Ο Κόμης Μοντεχρήστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Κόμης Μοντεχρήστος
Louis Français-Dantès sur son rocher.jpg
ΣυγγραφέαςΑλέξανδρος Δουμάς (πατέρας)
ΤίτλοςLe Comte de Monte-Cristo
Γλώσσαγαλλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1844
Ημερομηνία δημοσίευσης1844
Είδοςιστορικό, περιπέτεια, αισθηματικό
ΧαρακτήρεςΕντμόν Νταντές, Abbe Faria, Louis Dantès, Αλή πασάς, Haydée, Fernand Mondego, Albert de Morcerf, Mercedes Herrera, Eugénie Danglars, Baron Danglars, Hermine Danglars, Benedetto, Gaspard Caderousse, Marquis de Saint-Méran, Madeleine Radelle, Marquise de St-Méran, Noirtier de Villefort, Gérard de Villefort, Maximilien Morrel, Édouard de Villefort, Heloïse de Villefort, Pierre Morrel, Julie Herbault, Emmanuel Herbault, Renée de Saint-Méran, Valentine de Villefort, Baptistin, Ali, Giovanni Bertuccio, Luigi Vampa, Major Bartolomeo Cavalcanti, Beauchamp και Jacopo
ΤόποςΜασσαλία
château d'If
Παρίσι
LC ClassOL15197048W
LΤ ID3728592
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κόμης Μοντεχρήστος ή Κόμης του Μόντε Κρίστο (γαλλ.: Le Comte de Monte-Cristo) είναι ένα μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα). Μαζί με τους Τρεις Σωματοφύλακες, θεωρείται το δημοφιλέστερο έργο του Δουμά. Η συγγραφή του ολοκληρώθηκε το 1844.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, στην Ιταλία, σε νησιά της Μεσογείου και της Ανατολής κατά την ιστορική περίοδο 1815-1838, δηλαδή λίγο πριν την αρχή του πολέμου των Εκατό Ημερών μέχρι και τη βασιλεία του Λουδοβίκου Φιλίππου της Γαλλίας.

Ο Κόμης Μοντεκρίστο είναι ένα μυθιστόρημα που με το που εμφανίστηκε στα γαλλικά γράμματα επιδοκιμάστηκε από την κριτική για την "ανηθικότητα" του. Η επιτυχία οφείλεται στο ότι συγκεντρώνει όλα τα είδη του ρομαντικού μυθιστορήματος: την κριτική των αστικών αξιών, την νοσταλγία του θεϊκού, τα ιστορικά γεγονότα, το εξωτικό όνειρο. Το μυθιστόρημα, πέρα από την περιπέτεια του πρωταγωνιστή, περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της ελπίδας, δικαιοσύνης, εκδίκησης, συγχώρεσης και ελέους.

Συνθήκες συγγραφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν εκδίδει τον "Κόμη Μοντεκρίστο", ο Δουμάς είναι ήδη διάσημος συγγραφέας. Χάρη όμως στο συγκεκριμένο του έργο, γίνεται ο δημοφιλέστερος μυθιστοριογράφος της εποχής του.

Έχουν συμβάλει δύο σημαντικά ερεθίσματα στην πηγή έμπνευσης αυτού του βιβλίου, τα οποία και τον προέτρεψαν στο να το συγγράψει. Το πρώτο είναι ένα ταξίδι που έκανε στην Μεσόγειο, όπου και ανακάλυψε στα ανοιχτά του νησιού Έλβα, το βράχο του Μοντεκρίστο. Θεωρεί το όνομα αυτό της αρεσκείας του και το συγκρατεί. Το δεύτερο ερέθισμα είναι ένα συμβάν της εποχής του, που βρίσκεται καταγεγραμμένο στα ιστορικά αρχεία της παρισινής αστυνομίας (1837-1838). Ο Δουμάς ανακαλύπτει την ιστορία του Πιέρ Πικό: καταγγελμένος αδίκως ως Άγγλος πράκτορας, ο Πικό κρατείται φυλακισμένος για επτά συναπτά έτη, βγαίνει από τη φυλακή το 1814, παίρνει από την κατοχή του ένα θησαυρό που του κληροδότησαν και εκδικείται διαπράττοντας τρεις φόνους. Τελικά δολοφονείται από αυτόν που του φανέρωσε τα ονόματα των καταδοτών του, κάτι που ομολογεί στο νεκροκρέβατό του.

Όσον αφορά στη σύνταξη του βιβλίου διίστανται οι γνώμες. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει επισημάνει τη συμβολή του βοηθού του, Ογκύστ Μακέ, στο στήσιμο του γενικού πλάνου του βιβλίου. Σύμφωνα με κάποιους βιογράφους, η υπόθεση είναι ασαφής: π.χ. ο Κενάρ θεωρεί πως το πρώτο μέρος γράφτηκε από κάποιον άλλον βοηθό του Δουμά, τον Φιορεντίνο, και το δεύτερο από τον Μακέ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εισαγωγή του έργου "Ο Κόμης Μοντεκρίστο" των εκδόσεων "Κέδρος".