Ο Πιανίστας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την ομώνυμη ταινία, δείτε: Ο πιανίστας (ταινία).
Ο Πιανίστας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Οκτωβρίου 1984
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπιανίστας

Ο Πιανίστας είναι το ψευδώνυμο με το οποίο βάφτισαν τα ΜΜΕ τον Γερμανό Αντρέας Γκρασλ (γερμ. Andreas Grassl) που βρέθηκε στην Αγγλία το 2005, ο οποίος παρέμενε άγνωστος επί μακρόν εξαιτίας της άρνησής του να μιλήσει, ενώ αντίθετα επικοινωνούσε μέσω σκίτσων και παίζοντας πιάνο. Η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε από τον ίδιο έπειτα από 4 μήνες και επιπλέον. Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1984.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οργίασαν οι φήμες των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο αλλά και η προσοχή που δόθηκε στην υπόθεση ήταν μεγάλη.

Ο άνδρας βρέθηκε από την αστυνομία να περιφέρεται στους δρόμους με ένα βρεγμένο κοστούμι και μία γραβάτα, στο Σίρνες του Κεντ, στην Αγγλία, στις 7 Απριλίου 2005. Δεν απαντούσε στις ερωτήσεις των αστυνομικών.

Καθώς παρέμενε σιωπηλός, το προσωπικό του νοσοκομείου στο Medway Maritime του έδωσαν στυλό και χαρτί, ελπίζοντας ότι θα έγραφε το όνομά του. Αντί αυτού, ο μυστηριώδης άνδρας άρχισε να φτιάχνει σχέδια ενός μεγάλου πιάνου και όταν του έδωσαν για πρώτη φορά ένα πιάνο, εκείνος λέγεται ότι άρχισε να παίζει μουσική όλων των ειδών (από κλασική του Τσαϊκόφσκι μέχρι ποπ των Μπιτλς). Έπαιζε χωρίς σταματημό επί 4 ώρες, μέχρι που το προσωπικό του νοσοκομείου τον έβγαλε έξω.

Αναζητώντας τον "πιανίστα"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί πολλούς μήνες ήταν απομονωμένος σε ιατρική μονάδα θεραπείας ψυχικά ασθενών, στο βόρειο Κεντ. Εκεί κατέφτασαν διερμηνείς, με σκοπό να βρουν αν ο άνθρωπος ήταν από την Ανατολική Ευρώπη, όμως μάταια. Ακόμα και ορχήστρες από την Ευρώπη επιστρατεύθηκαν σε μια προσπάθεια να βρεθεί η ταυτότητα του "Ανθρώπου- Πιάνου".

Μάιος 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φωτογραφία του άνδρα δημοσιεύτηκε στην Γραμμή Εθνικής Βοήθειας Εξαφανισμένων Ατόμων (NMPH). Στις 18 Μαΐου του 2005]], ένας Πολωνός καλλιτέχνης, ο οποίος εργαζόταν ως μίμος στη Ρώμη, πλησίασε τους αστυνομικούς και ανέφερε ότι ο μυστηριώδης άνδρας ήταν ένας Γάλλος πλανόδιος μουσικός, ονόματι Steven Villa Masson. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα Independent εντόπισε το Masson στην οικία του στη Γαλλία και έτσι καταρρίφθηκε αυτός ο ισχυρισμός. Στο κενό έπεσε και η προσπάθεια του Τσέχου μουσικού Klaudius Kryšpín, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν βέβαιος ότι ο άνδρας της φωτογραφίας ήταν ο πιανίστας Tomáš Strnad. Ο Tomáš Strnad ο οποίος φερόταν ως σωσίας του "πιανίστα" βρέθηκε και έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση της Τσεχίας.

Ιούνιος 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές Ιουνίου του 2005, η εκπομπή Dateline NBC, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, έκανε πρώτο θέμα την υπόθεση του "Ανθρώπου- Πιάνο".

Στις 24 Ιουνίου του 2005, η Δανέζα ακροδεξιά πολιτευτής Susanne Schlippe Steffensen, ισχυρίστηκε ότι ο άνδρας- μυστήριο ήταν ο σύζυγός της, αλγερινής καταγωγής, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Είχε πάει η ίδια στο νοσοκομείο να τον δει, αλλά, όπως είπε, οι νοσηλευτές δεν της επέτρεψαν να τον συναντήσει.

Ιούλιος 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Ιουλίου του 2005, στις ειδήσεις του BBC , μεταδόθηκε ότι όταν έδειξαν ένα χάρτη στον "πιανίστα", εκείνος έδειξε στη νορβηγική πρωτεύουσα, το Όσλο. Τότε εστάλη ένας νορβηγόφωνος για να επικοινωνήσει με τον άνδρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άνδρας φαινόταν πιο επικοινωνιακός ακούγοντας τα νορβηγικά από ό,τι τις άλλες γλώσσες, ακόμα κι αν παρέμενε σιωπηλός.

Επίσης, το γεγονός ότι ανάμεσα στα σκίτσα που είχε κάνει ήταν και μια σουηδική σημαία, έκανε τους άλλους να πιστεύουν ότι τουλάχιστον θα είχε ζήσει σε μία από τις δύο αυτές σκανδιναβικές χώρες.

Στο διάστημα ανάμεσα στις 4 Ιουλίου και 6 Ιουλίου Νορβηγοί φοιτητές ισχυρίστηκαν ότι ήξεραν τον άνδρα ως φοιτητή, με καταγωγή από Όλστερ ή Ιρλανδία. Τα νορβηγικά ΜΜΕ όμως έδωσαν τέλος και σε αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς ήρθαν σε επαφή με τον άνδρα τον οποίο ανέφεραν οι φοιτητές.

Αύγουστος 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Αυγούστου η εφημερίδα Independent επικαλέστηκε κάποια πηγή στο δυτικό Κεντ που εξέφρασε έντονη αμφιβολία ότι θα μπορούσαν να βρουν την καταγωγή του "πιανίστα". Η διάγνωση της ασθένειάς του φαίνεται πως αφορούσε το μετατραυματικό στρες και ίσως ήταν αυτιστικός. Τα συμπτώματά του έδειχναν μάλλον αυτό, ενώ σύμφωνα με πηγές, είχε αρχίσει να δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη σε μερικούς από τους ανθρώπους που τον φρόντιζαν.

Επιστροφή στη Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Αυγούστου, η βρετανική εφημερίδα tabloid The Mirror ανέφερε ότι ο Άνθρωπος- Πιάνο" έλυσε τελικά τη σιωπή του έπειτα από 4 και πλέον μήνες και φανερώθηκε η απάτη του. Επιπρόσθετα, η εφημερίδα έγραψε ότι στην πραγματικότητα δεν ήξερε να παίζει πολύ καλά το πιάνο, αλλά πατούσε συνεχώς ένα μόνο πλήκτρο.

Το άρθρο της Mirror ανέφερε επίσης ότι ο άνδρας είχε αποκαλύψει στο νοσηλευτικό προσωπικό ότι ήταν ένας ομοφυλόφιλος Γερμανός, ο οποίος είχε φτάσει στη Βρετανία με τρένο Eurostar αφότου απολύθηκε από την εργασία του στο Παρίσι. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει μέχρι που ανακαλύφθηκε στην ακτή στο Sheerness και δεν ανέφερε την ταυτότητά του στην αστυνομία εξαιτίας της ψυχικής του οδύνης. Η ανώνυμη πηγή της εφημερίδας ανέφερε επίσης ότι ο μυστηριώδης άνδρας εργαζόταν παλαιότερα με διανοητικά ασθενείς και έτσι είχε μάθει να μιμείται τη συμπεριφορά τους, εξαπατώντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Τύπος έγραψε ότι ο άνδρας οδηγήθηκε αεροπορικώς πίσω στη Γερμανία, όπου ζουν ο αγρότης πατέρας του και οι δύο αδερφές του. Την ίδια ημέρα (22/8) το BBC μετέδωσε ότι το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αναχώρηση του 20χρονου Βαυαρού και η ταυτότητά του επιβεβαιώθηκε και από το νοσοκομείο στο Κεντ. Από πλευράς νοσοκομείου, ανακοινώθηκε ότι ο ασθενής "εξήλθε του νοσοκομείου, λόγω σημαντικής βελτίωσης στην κατάσταση της υγείας του", χωρίς να δοθούν επιπλέον πληροφορίες.

Βίοι παράλληλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια παράλληλη ιστορία με τον Πιανίστα είναι και αυτή του Αυστραλού πιανίστα David Helfgott, ο οποίος έπαθε νευρικό κλονισμό εξαιτίας διανοητικής ασθένειας. Η ζωή του εξιστορείται στην ταινία του 1996 "Shine".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]