαδημίας Καλών τεχνών, ενώ σπούδασε ιστορική ζωγραφική έως το 1841.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συνέλευση του Μαΐου, από τον Πάβλε Σίμιτς.

Ο Σίμιτς ασχολήθηκε κυρίως με την ζωγραφική εικονοστασίων και πορτραίτων.

Μεταξύ των έργων του, περιλαμβάνονται το εικονοστάσιο της εκκλησίας του Μοναστηριού του Κούβεζντιν (1849)[1], καθώς και εκείνο της εκκλησίας του Σάμπατς (1853-1856). Εργάστηκε στο Στάρι Φούτογκ (1855), ζωγράφισε το εικονοστάσιο της εκκλησίας του Τζούρτζεβο στην περιοχή του Σάικασκα (1857), εκείνο της Εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου του Πίρος (σημερινό Ρούμενκα)[2], καθώς και εκείνο της Εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ του Σέντα (1859)[3]. Εργάστηκε, ακόμη στη ζωγραφική διακόσμηση της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Νόβι Σαντ (1863)[4] και του παρεκκλησίου του Πλάτον Ατανάτσκοβιτς, εντός του Κοιμητηρίου του Άλμας στο Νόβι Σαντ (1864). Στην συνέχεια, εργάστηκε στη ζωγραφική διακόσμηση της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Μπάσαϊντ, στο Μπανάτο (1864-1866)[5], της εκκλησίας του Μοναστηριού της Οραχόβιτσα στη Σλαβονία (1867), της εκκλησίας της Γκλίνα (1866-1868), της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου του Σόμπορ (1870-1873)[6] και της Παρεκκλησίου Χάρις του Ζέμουν (1874)[7].

Ο Σίμιτς είναι ακόμη περισσότερο γνωστός ως ζωγράφος πορτραίτων. Μεταξύ των πορτραίτων του, αξίζει να αναφερθούν τα Probojčević, Čovek u belom prsluku ή Prote Mateja τα οποία αποτελούν μερικά εκ των κορυφαίων της σερβικής ζωγραφικής των μέσων του 19ου αιώνα. Μεταξύ των μικρού μεγέθους πορτραίτων του περιλαμβάνονται εκείνο της Αγκριπίνα Γκρούγιτς, καθώς και εκείνο της ποιήτριας Μίλιτσα Στογιαντίνοβιτς-Σρπκίνγια.

Ήταν, επίσης, ο δημιουργός σειράς ιστορικών ζωγραφικών πινάκων, των οποίων, ωστόσο, τμήμα έχει, σήμερα, χαθεί.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σερβικά) «Manastir Kuveždin». http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  2. (Σερβικά) «Srpska Pravoslavna crkva Sv. apostola Petra i Pavla, Rumenka». http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  3. (Σερβικά) «Srpska Pravoslavna crkva Sv. Arhanđela Mihajla». http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  4. (Σερβικά) «Nikolajeskava crkva, Novi Sad». http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  5. «Εκκλησία Αγίου Νικολάου του Μπάσαϊντ». http://www.eparhijabanatska.rs (στα Σερβικά). Ιστοσελίδα της Επαρχίας του Μπάνατ. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2016.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  6. (Σερβικά) «Srpska Pravoslavna crkva Sv. Georgija, Sombor». http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  7. (Σερβικά) «Crkva Sv. Dimitrija». http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Σερβοκροάτικα) I. Kukuljević, Slovnik umjetnikah jugoslavenskih, Zagreb, 1860
  • (Σερβοκροάτικα) V. Petrović et Milan Kašanin, Srpska umetnost u Vojvodini, Novi Sad, 1927
  • (Σερβοκροάτικα) V. Stajić, Novosadske biografije, Novi Sad, 1940, 1942-1949