Ο Μακ με το Μαχαίρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

"Ο Μακ με το Μαχαίρι" ή "Η Μπαλάντα του Μακ με το Μαχαίρι" (γερμανικά: "Die Moritat von Mackie Messer"‎‎) είναι ένα τραγούδι που συνέθεσε ο Κουρτ Βάιλ σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ για το μουσικό δράμα του 1928 Η Όπερα της Πεντάρας (γερμανικά: Die Dreigroschenoper). Το τραγούδι αναφέρεται σε έναν χαρακτήρα του έργου, τον μαχαιροβγάλτη εγκληματία του υπόκοσμου του Λονδίνου που ονομάζεται Μακήθ, τον "Μακ με το Μαχαίρι" του τίτλου.

Το τραγούδι έχει γίνει ένα δημοφιλές τραγούδι ρεπερτορίου που ηχογραφήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες μετά την ερμηνεία του από τον Λούις Άρμστρονγκ το 1955. Η πιο δημοφιλής εκδοχή του τραγουδιού ήταν του Bobby Darin το 1959, του οποίου η ηχογράφηση έγινε νούμερο ένα επιτυχία στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και του χάρισε δύο βραβεία Grammy. Η Έλλα Φιτζέραλντ έλαβε επίσης ένα βραβείο Grammy για την ερμηνεία της στο συγκεκριμένο τραγούδι το 1961.

"Ο Μακ με το Μαχαίρι" στα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δημοφιλέστερες ερμηνείες του τραγουδιού στα ελληνικά ηχογραφήθηκαν από τη Μελίνα Μερκούρη και τη Μαρία Φαραντούρη, σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι.

Ο Παύλος Μάτεσις μετέφρασε την Όπερα της Πεντάρας με αφορμή το ανέβασμα του έργου κατά τη χειμερινή περίοδο 1975-76 στο θέατρο "Κάππα"[1] σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν και πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τη Μελίνα Μερκούρη και το Νίκο Κούρκουλο.

Το τραγούδι "Ο Μακ με το Μαχαίρι" σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι έγινε ευρέως γνωστό στο ελληνικό κοινό από την κυκλοφορία του δίσκου "Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μπέρτολντ Μπρεχτ" το 1979, σε ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]