Ο Κήπος των Τριαντάφυλλων (Βέρνη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης
Μερική άποψη του πάρκου

Ο Κήπος των Τριαντάφυλλων (γερμανικά: Rosengarten) είναι η ονομασία μιας περιοχής στη Βέρνη. Είναι μια από τις 114 «κοινές περιοχές» (γερμ. Gebräuchliche Quartiere) της Βέρνης ονόματι «Ρόζενγκάρτεν» (Γερμανικά για «Κήπος τριαντάφυλλων») της συνοικίας 4, Κίρχενφελντ-Σοσχάλντε και τον «στατιστικό δήμο» (γερμ. Statistische Bezirke) 22. Βρίσκεται στην πλαγιά πάνω από τον ποταμό Άαρ. Συνορεύει με τις συνοικίες Άλτενμπεργκ, Σπιτάλακερ, Μπόϊντεφελντ/Μπάουμγκαρτεν, Σένμπεργκ και Σόσχαλντε.[1]

Το 2019 κατοικούσαν στην «κοινή περιοχή» 15 άτομα.[2]

Ο Κήπος των Τριαντάφυλλων είναι ένα πάρκο στη Βέρνη, από όπου κανείς έχει καλή θέα της παλιάς πόλης της Βέρνης και του ποταμού Άαρ που διασχίζει την πόλη. Το καλοκαίρι υπάρχουν γύρω στα 250 είδη τριαντάφυλλων, ενώ συνολικά υπάρχουν γύρω στα 400 είδη τριαντάφυλλων και Ιρίδων καθώς και 28 διαφορετικά ροδόδεντρα και νούφαρα. Στο Νότιο κομμάτι του πάρκου βρίσκεται το εστιατόριο Rosengarten, το οποίο είναι ανοικτό από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή. Δίπλα του υπάρχει μια παιδική χαρά και χώρος για χαλάρωση και διάβασμα, αφού κοντά βρίσκεται και υπαίθρια βιβλιοθήκη.[3] Έτσι μπορεί κανείς να διαβάσει το βιβλίο που διάλεξε εκεί αντί να το δανιστεί για να το διαβάσει στο σπίτι. Το βιβλίο μπορεί να επιστραφεί στο τέλος της ημέρας. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή από τα τέλη του Απριλίου έως και τα μέσα Οκτωβρίου, από την Τρίτη μέχρι το Σάββατο το απόγευμα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1751 αγόρασε η πόλη της Βέρνης την έκταση για να αντικαταστήσει ένα άλλο νεκτροταφείο.

Από το 1765 έως το 1877 λειτούργησε ως κρατικό κοιμητήριο.

Το 1874, μετά από έργα, κατασκευάστηκε ένα μονοπάτι στην εξωτερική πλευρά του κοιμητηρίου.

Το 1900 το Ελβετικό μη-κερδοσκοπικό Σωματείο Γυναικών υπέβαλλε αίτηση για τη μετατροπή του χώρου σε δημόσιο πάρκο, το οποίο και έγινε το 1913.

Μεταξύ 1914 και 1922 έγινε η αναμόρφωση σε πάρκο, δημιουργήθηκε λιμνούλα με νούφαρα, τοποθετήθηκε κλιματαριά, κτίστηκε ένα εστιατόριο και φυτεύτηκαν 2.700 τριαντάφυλλα 130 διαφορετικών ειδών. Το 1925 κατασκευάστηκε η παιδική χαρά και ένα υπόστεγο για τη διεξαγωγή μουσικών παραστάσεων. Έγινε επέκταση του πάρκου το 1933 και ο χώρος διαμορφώθηκε ξανά και φυτεύτηκαν καινούρια φυτά.

Από το 1956 μέχρι το 1962 χτίστηκαν λίθινα τοιχάκια, αναμορφώθηκε η λίμνη και η περιοχή τριγύρω, φυτεύτηκαν ροδόδεντρα και Αζαλέα, δημιουργήθηκε ο κήπος με τις Ιρίδες και κτίστηκε το κανούριο θερινό εστιατόριο.

Το 1962 άνοιξε δημοτική βιβλιοθήκη δίπλα από το πάρκο.

Πρόσβαση και συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γραμμή 10 συνδέει το πάρκο με το κέντρο. Ένα απότομο μονοπάτι οδηγεί από τον Κήπο των Τριαντάφυλλων στο Πάρκο Μπέρεν (γερμ. Bärenpark), από όπου κανείς μπορεί να πάρει τη γραμμή 12.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://map.bern.ch/stadtplan/?grundplan=stadtplan_farbig&koor=2602220,1199668&zoom=3&hl=0&layer=STB%7CGQU&subtheme=CatVerwaltung&cmod=statistics(Χάρτης της Βέρνης)
  2. «Wohnbevölkerung 2019» (PDF). Η πόλη της Βέρνης/Stadt Bern. σελίδες 5 και 14. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. https://www.bern.com/de/detail/rosengarten στη σελίδα bern.com