Ο Θάνατος του Λόρδου Έντγκαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
O Θάνατος του Λόρδου Έντγκαρ
ΣυγγραφέαςΑγκάθα Κρίστι
ΤίτλοςLord Edgware Dies
Thirteen At Dinner[1]
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1933
Μορφήμυθιστόρημα
Σειράcanon of Hercule Poirot
ΧαρακτήρεςΗρακλής Πουαρό
ΠροηγούμενοΚάθε Τρίτη και ενα Έγκλημα
ΕπόμενοThe Hound of Death
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το έργο Ο Λόρδος Έντζγουεαρ πεθαίνει, αγγλ. Lord Edgware Dies, που είναι πιο γνωστό στα Ελληνικά ως Ο Θάνατος του Λόρδου Έντζγουεαρ, είναι ένα μυθιστόρημα της Βρετανίδας Άγκαθα Κρίστι, που εκδόθηκε από τον Οίκο Collins Crime Club τον Σεπτέμβριο του 1933 και στις ΗΠΑ το ίδιο έτος με τον τίτλο Δεκατρείς στο Δείπνο. Πριν την έκδοση, το μυθιστόρημα δημοσιεύθηκε σε έξι τμήματα στο Το αμερικανικό Περιοδικό (Μάρτιος - Αύγουστος του 1933) με τον τίτλο 13 Για Δείπνο.

Πρωταγωνιστεί ο Ηρακλής Πουαρό, ο Άρθουρ Χέιστινγκς και ο αρχιεπιθεωρητής Τζαπ. Μία αμερικανίδα ηθοποιός, παντρεμένη με τον λόρδο Έντζγουεαρ, ζητά από τον Πουαρό τη βοήθειά του για να πάρει διαζύγιο από τον λόρδο. Το ίδιο βράδυ η ηθοποιός πηγαίνει σε δείπνο με 13 συνδαιτημόνες· υπάρχει η πρόληψη ότι ο πρώτος που θα σηκωθεί θα είναι κακότυχος. Το επόμενο πρωί ο λόρδος Έντζγουεαρ και μία άλλη Αμερικανίδα ηθοποιός βρίσκονται νεκροί, ο καθένας στα σπίτια τους. Ο Πουαρό αναλαμβάνει τις έρευνες.

Το μυθιστόρημα είχε καλή αποδοχή από τους αναγνώστες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Η λύση της υπόθεσης προήλθε από την τυχαία παρατήρηση ενός ξένου και αυτό το κάνει ευφυές. Μία μετέπειτα κριτική το αποκαλεί έξυπνο και ασυνήθιστο.

Η πλοκή της υπόθεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς παρακολουθεί μία παράσταση της ηθοποιού Καρλότας Άνταμς, ο Ηρακλής Πουαρό προσεγγίζεται από την ηθοποιό Τζέιν Γουίλκινσον. Θέλει τη βοήθειά του: να ζητήσει εκείνος το διαζύγιό της από τον σύζυγό της λόρδο Έντζγουεαρ. Ο Πουαρό πείθεται, αλλά όταν βρίσκει ότι ο λόρδος είχε ήδη συμφωνήσει, μένει έκπληκτος. Μάλιστα ο λόρδος τής είχε στείλει επιστολή επιβεβαίωσης. Η Γουίλκινσον αρνείται ότι την έλαβε. Το επόμενο πρωί ο επιθεωρητής Τζαπ πληροφορεί τον Πουαρό και τον φίλο του Χέιστινγκς ότι ο λόρδος φονεύθηκε στο μέγαρό του Ρήτζεντ Γκέιτς το προηγούμενο βράδυ με ένα εγχειρίδιο στο λαιμό. Ο μπάτλερ και η γραμματέας του λόρδου μαρτυρούν πως η Γουίλκινσον τον επισκέφθηκε εκείνο το βράδυ· ταυτόχρονα οι πρωινές εφημερίδες πιστοποιούν ότι αυτή ήταν σε δείπνο το προηγούμενο βράδυ. Ο Πουαρό αντιλαμβάνεται ότι η Άνταμς υποδύθηκε την Γουίλκινσον στη μία περίπτωση και ανησυχεί για την ασφάλειά της. Όμως το ίδιο πρωί η άνταμς βρίσκεται νεκρή από υπερβολική δόση Βερονάλ.

Ζητώντας απαντήσεις, ο Πουαρό σημειώνει μερικά συμβάντα: ο Μπάυαν Μάρτιν, πρώην εραστής της Γουίλκινσον πριν αυτή βρει τον πλούσιο δούκα του Μέρτον, την περιγράφει πικρά ως χωρίς ηθική συνείδηση. Ο Ντόναλντ Ρος, καλεσμένος στο δείπνο και το πάρτυ, αναφέρει ότι κάποιος της τηλεφώνησε εκείνο το βράδυ. Στην κατοχή της Άνταμς βρίσκεται ένα πενς-νε και μία χρυσή θήκη, που περιέχει το ναρκωτικό Βερονάλ, με μία ανεξήγητη αφιέρωση επάνω της. Του ανιψιού τού λόρδου, τού Ρόουναλντ Μαρς, κόπηκε το επίδομα από τον λόρδο εδώ και τρεις μήνες. Ένα χρηματικό ποσό του λόρδου έχει εξαφανιστεί μαζί με τον μπάτλερ. Ο Πουαρό μαθαίνει ότι η Άνταμς είχε στείλει μία επιστολή στην αδελφή της στην Αμερική πριν το τέλος της. Ζητά αντίγραφό της, το οποίο φθάνει με τηλεγράφημα. Εκεί αποκαλύπτεται ότι της προσφέρθηκαν $ 10.000 για να βοηθήσει σε ένα "στοίχημα". Ο Πουαρό υποψιάζεται ότι αυτή μισθώθηκε, για να υποδυθεί τη Γουίλκινσον.

Ο Τζαπ σύντομα συλλαμβάνει τον Μαρς, βασισμένος στην επιστολή αυτή. Ο Μαρς αρνείται ότι μίσθωσε την Άνταμς ή ότι σκότωσε τον θείο του, λέει όμως ότι με την εξαδέλφη του Γκέραλντιν πήγαν στο Ρήτζεντ Γκέιτς το βράδυ αυτό, όπου είδαν τον Μάρτιν να μπαίνει στο μέγαρο. Έπειτα ο Πουαρό λαμβάνει το πρωτότυπο γράμμα από το ταχυδρομείο, αλλά μερικές λεπτομέρειες τον παραξενεύουν. Ο Χέιστινγκς παρευρίσκεται σε γεύμα μαζί με τη Γουίλκινσον και τον Ρος, στο οποίο το θέμα της συζήτησης είναι ο Πάρις της Τροίας. Η Γουίλκινσον νομίζει ότι μιλούν για το Παρίσι. Αυτό κάνει μεγάλη εντύπωση στον Ρος και εμπιστεύεται τις σκέψεις του στον Χέιστινγκς. Μετά τηλεφωνεί και στον Πουαρό, αλλά πριν πει αυτό που ήθελε, κάποιος τον χτυπά μοιραία με εγχειρίδιο. Ψάχνοντας τη λύση στο μυαλό του, ο Πουαρό ακούει τυχαία μία παρατήρηση από ένα πλήθος που αφήνει ένα θέατρο και αυτή τον οδηγεί να μιλήσει στην υπηρέτρια της Γουίλκινσον, την Έλις.

Ο Πουαρό μαζεύει τους υπόπτους μαζί και τους αποκαλύπτει ότι ο δράστης των τριών φόνων είναι η Γουίλκινσον. Το κίνητρό της ήταν ότι ο δούκας του Μέρτον ήταν καθολικός και δεν μπορούσε να νυμφευτεί μία διαζευγμένη. Αυτή μίσθωσε την Άνταμς να την υποδυθεί στο δείπνο, ενώ η ίδια σκότωνε τον άνδρα της. Μετά, με μία μοιραία δόση Βερνάλ στο κρασί, σκότωσε και την Άνταμς. Οι δύο τους συναντήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο, όπου αντάλλαξαν ρούχα πριν και μετά το δείπνο. Όταν η Γουίλκινσον βρήκε ανάμεσα στα πράγματα της Άνταμς μία επιστολή, που δεν είχε ακόμη ταχυδρομηθεί, την παραποίησε για να εμπλέξει τον άνδρα που ανέφερε. Σκότωσε τον Ρος, διότι αυτός αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν η αληθινή Γουίλκινσον στο δείπνο: η άγνοιά της στην ελληνική μυθολογία την πρόδωσε, ενώ η Άνταμς γνώριζε το θέμα και είχε μιλήσει ενόσω την υποδυόταν.

Ο Πουαρό αποκαλύπτει τι τον οδήγησε στη λύση: η Γουίλκινσον είπε ψέματα στον Πουαρό ότι δεν έλαβε την επιστολή του άνδρα της, για να τον κάνει να πιστέψει ότι δεν είχε κίνητρο για τον φόνο. Το τηλεφώνημα στην Άνταμς έγινε για να επιβεβαιώσει ότι η πλαστοπροσωπία δεν είχε αποκαλυφθεί. Το πενς-νε ανήκε στην Έλις και το πήρε η Γουίλκινσον για να μεταμφιεστεί και να κρατηθεί η συνάντηση στο ξενοδοχείο μυστική. Η χρυσή θήκη είχε φτιαχτεί μία εβδομάδα πριν και όχι εννέα όπως έλεγε η επιγραφή. Την είχε παραγγείλει η Γουίλκινσον με ψεύτικο όνομα και έστειλε την Έλις να την πάρει. Η Γουίλκινσον είχε παραποιήσει μία σελίδα της επιστολής της Άνταμς, αλλάζοντας έτσι το "αυτή" σε "αυτός" για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Άνταμς μισθώθηκε από άνδρα. Ο Πουαρό αποκαλύπτει ότι ο μπάτλερ είχε κλέψει τα χρήματα, όταν τον είδε ο Μαρς να εισέρχεται στο Ρήτζεντ Γκέιτς, αφού τα έκρυψε. Εξαφανίστηκε, όταν πανικοβλήθηκε με την έρευνα της αστυνομίας για νέον ύποπτο. Η Γουίλκινσον συλλαμβάνεται και από τη φυλακή της γράφει στον Πουαρό ότι δεν έχει τύψεις συνείδησης ή θυμό για το ότι απέτυχε το σχέδιό της εξαιτίας του.

Τα πρόσωπα του έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ηρακλής Πουαρό, ο διάσημος Βέλγος ντιτέκτιβ. Ανέλαβε την υπόθεση, όταν η Γουίλκινσον του ζήτησε να την βοηθήσει να πάρει διαζύγιο από τον άνδρα της.
 • Λοχαγός Άρθουρ Χέιστινγκς. Φίλος του Πουαρό και βοηθός του στην υπόθεση. Είναι ο αφηγητής της ιστορίας.
 • επιθεωρητής Τζαπ. Ο αξιωματικός της έρευνας για την υπόθεση.
 • λόρδος Έντζγουεαρ. Το πρώτο θύμα, είναι ένας πλούσιος Άγγλος ευγενής με τραχιά προσωπικότητα. Αξιόλογος συλλέκτης καλλιτεχνημάτων. Είναι ο Τζορτζ Άλφρεντ Σαιντ Βίνσεντ Μαρς, 4ος βαρόνος του Έντζγουεαρ.
 • Καρλότα Άνταμς. Το 2ο θύμα, είναι μία Αμερικανίδα που μιμείται πρόσωπα και κάνει μία περιοδεία στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Πληρώθηκε από έναν άγνωστο για να κάνει τη Τζέιν Γουίλκινσον.
 • Ντόναλντ Ρος. Το 3ο θύμα, είναι ένας νέος ηθοποιός, που παρακάθεται στο δείπνο.
 • Τζέιν Γουίλκινσον. Η δράστης στην υπόθεση. Είναι μία ωραία Αμερικανίδα ηθοποιός και η 2η σύζυγος του Έντζγουεαρ, που όμως ζει χωριστά. Πρόκειται να παντρευτεί τον δούκα του Μέρτον. Αρχικά είναι ύποπτη για τον φόνο του άνδρα της· μετά αποκαλύπτεται ότι το άλλοθί της επινοήθηκε ως μέρος του σχεδίου της.
 • Τζεραλντίν Μαρς. Κόρη του Έντζγουεαρ από τον 1ο γάμο του. Αφού τελείωσε το σχολείο, μένει στο μέγαρο του πατέρα της.
 • λοχαγός Ρόναλντ Μαρς. Ανιψιός του Έντζγουεαρ και κληρονόμος του τίτλου του. Υποφέρει από οικονομικά προβλήματα, ώσπου ο θείος του πεθαίνει.
 • Ζενεβιέβ ("Ζενύ") Ντράιβερ. Φίλη της Άνταμς στο Λονδίνο. Ειδικεύεται στην κατασκευή καπέλων μόδας.
 • Μπράιαν Μάρτιν. Επιτυχημένος ηθοποιός που εργάζεται με τη Γουίλκινσον και ήταν ερωτευμένος μαζί της πρόσφατα. Τώρα νοιάζεται για την Ντράιβερ. Μεγάλωσε με την Άνταμς.
 • μις Κάρολ. Η οικονόμος του Έντζγουεαρ. Παρούσα στο μέγαρο τη βραδιά του φόνου, ισχυρίζεται ότι η Γουίλκινσον επισκέφθηκε τον λόρδο.
 • Άλτον. Ο μπάτλερ του Έντζγουεαρ. Όταν η αστυνομία ψάχνει νέο ύποπτο, εξαφανίζεται.
 • Άλις. Η προσωπική υπηρέτρια της Γουίλκινσον στη νέα της διαμονή.
 • δούκας του Μέρτον. Αφοσιωμένος Καθολικός, είναι ο τωρινός έρωτας της Γουίλκινσον, την οποία σκοπεύει να νυμφευτεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Christie, Agatha (1977). An Autobiography. Collins. ISBN 0-00-216012-9.
 • Peers, Chris; Spurrier, Ralph; Sturgeon, Jamie (March 1999). Collins Crime Club – A checklist of First Editions (Second ed.). Dragonby Press. p. 14.
 • Cooper, John; Pyke, B.A. (1994). Detective Fiction – the collector's guide (Second ed.). Scholar Press. pp. 82, 86. ISBN 0-85967-991-8.
 • "An American Tribute to Agatha Christie". The Classic Years 1930-1934. May 2007. Retrieved 16 June 2015.