Ο βουβός προφήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο βουβός προφήτης
ARTSYBUSHEV The Dictatorship of the Proletariat (1918) - p16.jpg
Σκίτσο του Λέων Τρότσκι (σε πρώτο πλάνο), του 1918
Συγγραφέας Γιόζεφ Ροτ
Είδος μυθιστόρημα

Ο βουβός προφήτης, (γερμ. Der stumme Prophet) είναι μυθιστόρημα του Αυστριακού λογοτέχνη Γιόζεφ Ροτ γραμμένο το 1929. Έχει γίνει γνωστό ως το «μυθιστόρημα του Τρότσκι»

Το μυθιστόρημα είναι αποτέλεσμα της τετράμηνης παραμονής του Ροτ στην Σοβιετική Ένωση το 1926 και σκιαγραφεί τον Ρώσο επαναστάτη Λέων Τρότσκι, που τότε είχε αρχίσει να πέφτει στη δυσμένεια του καθεστώτος. Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο "Kiepenheuer & Witsch" το μυθιστόρημα μπορεί σήμερα να διαβαστεί σαν μια προφητεία, αφού τα εγκλήματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων δεν είχαν ακόμα γίνει. [1]

Ο Ροτ δημοσίευσε από αυτό το μυθιστόρημα ένα μεγάλο απόσπασμα που δημοσιεύτηκε το 1929 στο βερολινέζικο φιλολογικό περιοδικό Neue Rundshau. Τον ίδιο χρόνο είχε επίσης δημοσιεύσει ένα ακόμα εκτενές απόσπασμα με τίτλο «Ein Kapitel Revolution» (Ένα κεφάλαιο της Επανάστασης) που εντάχτηκε σε μια ανθολογία. Όταν αργότερα καταλογογραφήθηκαν τα χειρόγραφά του, που είχαν τότε περιέλθει στο "Ίδρυμα Λέο Μπεκ" της Νέας Υόρκης" (Leo Baeck Institute), τα κείμενα ενοποιήθηκαν και προέκυψε το βίβλίο. [2]

Πρωτοδημοσιεύτηκε ολόκληρο στη εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung", από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου 1965. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και σε βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο "Kiepenheuer & Witsch" ενώ τον αμέσως επόμενο χρόνο (1966) κυκλοφόρησε και στα αγγλικά.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρέντερικ Κάργκαν, ο ήρωας του βιβλίου, γεννήθηκε στην Οδησσό από Αυστριακό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Ωστόσο την παιδική του ηλικία την πέρασε στη Τεργέστη, μαζί με την μητέρα του. Θα μετοικήσει στη Βιέννη, για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιό της, και εκεί θα πρωτοέρθει σε επαφή με τις κομμουνιστικές ιδέες και θα πάρει μέρος στην οργάνωση της Ρωσικής Επανάστασης. Ύστερα από πολλές περιπέτειες και αφού ο πρώην σύντροφός του Σαβέλλι (Στάλιν) είχε εγκαταστήσει μια απολυταρχική εξουσία, ο Κάργκαν οικειοθελώς θα εξοριστεί μαζί με τους αντιφρονούντες συντρόφους στη Σιβηρία, αφού αδυνατεί να προδώσει τις ιδέες του και να αφομοιωθεί στη νέα τάξη πραγμάτων.

Ελληνικές εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα 1981, σε μετάφραση Σωτήρη Χαλικιά· επανέκδοση από τον ίδιο οίκο: Αθήνα 2005.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.kiwi-verlag.de/buch/der-stumme-prophet/978-3-462-02469-2/
  2. Sidney Rosenfeld: "Understanding Joseph Roth", University of South Carolina, 2001, σελ. 36