Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ
(The Man Who Never Was)
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΡονάλντ Νιμ
ΠαραγωγήΑντρέ Χακίμ
ΣενάριοΈγουεν Μόντγκου και Νάιτζελ Μπάλσχιν
Βασισμένο σεThe Man Who Never Was
ΠρωταγωνιστέςΚλίφτον Γουέμπ, Γκλόρια Γκράχαμ, Στίβεν Μπόιντ, Λόρενς Νεϊσμίθ, Σίριλ Κούζακ, Μάικλ Χόρντερν, Ρόμπερτ Φλέμινγκ, Τζέφρεϊ Κιν, Έγουεν Μόντγκου, Πίτερ Σέλερς, Αντρέ Μορέλ, Τέρενς Λόνγκντον, Μάoυλτρι Κέλσαλ, Ζοζεφίν Γκρίφιν, Άλαν Κάθμπερτσον, Γουίλιαμ Ράσελ και Φρανσουά Περιέ
ΜουσικήΆλαν Ρόσθορν
ΦωτογραφίαΌσβαλντ Μόρις
ΜοντάζΠίτερ Τέιλορ
Εταιρεία παραγωγήςSumar Productions
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολή15  Μαρτίου 1956
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ (αγγλικά: The Man Who Never Was) είναι Βρετανική κατασκοπευτική ταινία του 1956 σε σκηνοθεσία Ρόναλντ Νιμ και σενάριο των Έβαν Μόντακιου και Νάιτζελ Μπάλτζιν βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Έβαν Μόνταγκιου. Πρωταγωνιστούν οι Κλίφτον Γουέμπ, Γκλόρια Γκράχαμ, Ρόμπερτ Φλέμινγκ και η Τζοζέφιν Γκρίφιν.

Ο Άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ πήρε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα το 1956 του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών [1] και ο σεναριογράφος Νάιτζελ Μπάλτζιν κέρδισε το Βραβείο BAFTA για το έτος αυτό.[2]

Η ταινία διαδραματίζεται στο Λονδίνο την άνοιξη του 1943. Οι Βρετανοί ανησυχούν για τη ενίσχυση της Σικελίας ως γερμανικό προπύργιο και ψάχνουν για ένα σχέδιο για να σώσουν, πολλές από τις ζωές των στρατιωτών τους και όσο το δυνατόν να πιάσουν στον ύπνο τους Γερμανούς στρατιώτες από την αναμενόμενη επίθεση.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έβαν Μόνταγκιου, ενώ εργάζεται για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σκέφτεται ένα λαμπρό σύστημα για να ξεγελάσει τους Γερμανούς ως προς το σημείο της επίθεσης. Χρησιμοποιεί το πτώμα ενός βρετανού πολίτη που πρόσφατα πέθανε από πνευμονία και το μεταμφιέζει σε έναν εικονικό Ταγματάρχη τον Γουίλιαμ Μάρτιν, ντύνοντάς τον με στρατιωτική στολή, και τοποθετεί σ' αυτόν μεταξύ άλλων μια ψευδή ταυτότητα, υποδεικνύοντας ότι είναι σε μια ειδική υπηρεσία, ένα ερωτικό γράμμα από τη φίλη του, και μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον ναύαρχο Μαουντμπάτεν που αναφέρει ότι ο σχεδιασμός είναι να επιτεθούν στην Ελλάδα, αντί για τη Σικελία. Ο βοηθός του Μόνταγκιου, υπολοχαγός Τζορτζ Άκρες, τον βοηθά να πάρει το πτώμα από ένα νοσοκομείο και το βάζει σε ένα πλοίο που θα το ρίξει στις ακτές της ουδέτερης Ισπανίας, όπου εύκολα θα βγεί στην ξηρά λόγω της ισχυρής παλίρροιας και θα επιτρέψει στους Γερμανούς να πιστέψουν ότι ο Μάρτιν ήταν σε αεροπορικό δυστύχημα και πέθανε από πνιγμό ελπίζοντας ότι στην πόλη που έχουν επιλέξει, κατοικεί ένας γνωστός γερμανός κατάσκοπος, ο οποίος θα κάνει μια έκθεση στους ανωτέρους του. Η Ισπανία επελέγη επίσης επειδή δεν διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να εξετάσει ενδελεχώς το πτώμα για την αιτία του θανάτου.

Η Παμ, η οποία εργάζεται στο γραφείο του Μόνταγκιου και κρυφά τον αγαπά, αρχικά επιλέγεται για να γράψει την ερωτική επιστολή. Όμως, η συγκάτοικός της, Λούσι Σέργουντ, η οποία εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος και διατηρεί σχέση με ένα βρετανό πιλότο, αναλαμβάνει και γράφει το γράμμα αυτή και έτσι γίνεται η φίλη του ψεύτικου Ταχματάρχη. Στο τελευταίο μέρος της ταινίας περιγράφετε πόσο μεθοδικά τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Βρετανοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις λειτουργίες των μυστικών υπηρεσιών τους προς όφελός τους. Οι Γερμανοί στέλνουν ένα πράκτορα από την Ιρλανδία στο Λονδίνο, για να κάνει έρευνες και να διαπιστώσει αν ο Ταγματάρχης Μάρτιν υπήρξε πραγματικά. Ο πράκτορας Πάτρικ Ο'Ρέιλι ελέγχει, που ο Ταχματάρχης Μάρτιν αγόρασε τα πουκάμισα του, πως έγινε μέλος στο συλλόγο του, καθώς επίσης ερευνά τον τραπεζικό του λογαριασμό του και το πιο σημαντικό ελέγχει τη Λούσι για τη σχέση της με τον Μάρτιν.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική ακρίβεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιχείρηση Κιμάς (αγγλικά:Operation Mincemeat) περιελάμβανε την απόκτηση και το ντύσιμο ενός ανθρώπινου πτώματος ως "Ταγματάρχης Γουίλιαμ Μάρτιν" και την τοποθέτησή του στη θάλασσα κοντά στη Χουέλβα της Ισπανίας. Τοποθετήθηκε στο πτώμα ένας χαρτοφύλακας που περιείχε ψεύτικες επιστολές που δήλωναν ψευδώς ότι η συμμαχική επίθεση θα ήταν ενάντια στη Σαρδηνία και την Ελλάδα και όχι στη Σικελία, η οποία ήταν τελικά το πραγματικό σημείο εισβολής.[3] Όταν βρέθηκε το πτώμα, η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών παρέδωσε αντίγραφα των εγγράφων στη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών, τα οποία στη συνέχεια τα διαβίβασαν στην Ανώτατη Διοίκηση. Το τέχνασμα ήταν τόσο επιτυχημένο που οι Γερμανοί εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι η Σαρδηνία και η Ελλάδα ήταν οι επιδιωκόμενοι στόχοι εβδομάδες μετά την έναρξη των προσγειώσεων στη Σικελία.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα της Βόρειας Αμερικής το 1956.[4]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Radio Times έγραψαν ότι «η ταινία μπορεί να φαίνεται υπερβολικά σεβαστή από τα σημερινά πρότυπα. Αλλά αυτή εξακολουθεί να είναι μια κρίσιμη ιστορία κατασκόπων ενός πολέμου που αξίζει να την παρακολουθήσετε».[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Festival de Cannes: The Man Who Never Was». festival-cannes.com. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2009. 
  2. «BAFTA Awards». awards.bafta.org. 
  3. «Η Επιχείρηση Κιμάς». history.com. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. (Αγγλικά)
  4. 'The Top Box-Office Hits of 1956', Variety Weekly, 2 January 1957
  5. «The Man Who Never Was – review - cast and crew, movie star rating and where to watch film on TV and online». Radio Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]