Ο Πιλότος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Πιλότος
The Pilot A Tale of the Sea.jpg
Συγγραφείς Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ
Είδη ιστορικό μυθιστόρημα
δεδομένα

Ο Πιλότος (The Pilot: A Tale of the Sea) είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1824. Θέμα του είναι η ζωή ενός ναυτικού κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του Κούπερ και η πρώτη του θαλασσινή ιστορία. Ο Κούπερ, ο οποίος ήταν ναυτικός στο επάγγελμα, το έγραψε για να αποδείξει ότι ένας που είχε ζήσει στις θάλασσες μπορούσε να γράψει ένα καλύτερο μυθιστόρημα από τον "Πειρατή" (1822) του Γουόλτερ Σκοτ, που ήταν στεριανός. Στην πραγματικότητα όμως γράφτηκε με πρόθεση μίας νέας φυγής στον κόσμο των περιπετειών. Το μυθιστόρημα αυτό άσκησε τέτοια μεταδοτική μαγεία ώστε ο συγγραφέας του, χωρίς να το ξέρει, ελάνσαρε τη μόδα για όλα τα μεταγενέστερα θαλασσινά μυθιστορήματα και προσδιόρισε το χρώμα τους.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση του μυθιστορήματος είναι εμπνευσμένη από την Αμερικανική Επανάσταση και εκτυλίσσεται στις ακτές της ανατολικής Αγγλίας.

Το αμερικανικό Επιτελείο είχε μία σημαντική αποστολή να επιτελέσει ανάμεσα στις επικίνδυνες ξέρες και στους ύφαλους της αγγλικής ακτής. Η μυστική αυτή αποστολή ανατέθηκε στον πλοίαρχο Μάνσον, που ξεκίνησε με δύο πλοία και με επικεφαλής πληρωμάτων δύο γενναίους υποπλοιάρχους, τον Μπαρνστέιμπλ και τον Γκρίφιθ. Όταν τα πλοία έφτασαν στον προορισμό τους, ο πλοίαρχος διέταξε τον υποπλοίαρχο Μπαρνστέιμπλ να επιβιβασθεί στη φαλαινόβαρκά του και να τραβήξει ανάμεσα απ' τα βράχια για την ακτή.

Η διαταγή του πλοιάρχου ήταν παραλάβει ένα μυστηριώδες πρόσωπο, που το ονόμαζαν αόριστα ο Πιλότος. Ο Μπαρνστέιμπλ πήρε το σύνθημα και το παρασύνθημα για να γνωρισθεί με τον Πιλότο και τράβηξε, με κίνδυνο να τσακισθεί πάνω στους υφάλους, για την ακτή, όπου σε λίγο αποβιβάσθηκε σώος. Χωρίς να χάσει καιρό επιδόθηκε στην έρευνα για την ανεύρεση του μυστηριώδους Πιλότου. Δεν άργησε να αντιληφθεί μία σκιά που παραμόνευε στους κοντινούς θάμνους. Τράβηξε το πιστόλι του και κάλεσε τον Πιλότο να παρουσιαστεί. Όμως από τους θάμνους βγήκε μία νεαρή και όμορφη κοπέλα, ντυμένη ανδρικά. Ο νεαρός υποπλοίαρχος γρήγορα συνήλθε από την έκπληξή του και με φανερή χαρά αναγνώρισε ότι η κοπέλα ήταν η Κάθριν Πλόουντεν, το όμορφο κορίτσι από την Αμερική, που του είχε ορκισθεί ότι θα τον παντρευτεί.

Το πώς βρέθηκε η Κάθριν εκεί κρύβει μία ιστορία: ο συνταγματάρχης Χάουαρντ, η ανηψιά του Σεσίλια και η εξαδέλφη της Κάθριν, ζούσαν σε μία φυτεία στην Καρολίνα, όταν ξέσπασε η Αμερικανική Επανάσταση. Ο συνταγματάρχης, πιστός στο στέμμα, έφυγε στην Αγγλία με τις δύο προστατευόμενές του και εγκαταστάθηκε εκεί σ' ένα κτήμα. Όταν ακούστηκε ότι δύο αμερικανικά πλοία είχαν φανεί έξω από τα αγγλικά παράλια, η Κάθριν κατέβηκε στην ακτή με σκοπό να βρει τρόπο να απελευθερωθεί η ίδια και η εξαδέλφη της από το θείο τους, που τις είχε κάτω από αυστηρή επίβλεψη.

Ενώ ο Μπαρνστέιμπλ και η Κάθριν ήταν απορροφημένοι στη συζήτηση, ένας ξένος παρουσιάστηκε ξαφνικά. Αφήνοντας την Κάθριν ο Μπαρνστέιμπλ προχώρησε προς τον ξένο και του είπε το σύνθημα. Αμέσως εκείνος απάντησε με το παρασύνθημα. Ήτανε ο Πιλότος. Χωρίς να χάσει καιρό ο Μπαρνστέιμπλ αποχαιρέτησε την Κάθριν, αφού της υποσχέθηκε ότι θα γυρίσει να την πάρει, και παίρνοντας τους άνδρες του και τον Πιλότο έσπευσαν προς τη φρεγάδα. Όταν σε λίγο παρουσίασαν τον Πιλότο στον πλοίαρχο Μάνσον, ο τελευταίος είπε πως δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος που γύρευε.

Προ της επιμονής του ξένου, ο πλοίαρχος Μάνσον πείσθηκε ότι ήταν ο αναζητούμενος, αλλά τον βρήκε πολύ αλλαγμένο. Τόσο πολύ αλλαγμένο ώστε να μην τον αναγνωρίζουν ούτε οι εχθροί του ούτε οι φίλοι, του παρά μόνο όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Η συνέχεια της ιστορίας είναι γεμάτη από αναπάντεχες περιπέτειες και ηρωισμούς για την εξέλιξη της μυστικής αποστολής των ναυτικών. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Τζον Πολ Τζόουνς, ο οποίος εμφανίζεται όπως πάντα μελαγχολικός με σκοτεινό παρελθόν και με ακόμα σκοτεινότερη μοίρα. Άλλος χαρακτήρας είναι ο Λονγκ Τομ Κόφιν, ο οποίος συγκρίνεται με τον Χάρβεϊ Μπερτς και τον Ναθαναήλ Μπάμπο από άλλα μυθιστορήματα του Κούπερ.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]